likeBalaton.hu | 2021.09.13. 12:00
Nagyot emelkedett a vendégéjszakák száma júliusban tavalyhoz képest
A Balaton volt az ország legnépszerűbb turisztikai régiója idén júliusban is.
Júliusban 8,1 százalékkal nőtt a be belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma a tavaly év azonos hónapjához képest, írta meg az origo.hu a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett adatok alapján. Ugyanakkor ez a forgalom 11 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júliusához képest.
A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júliushoz mérten 16 százalékkal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 70 százalékkal csökkent.
A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák több mint harmadát regisztrálták.
Idén júliusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 5,3, a vendégéjszakáké 8,1 százalékkal lett nagyobb. A vendégszám 802 ezret, az eltöltött vendégéjszakáké 2,3 milliót ért el. Az éjszakák csaknem 60 százalékát szállodákban töltötték a vendégek, a növekedés 7,6 százalék a tavaly júliushoz képest. A panziókban a tavalyival közel megegyező számú, ugyanakkor az üdülőháztelepeken és a kempingekben két, illetve 6,6 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken a táboroztatások újraindulása miatt a forgalom négyötödével nőtt.
Az összes bruttó árbevétel 25 százalékkal, 47,5 milliárd forintra emelkedett júliusban. A hónap egy részében vagy egészében 2662 kereskedelmi szálláshely – köztük 860 szálloda és 1009 panzió – tartott nyitva.
A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 16 százalékkal növekedett. A szálláshelyekre érkezett 218 ezer vendég 571 ezer vendégéjszakát töltött el.
2021. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 29 százalékkal kevesebb, összesen 5,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 14, a külföldiek 57 százalékkal kevesebb (4,4, illetve 1,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 28 százalékkal csökkent, és 101 milliárd forintot tett ki.
Forrás: origo.hu
Nyitókép: Hotel Marina, Balatonfüred
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva