Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.05.16. 06:00
Napról napra többen foglalnak pünkösdre szállást a Balatonnál
A „beugró” a védettségi igazolvány, az utazni vágyók mozgásterét pedig növeli a SZÉP-kártyákon pihenő több mint 200 milliárd forint.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ nyilvántartása szerint májusra egymillió vendégéjszaka már „elkelt” a hazai szálláshelyeken, elsősorban a wellness-szállodák iránt jelentős a kereslet. A foglalások jelentős hányada a pünkösdi hétvégére szól, mondta el Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.

A turisztikai szolgáltatásokhoz most a védettségi igazolvány jelenti a „belépőkártyát”, amit a vendég érkezésekor ellenőriznek, természetesen minden szálláshelytípusnál. Ehhez a személyi okmányok valamelyikére is szükség van.

Amennyiben a vendég oltott, vagy átesett a fertőzésen, s rendelkezik a plasztik lappal, a szállodában maszk nélkül veheti igénybe a különféle szolgáltatásokat, s ugyanez érvényes a 18 év alatti gyermekekre is. Nekik egyelőre nincs igazolványuk, éppen ezért nem is kérik tőlük, de csak a szüleikkel együtt tartózkodhatnak a szálláshelyen.

Pünkösdre elsősorban a wellness-szállodákban jelentős az érdeklődés
Fotó: ZH Archívum

– Zavartalan pihenésre készülhetnek azok, akik megfelelnek a feltételeknek – szögezte le Könnyid László. – Azt szoktuk mondani, visszakaptuk a szabadságunk egy részét. A vendégek a létesítmény egész területén maszkhasználat nélkül, akadálytalanul mozoghatnak, de a távolságtartásra vonatkozó szabályokat be kell tartaniuk, aminek a feltételeit a szállásadó garantálja.
A védettség igazolására csak a plasztikkártya alkalmas, az orvosnál kapott oltási dokumentum nem. Ám aki oltakozott, utazna, de néhány napon belül nem érkezik meg hozzá a kártya, igényelheti azt a kormányablaknál, vagy az infóvonalon keresztül, esetleg e-mailben. Az elérhetőségek a koronavirus.gov.hu oldalon megtalálhatók.

Használd a SZÉP-kártyádat!

Az utazási döntést megkönnyíti, hogy április végén több mint 200 milliárd forint lapult a SZÉP-kártyákon, amelynek zsebei az év végéig összevontan használhatók, tehát a különböző alszámlákról egyaránt lehet turizmusra, vendéglátásra és szabadidőre is költeni. Ez hatalmas lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy útra keljenek, s maguk döntsenek arról, milyen szolgáltatásra fordítják a cafeteriát, emelte ki a szakember.

Könnyid László ugyanakkor elmondta, a szakma ettől függetlenül nem számít jelentős átrendeződésre, vagyis az elmúlt néhány évben kialakult arányoknak megfelelően a SZÉP-kártyás költések háromnegyedét vendéglátásra, mintegy 15 százalékát szálláshelyre, a fennmaradó részt pedig szabadidőre fordítjuk a továbbiakban is.

– A megemelt összeg nagyon jó alap elsődlegesen a vidéki turizmusnak. A szálláshely szektorba 2015-ben még 80 milliárd forint áramlott a cafeteria segítségével, tavaly pedig már 230 milliárd.

S lesz is hol és mire elkölteni, ugyanis a zárva tartás hosszú hónapjai alatt a szolgáltatók nem tétlenkedtek, folyamatosak voltak a turisztikai fejlesztések az országban, a szálláshelyeket bővítették, megújultak, árnyalta a képet Könnyid László. Példaként azt a 14 ezer magánkiadót említette, akik összességében több mint 10 ezer vendégszobát korszerűsítettek az elmúlt hónapokban kormányzati támogatásból. Ezzel párhuzamosan 35 szálloda is épül az országban, tehát kialakul egy új, minőségi árualap, amely várja a vendégeket.

– Most az ágazat újraindulásán van a hangsúly. S fontos, hogy a vendéglátás- és szálláshelyszektor, de általában a turisztika visszanyerje a munkavállalók bizalmát, hiszen a lezárások, korlátozások idején sokan más területen helyezkedtek el. Ám arra számítunk: azoknak, akiknek a turizmus nemcsak egy munka, sokkal inkább hivatás, szakma, ismét jövőképet ad majd az ágazat, a visszacsábításuk a következő időszak feladata lesz, ez a folyamat béremelést is eredményezhet a szektorban.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva