PR cikk | 2021.08.13. 11:54
Néhány grilltípust magaddal vihetsz a nyaralásra is
Hirdetés - Még javában tart a nyár, az utószezon közeledtével azonban egyre inkább előtérbe kerülnek a fürdőzést váltó szabadtéri programok. Utánajártunk, ilyen grilltípusokat érdemes választani, ha nyaralni is magunkkal vinnénk őket.

Kezdjük a legelején! Mi mást említhetnénk elsőként, mint a hagyományos faszenes grillt, ami nagyszerűségét az egyszerűsége hordozza magában? A tűztérből, rácsból és lábakból álló egyszerű szerkezetek népszerűsége nem véletlen, hiszen a használatuk rendkívül egyszerű, és ínycsiklandó ételeket biztosítanak számunkra. És még az áruk is lényegesen alacsonyabb, mint az összetettebb típusoké. Persze nem hallgathatjuk el, hogy esetükben a parázs elkészítése igényel némi odafigyelést.

Ki kell tapasztalnunk, mennyi parázsra van szükség az ételeink sütéséhez. Annak ellenére, hogy szeretjük a közönséges faszenes grillek egyszerűségét, érdemes előnyben részesíteni a hamutálcával és állítható lábakkal rendelkező szerkezeteket. Előbbi az utólagos takarítást könnyíti meg, utóbbi pedig kényelmesebbé teszi a sütést.

Fotó: Pixabay

A valódi füstös ízvilágot és a grillélményt természetesen megkaphatjuk a fedeles faszenes grillektől is. Ezek között egyre elterjedtebb az úgynevezett gömbgrill, amely a fedélnek köszönhetően barbeque ételek készítésére is alkalmas. Esetükben a legnagyobb nehézséget a tüzelő utólagos bejuttatása jelenti. Noha a hőszabályzás kissé nagyobb kihívás, mint más típusoknál, némi rutin birtokában könnyedén megbirkózunk a feladattal.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kereskedelmi forgalomban találkozhatunk nem kielégítő minőségű gömbgrillekkel, amelyek anyaghasználata egyszerűen túl vékony ahhoz, hogy megfelelő hőtartást biztosítson. A gyanúsan alacsony ár lehet a legjobb figyelmeztető jel. Érdemes kerülni ezeket, válasszunk inkább tradicionális gyártótól származó eszközt! Noha a szállításuk kissé körülményesebb lehet, egyáltalán nem megoldhatatlan feladat.

A fedeles faszéntüzelésű grillek között mindenképpen említést érdemelnek az úgynevezett tojások. A nevük természetesen a külalakjukból származik; első pillantásra valóban egy hatalmas tojásnak tűnnek. A méretük és kialakításuk némileg hasonló a gömbgrillekéhez, a belső szerkezetük különböző. A tojások vastag kerámiabetéttel rendelkeznek, aminek köszönhetően extra magas hőmérsékletet érhetünk el. Az ilyen grillek valódi multifunkciós eszközök, amelyek tökéletesen alkalmasak különböző ételek grillezésére és barbeque készítésre is.

Persze meg kell említeni a hátrányos tulajdonságaikat is. A tojások sütőfelülete relatív kicsi, ezért egyedüliként alkalmazva nagyobb társaságok számára nem kínálnak túl jó megoldást. Az áruk is lényegesen magasabb más egyszerűbb faszenes típusoknál. Noha méretükből adódóan jól szállíthatók, ne feledkezzünk meg a kerámiabetétekről, amelyek jelentős súlyt képviselnek.

Végezetül meg kell említeni az alternatív megoldásokat, az elektromos grilleket. A korszerű változatok között fedeles kialakítással rendelkező készülékeket is találunk. Ezek akár beltéri használatra is ideálisak lehetnek. Az elektromos grilleknek köszönhetően még a téli hónapokban sem kell lemondanunk a kedvenc ízeinkről.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva