2019.06.27. 19:00
Naptej a cicának, napszemüveg a blökinek
Vicces a tévében látni, hogy az állatkerti makik éppen fagylaltot esznek, vagy a jegesmedve hatalmas hűtött görögdinnyét majszol, de a nyári hőség kedvenceinket is megviseli. Különösen azokat, amelyeknek az eredeti élőhelye hűvösebb.

A csincsilláknak például igen vastag bundájuk van, míg nekünk egyetlen szőrtüszőből egy kósza szőrszálunk nő, addig nekik kb. 40. Érthető hát, hogy nehezen viselik a meleget. Körülbelül 25 fok fölött már hűteni kell a szobát, ahol a ketrecük van, 28 fok fölött pedig már annyira melegük van, hogy hőgutát is kaphatnak. Gyakran huzatba teszik ilyenkor a ketrecet a gazdik, vagy jeges flakont, fémdobozt tesznek a ketrecbe, amire a csincsilla ráfekhet „hűsölni” – ám az állat ettől könnyen tüdőgyulladást kaphat, vagy végzetesen felfázhat.

Hőguta esetén gyorsan le kell hűteni a szőrmókot. Két papírzsebkendőt márts hideg vízbe, és hajtsd a csin füleire. (Ügyelj, hogy ne folyjon bele a víz.) Ő a füleiben futó erekben hűti a vérét, a vastag bundáját hiába legyezed.
Végső esetben mártsd az állat testét langyos (nem hideg!) vízbe. Tartsd benne 3-5 másodpercig (a feje legyen a levegőn!) majd bugyoláld törülközőbe. Kétszer-háromszor megismételheted. Ha magához tért, próbáld itatni, és futás az orvoshoz.

Ugyanez vonatkozik a többi rágcsálóra és a nyuszikra is. A ketreclakó kisállatoknál ilyen probléma főkét akkor fordul elő, ha igen nagy a hőség a lakásban is, vagy a gazdi nem veszi észre, hogy rágcsálójának lakhelyét tűzi a nap.

A könnyen befülledő üveg terráriumokat javasolt elfelejteni, és inkább sűrű rácsú ketrecbe költöztetni a kis kedvencet.

Óránként adj friss vizet

A kertben élő kutyák a nagy hőségben a bokrok adta hűvösben hatalmas lyukakat ásnak a nedves földbe, majd belefekszenek. Egyre gyakrabban látni azonban, hogy régi gyerekkádat, lavórt töltenek meg számukra a gazdik vízzel, és a blökik boldogan pancsolnak. A hosszú szőrű fajtáknál emellett célszerű kozmetikussal levágatni a nagy bundát is. Egyrészt könnyebben lehet kezelni a rövidebb szőrt, másrészt kisebb az esélye a hőguta kialakulásának is.

Nem szabad elfelejteni, hogy az állatok nem képesek úgy izzadni – és ezáltal a felesleges hőtől megszabadulni –, mint az emberek. Testfelületükön ugyanis jóval kevesebb verejtékmirigy található, jórészt a talppárnákon. A hőleadás szinte egyedüli megoldása a lihegés, amely révén azonban nemcsak hőt, hanem nagyon sok folyadékot is veszítenek, ezért a víz folyamatos pótlására kiemelt gondot kell fordítani. Azt se felejtsük el, hogy a nagy melegben óránként szükséges cserélni az ivóvizet, mert a felmelegedett vizet az állatok nem szívesen isszák meg. A (nem túl) hideg víz ugyanis jobban oltja a szomjat.

A hűsölés másik módja az úsztatás. Ha strandon, tóparton vagy szabad víz mellett nyaralsz, csak akkor engedd bele a kutyát, ha azt tábla nem tiltja, és nem zavarsz ezzel másokat, illetve ha a víz kellőképpen tiszta. Sokszor előfordul hasonló fürdőzések után, hogy az állat füle begyullad a fertőzött, szennyezett víztől. Ilyenkor ne halogasd a dolgot, mielőbb vizsgáltasd meg az állatot.

Itt mutatjuk a kutyabarát helyeket

Együtt autózik a család

A kisállatok nagyon sok családban szinte családtagnak számítanak, és nyaraláskor, utazáskor is a többiekkel tartanak. Megkönnyíted a saját dolgodat is, ha betartasz néhány szabályt. Nem kell különleges dolgokra gondolni, hiszen a gyereket sem hagyod a tűző napon a kocsiban, és magadnak is viszel egy kis frissítőt az útra.

– Ha teheted, inkább kora reggel indulj, amikor még nincs hőség.
– Néhány jutalomfalat, és némi hidegvíz a kedvencednek is legyen a csomagban. No meg – állattól függően – alom, illetve kakis zacskó az ebnek.
– A légkondi használata adja magát, de a túlzott használata nálad és kedvencednél is kötőhártya-gyulladást okozhat

 

Csak egy pillanatra!

Nem arra sem! A napon álló kocsiban percek alatt 50 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Ha odakint 29 fok van, a kocsiban 7(!) percre otthagyott kutyádnak már negyven fokot kell kibírnia. Márpedig most sokkal melegebb van a kocsin kívül is. Ezt te sem bírnád sokáig, kistestű kedvenced pedig végzetes hőgutát kaphat. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetett fajták, pl. a bulldogok, mopszok, boxerek.

 

Mikor vihetem ki?

Nyáron is közlekedünk, állatorvoshoz kell sietni, új kedvenc érkezik a családba. Figyelj a részletekre, hogy kutyádnak ne égesse sétáltatáskor a forró aszfalt a talpát, ezért a nagy melegben inkább délelőtt tíz előtt és este hat óra után sétáltasd.

A szállító boxban sincs hová bújni a meleg elől. A cicák, rágcsálók, madarak, de még a halak is hálásak lesznek, ha inkább a reggeli vagy az esti órákban utaztatod őket.

 

Nem pánik, segítség kell!

A hőségtől sokkot kapott fekszik, kapkodja a levegőt, liheg, szólítgatásra alig reagál, ha egyáltalán még a tudatánál van. Előrehaladott stádiumban hányás, sokk, ájulás is tapasztalható. Gyors segítségre van tehát szükség.

– A legfontosabb a hűtés. Tilos vízbe dobni, még akkor sem, ha egyébként szeret úszni. Langyos vízzel locsold le, ugyanúgy, ahogy az embernél, kezdd a lábakkal, és lassan haladj a szív felé, ne egyből zúdítsd rá a vizet. Ha nincs más mód, legalább teríts rá vizes ruhát, és futás az orvoshoz.

– Ha magától nem iszik, akkor ne próbálkozz. Tilos az öntudatlan állat szájába vizet önteni, mert félrenyelhet, és emiatt megfulladhat.

Naptej kell a rövidszőrű kutyának és a fehér cicának

A fehér szőrű és bőrű macskák fülét nyáron célszerű fényvédővel kenni, mert könnyen leéghet. Csak antiallergén és parabénmentes (kisbabáknak készült) naptej alkalmazható, mert kedvenceink bőre könnyen begyulladhat a kencétől, ráadásul a cicák számára mérgező a parabén. A legjobb, ha nem a legnagyobb melegben engedjük ki a szabadba, másrészt a szoba hűvösében is biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket. Ilyekor a puha kanapé helyett szívesen nyújtóznak a parkettán, hűvös járólapon, de sok macska kedveli a száraz fürdőkádat és a mosdókagylót is.

Napszemüveg kutyáknak?

Eredetileg a lavinamentő kutyák részére fejlesztették ki a szemüveget, hogy a hóról visszaverődő napsugárzástól védjék az állatok szemét. Ugyanis kiderült, hogy a zord környezeti elemeket egyébként jól tűrő kutyáknak az erős UV sugárzás miatt van rendszeresen kötőhártya-gyulladásuk, vagy egyéb szemproblémájuk.
Ajánlói nemrég egy, az erős fénytől rohamokat kapó epilepsziás kutya életét hozták fel példának, miszerint az életminőséget a beteg állatoknál is javíthatja a szemüveg használata.

Dr. Varga József állatorvos szerint ha a kutyáról tudjuk, hogy például rossz látása, feltétlenül érdemes napszemüveget használni – még akkor is, ha első látásra vicces. De az epilepsziás kutyáknak is segíthet elkerülni a rohamot. Természetesen csak megfelelő szoktatás után várhatjuk el a kutyától, hogy viselje épp, mint a szájkosár esetében.

Szöveg: Dezslik Magdolna

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva