2019.04.19. 17:00
Négyzetméterenként egymillióért élvezhetjük az örök panorámát
Az elmúlt évekhez képest több mint háromszázezer forinttal emelkedtek az új építésű ingatlanok négyzetméterára a Balaton partján. A korábbi hatszázötvenezer forint helyett már kilencszázötvenezret is elkérnek egy négyzetméterért. Hozzáértők szerint nyárig további drágulásra lehet számítani.

Ötvenkét lakásos társasház épül Balatonszemesen, a legkisebb negyvenegy, a legnagyobb pedig száztizennégy négyzetméteres. Az ingatlanokhoz különböző méretű erkély és terasz is tartozik. Az épületet műszakilag várhatóan szeptemberben adják át, az év végén pedig a lakáskulcsot is kézbe vehetik a tulajdonosok. Az új apartmanok iránt zömmel budapestiek és környékiek, debreceniek, szegediek, valamint felvidékiek érdeklődnek. Az ingatlanok több mint kétharmada elkelt, már csak tizenhat szabad lakás van, annak ellenére is, hogy durván megemelkedtek a négyzetméterárak.

– Mínuszban lenne a beruházó, ha a másfél évvel ezelőtti árakon kínálná a lakásokat – hangsúlyozta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodavezetője. – Az a tapasztalatunk, hogy amelyik új építésű lakás eddig hatszázötvenezer forintba került négyzetméterenként, az most nyolcszázötven-kilencszázötvenezerbe. Azért emelkedtek az árak, mert ez egy erősödő piac, illetve az ilyen beruházásokra alkalmas területeknek csökken a száma. Emellett folyamatosan emelkednek az alapanyag árak, éves szinten mintegy húsz százalékkal és a munkaerőért is többet kell fizetni.

– Továbbfolytatódik a drágulás – fogalmazott Krausz Gábor. – Azt, hogy milyen mértékben még nem látjuk, de úgy gondolom, hogy nyárra elérheti és meg is haladhatja a lakások ára a négyzetméterenkénti egymillió forintot. A Balaton partján most is vannak olyan ingatlanok, amelyek ennyibe kerülnek, ilyenek a közvetlen vízpartiak, örök panorámásak, jól felszerelt házak. Ezek a magas árak Siófokon és Zamárdiban jellemzőek, de a déli part más településein és a kiemeltebb övezetekben is elkérhetnek ennyit egy négyzetméterért. A drágulás a használt lakások árára is hatással van. Azoknak az ingatlanoknak növekedhet meg az értéke, amelyek a kétezres évek elejétől épültek, de a régebben készült lakásokért és a nyaralókért is többet kérhetnek el – tette hozzá Krausz Gábor.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva