Szalai Mariann | 2019.08.04. 07:00
Nekünk ez nem muszáj, hanem jó…
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ötgyerekes apuka, aki nagyon sokat énekelt a csemetéinek. Aztán egyszer csak felfedezték, pont, ahogy az már a nagy hollywoodi mesékben lenni szokott. A többit majd ő elmeséli. Balatonalmádiban járt Kalap Jakab.

Hatalmas piros kalapban ül előttem, nemsokára kezdődik az előadás Balatonalmádiban, a Pannónia Kultúrházban. Fő téma a környezetvédelem lesz.

– Mióta és hogyan lettél te Kalap, és nem „csak” Jakab Zsolt?

– A zenélés, a dalírás álladó része volt az életemnek, csak kicsit más területen. Olyan 18 évvel ezelőtt kezdődött. Akkor voltak kicsik a gyerekeim, és én eleinte nekik írtam ezeket a dalokat és előadtam a babazsúrokon. Egy szülő szólt, hogy ő műsorszervező, és ennél sokkal gyengébb műsorokat is jól el szokott adni. Akkor ebből lemez lett és gyors siker, de végül rajtunk kívül álló okok miatt nem lett folytatás. Némi kihagyás után két éve, már nagypapaként ismét elindultam ezen az úton, egyedül, az elmúlt 20 évben rám ragadt tapasztalatokkal és bölcsességgel.

Kik hívnak meg, és hol léptek fel?

– Nyáron 50 nap alatt van 100 fellépésünk – ez konkrét szám. Művelődési házak, parkok, intézmények. Nagyon sok helyen lehet minket látni. Év közben pedig óvodák és hasonlók – nagyon sokat lépünk fel.

Mi ad inspirációt?

– Az élet, a gyerekeim, az unokáim. Látom ezt a hamutartót, és ha szerintem erről kell írni, mert valamiért érdekes, akkor írok egy hamutartó dalt. aztán majd eldönti a közönség, hogy jó-e az neki.

– Mit mond a közönség?

– A youtube, a Facebook azt mondja, hogy nagyon szeretik. Az élő fellépéseink visszahívási rátája pedig egészen kimagasló. Általában az a probléma, hogy miért nincs még új műsor, hogy megint mehessünk egy adott helyre, ahol már korábban többször jártunk többször.

Ha saját gyerekeidnek zenélsz, akkor nagyon hitelesnek is kell lenned. A gyerekközönség nehéz közönség?

– Minden gyerekkel hitelesnek kell lenni, ők nagyon őszinte és nyitott, kedves közönség. Amint nem tetszik nekik valami, vagy unják, ők szólni fognak, felállnak, az orrukat túrják vagy szimplán elhagyják a termet. Öt gyermekem és hat unokám van, tapasztalatom is akad bőven. A koromból és az egzisztenciámból fakadóan Kalap Jakab már csak azt csinálja, amit Jakab Zsolt is szívesen csinál. Talán ez a legfőbb titkunk. Nekünk ez nem muszáj, hanem jó.

Kisvakond, kutyusok, fák… Honnan jönnek a témák?

– A Kisvakond mindenkinek alap, a kutyák pedig a magyar kutyafajták kapcsán kerültek elő – róluk egy szuper könyv is készült. A fák most egyébként is előtérbe kerültek (teljes joggal), de mi most konkrétan 100 óvodában 100 fát ültetünk el, Bálint gazda 100. születésnapja alkalmából. Ez egy fontos és jó ügy, ráadásul a gyerekek látják, hogy lehet és kell fát ültetni, lehet másokkal együttműködve értéket teremteni. Kis táblácskák jelzik, ezeket a fákat Bálint gazda megbízásából ültette Kalap Jakab!

– De nem egyedül vagy, ha jól látom…

– Igen, a fiammal lépünk fel, akinek már szintén van három gyereke, tehát ő is rutinos a témában.

A zene mennyire része ennek?

– A bábszínházaz és meserészekben sok zenei alap előre fel van véve, gyakran arra gitározom, de egy koncert alkalmával például csak élőben zenélünk, és csak mi. Szoktak is csodálkozni, hogy hol a CD vagy pendrive.

Lassan menned kell fellépni, már csak egy, de fontos kérdés. A mai gyerekeknek mire van szükségük?

– Őszintén mondhatom?

Persze.

– Szeretetre, szülőkre, időre. Pont úgy, mint minden gyereknek.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva