Krausz Andrea | 2018.08.09. 20:46
Napi 300 ezer fürdőzőt óvnak a vízirendőrök
Egyharmadára esett vissza a vízbefulladások száma a tónál. A Balaton az ország legbiztonságosabb felszíni szabad vize, a hőségriasztásban azonban mindenkit óvatosságra intenek.

Rengetegen keresnek felfrissülést most a Balatonnál. Naponta 250-300 ezer ember fürdőzik a tó közel 600 négyzetkilométeres területén. A kánikulai napokban megtelik mind a 300 strand és 104 kikötő, ami feladja a leckét a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak is.

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének összegzése szerint idén eddig több életmentésre volt szükség Közép-Európa legnagyobb taván, mint tavaly.

2017-ben 124 mentési kivonulás során 326 főt sikerült épségben a partra segíteni,
2018-ban viszont már 147 esetben 294 ember életét mentették meg augusztus 8-ig.

Horváth László kiemelte, hogy a vízbefulladások tekintetében sokkal jobb a helyzet, mint az elmúlt években. Tavalyhoz képest egyharmadára esett vissza ez a szám, de még ez is sok, mert minden egyes eset tragédia.

 

Legutóbb egy 75 éves külföldi férfi merült el a tóban, holttestét csütörtökön találták meg. A férfi egy vitorlás hajóról Ábrahámhegy térségében ereszkedett a vízbe, majd rosszul lett és elmerült, mielőtt a hajón vele utazó nő segíthetett volna rajta – mondta Horváth László. – Ő volt a tó ötödik áldozata, azonban idén eddig nem az emberek felelőtlensége okozta a vízbefulladásokat, hanem rosszullétek, alapbetegségek, vagy öngyilkossági szándék.

A balatoni vízirendészeti szervezet kapitánya felhívta a figyelmet, hogy a másodfokú hőségriasztás idején különösen figyeljünk egymásra a vízparton.

Nyílt vízre ne egyedül, hanem társaságban menjünk, mély vízben való úszás előtt ne együk, igyuk tele magunkat
és különösen figyeljünk az idősekre, betegekre, valamint a gyerekekre.

Az elmúlt napokban a vízirendőrök elég sok gyereket kerestek a vízpartokon, akiket a szülők elvesztettek, vagy a nyílt vízen szem elől tévesztettek. Szerencsére mindenkit épségben megtaláltak.

Szédítő sebességgel indulnak mentésre a vízirendőrök, ami itt látható:

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a következőkre hívta fel a figyelmet, hogy elkerüljük a tragédiákat:

Horváth László rendőr ezredes kiemelte, hogy az ország legbiztonságosabb felszíni szabad vize a Balaton, hiszen a közel 600 négyzetkilométeres területen az ország legprofesszionálisabb vízimentő rendszere működik. 27 rendészeti hajóval dolgoznak és a további 13 velük szerződésben álló vízimentő hajóval teljesen átfogják a magyar tengert. Jól szervezett a strandi vízi mentés, elsősegély-ellátás, a viharjelzés pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat komoly előrejelzésén alapul, összesen 31 tóparti állomás fényei figyelmeztetnek a közelgő rossz időre.

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva