Krausz Andrea | 2018.12.06. 15:00
Néha tapogatózva kutatnak a mentők a víz mélyén
Idén is átadták Siófokon "A Balaton Régió Közbiztonságáért" díjat a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) valamint a Balaton Régió Közbiztonsági Testületének vezetői. Tűzoltó, vízimentő és két rendőr részesült elismerésben.

Gratulációk, baráti ölelések, egy pohár pezsgő és férfias megilletődöttség a szemekben. Ez is hozzátartozott a Siófokon tartott ünnepséghez, melyen az idegenforgalmi szezonban a közbiztonsági területen dogozó és kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket jutalmazták. 2003 óta hagyomány, hogy plakettel díjazzák azokat, akik nap mint nap, erejüket megfeszítve dolgoznak azon, hogy biztonságban érezhessük magunkat a tó partján.

Balogh Miklós c. r. törzszászlós, a Balatonkenesei Rendőrőrs körzeti megbízottja például nem csak a szolgálati idejében volt eredményes. 2017 nyarán szabadnapos volt, amikor meglátta, hogy ég egy mozdony a balatonkenesei állomáson. Azonnal oltani kezdett és hívta a tűzoltókat. 250 ember tartózkodott a Budapestről Tapolcára közlekedő személyvonaton. Akkor sem volt szolgálatban, amikor kiszúrta, amint egy férfi éppen fel akarta feszíteni egy autó ajtaját.

Kekecs Károly Richárd tűzoltó őrnagy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siófoki Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnoka – a többi között – több napon keresztül irányította a 2017-ben Siófok térségében végigsöprő, 157 km/h-val tomboló orkán erejű szél elhárítási munkáit. Folyamatosan dolgoztak, hogy öt nap alatt helyreálljon az áramszolgáltatás. De sokat a Balaton Sound és a Boglári szüreti Fesztivál idején sem szoktak aludni, ezek ugyanis elég nagy tömegrendezvények, rengeteg munkával.

Kekecs Károly Richárd, (középen) siófoki tűzoltóparancsnoknak gratulálnak a díjátadón (Fotó: Krausz Andrea)

Pungor János rendőr ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese is komoly energiát fektetett a 2018-as Balaton Sound és Strand Fesztivál biztosításába. Nagy szerepet vállalt a rendezvény kockázatainak mérséklésben, valamint a bűn- és baleset-megelőzésben.

Balázs László, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) vízimentője és hajóvezetője 15 éve teljesít szolgálatot a Balatonnál minden nyáron. A búvárszolgálat irányítójaként, a sürgősségi mentőhajó vezetőjeként rengeteg speciális feladatot lát el. „Ő az, akinek ugyanolyan fontos megtalálni és visszaadni a családjának egy élettelen testet, mint kimenteni egy túlélőt”, hangzott el vele kapcsolatban a siófoki díjátadón. 2018. augusztus 11-én Balatonaligánál a reménytelen helyzet ellenére is mindent megtett, hogy megtalálja a vízben eltűnt gyermek holttestét. A 15 éves fiú vízibiciklizés közben fulladt a Balatonba.

Mellbevágó mondatok egy ünnepségen, melyekkel nem minden nap szembesül az ember. Balázs László mégis azt mondja, hogy semmiképpen sem hagyna fel a vízimentéssel. A budapesti férfi életében szinte minden a mentés körül forog. A Like Balatonnak elmondta, hogy a tónál nyaranta heti 3-4 alkalommal teljesít 24 órás szolgálatot. Emellett 9 éve a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

Pest megyében eltűnt személyek keresésével foglalkozom, eltévedt turisták, bajba került emberek mentésével. Ebbe beletartozik az összes öngyilkos-jelölt, aki az erdőt választja. A karácsony az egyik legfrekventáltabb időszak, ilyenkor nagyon sokan ábrándulnak ki addigi életükből, úgyhogy sajnos szükség van ránk. A két ünnep közötti időszakban pedig sok túrázót mentünk a Pilisben – emelte ki a díjazott, aki hozzáfűzte, hogy sportolói múltja késztette arra annak idején, hogy jelentkezzen a balatoni vízimentőkhöz.

Balázs László is megkapta a Balatoni Régió Közbiztonságáért díjat

Gyakorlatilag minden nyaramat itt töltöm és sok élmény, emlék, köt ide. A Balaton örök szerelem. Az egész családom búvárkodott, én pedig a hétköznapokon is sokféle búvárfeladatot végzek. Kell hozzá egy fizikai felkészülés, mivel 30-40 kg-os felszereléssel dolgozunk a víz alatt. A Balaton és a Duna pszichikailag is megterheli az embert, hiszen nulla látótávolságban kell a feladatunkat elvégeznünk. Ez nem az a klasszikus búvárkodás, amikor a tengerben halakat néz az ember, hanem gyakorlatilag tapogatózva kell valamit vagy valakit keresni a víz alatt. Használunk ugyan víz alatt rádiót és vannak már szonár berendezések, amik megkönnyítik a kutatást, de előfordul, hogy ezeket az eszközöket nem tudjuk használni. Ilyenkor kötélbiztosítással merülünk és a kötélen adott utasításokkal dolgozunk – foglalta össze Balázs László, aki hozzáfűzte: „Sok minden történt az elmúlt 15 évben és sok olyan dolog van, amire nem feltétlenül szívesen emlékszik vissza az ember. Leginkább azok az esetek terhelnek meg, amikor gyermekekkel történik baleset. Az egyesület egyik fő célja, hogy küzdjünk az ellen, hogy ilyen értelmetlen vízi balesetek ne történjenek meg!”

Balról : Bóka István, a BFT elnöke, Jamrik Péter, a Közbiztonsági Testület elnöke, Balázs László, Pungor János, Kekecs Károly Richárd, Balogh Miklós díjazottak.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva