2018.11.21. 04:42
Nem csak nyáron! – Téli sportolási lehetőségek a Balatonon
Hirdetés - Ki ne imádná a Balatonon töltött hangulatos nyarakat? Talán nincs is magyar ember, aki ne szeretné a magyar tengert és az ott eltöltött élvezetes szünidőket, felhőtlen nyaralásokat családtagok vagy baráti társaság kíséretében.

Csakhogy a napsütéses, fesztiválozós, forró nyarat, a lubickolós, pancsolós időjárást immár jócskán magunk mögött hagytuk, s ahogy a fák megkopaszodnak, a színes levelű, tarka-barka őszből lassan átcsusszanunk a zord téli hidegbe. Ám kedvenc tavunkat ilyenkor sem kell jegelnünk a következő nyári szezonig, hiszen számos élvezetes téli sport és program várja a legelszántabb vendégeket még ebben az idényben is!

A Balaton télen is klassz!

Aki hazánk legnagyobb tavánál kíván télen kikapcsolódni, biztos lehet benne, hogy talál hozzá megfelelő programot, legyen az akár szórakozás, akár sportolás. És aki jól bírja a hideget, annak nem csupán egy jól eső fáradtságot okozó, kalandos időtöltésben lesz része, hanem olyan látványban is, melyet csak a téli Balaton panorámája nyújthat. Ilyenkor ugyanis olyan arcát mutatja felénk a már jól ismert táj, melyet más évszakban nem láthatunk. A jégkristályos, fagyott víz tükörként vetíti vissza a dombokat és a partvidéket, s a hólepte téli lankák és fák elvarázsolt hangulatot körítenek mindehhez. Azonban nem árt tisztában lenni vele és felkészülni rá, hogy ha nem fagy be a tó vize, a hőmérséklete télen akkor is mindössze 1 és 5 fok között mozog, s a hideg víztömeg és hideg levegő együttese pedig hűvösebb hőérzetet ad. Egy pohár finom, téli hangulatot tovább emelő forralt bor viszont azonnal átmelegít testet-lelket.

Aktív téli pihenés a Balatonnál

Mi mással is kezdhetnénk a sort, mint a kicsik-nagyok körében egyaránt népszerű jégkorcsolyázással! Hiszen a hatalmas vízfelület alapból adott hozzá, s ha megfelelő vastagságúra hízik a tó jege, akkor a havas, fehér táj kíséretében igen hangulatos élményben lesz része a korizni vágyóknak. Nagyon fontos viszont, hogy kizárólag akkor merészkedjünk rá a befagyott tóra, ha a jegét korcsolyázásra alkalmasnak kiáltják ki! (A tihanyi Belső-tónál általában előbb fagy a Balaton vize, mint másutt.) Ha pedig nincs olyan hideg, hogy kellőképp befagyjon a víz, a korcsolyázás szerelmeseinek akkor sem kell lemondaniuk a két lábon siklásról, mivel rendelkezésükre áll pl. a hévízi fedett jégpálya, a jégdisco-s várpalotai jégpálya, vagy a jégkorongozási lehetőséggel is rendelkező zalaegerszegi jégcsarnok, és a Balatonlellei kikötői jégpálya, ahol fakutyázni is lehet a jégen.

Aki mindenképp a vízen szeretne maradni a hidegben is, de a korcsolyázást már unja, az részt vehet akár téli vitorlázáson is! Bármily furcsa, zimankós időben is meglovagolhatóak a balatoni hullámok, sőt, még vitorlás versenysorozatokat is szoktak rendezni Balatonlellén. Arra viszont ügyelni kell, hogy télen nem üzemel a tavon a viharjelző rendszer, ami még veszélyesebbé teszi e sportot, ezért csak nappali világosban merészkedjünk a vízre, és sosem egyedül!

Még egy remek télvízi sport a száguldás kedvelőinek, a befagyott tó jegén a jégszörfözés, méghozzá a Fűzfői-öbölben, ahol tükörsimára szokott fagyni a jég. Aki nyáron is nagy kedvelője a szörfözésnek, az minden bizonnyal a téli szezonban is élvezni fogja a siklást! A jégszörf különleges szabadságérzetet nyújt, mivel szinte már a leggyengébb széljárásban is működik, és elég nagy sebesség érhető el, azonban korántsem veszélytelen, ezért a védőfelszerelés használata nagyon komolyan veendő!

Akinek viszont még ez sem elég, az a Balaton környéki településeken is talál magának programokat. Például lehet síelni és snowboardozni Eplényben a hazai leghosszabb sípályán, amely kezdőknek is alkalmas kialakítással rendelkezik.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva