Krausz Andrea | 2020.01.10. 19:39
Népszerű a téli fürdőzés a Balatonban
Egyre népszerűbb a téli Balatonban való fürdőzés, gondoljunk csak a szigligeti Újévi Csobbanásra, ahol hétszázan futottak a jéghideg vízbe, vagy az első Téli Balaton-átúszásra, melyet Szántód és Tihany között rendeznek majd.

Nagy elszántság kell ahhoz, hogy valaki bemerészkedjen télen a Balatonba, mégis növekszik azok tábora, akik megpróbálkoznak a jeges mártózással. Zimányi András taxisofőr 2019 márciusában elsőként úszta át a Balatont, majd társaival karöltve megalapították a Téli Úszó Sportegyesületet. Céljuk, hogy lassan, fokozatosan hozzászoktatva szervezetüket a hideg vízhez, Magyarországon egy még ismeretlen sportágban, a téli úszásban próbálják ki magukat.
Az elszánt csapat felkészülése Gyömrőn, a Tófürdőben zajlik, decemberben még egy kvalifikációs versenyt is rendeztek, melyen a sikeres teljesítők lehetőséget szereztek az első nyilvános téli Balaton-átúszás 1250 méteres távjára.

Zimányi András, az első téli Balaton-átúszó 2019. márciusában Szántódnál (Fotó: Krausz Andrea)

Most például önkénteseket keresnek a rendezői feladatok elvégzésére. Szívesen látnák azokat, akik hozzájárulnának a sikeres megvalósításhoz. A felhívás szerint az első Téli Balaton-átúszás időpontjáról biztosat még nem lehet tudni, hisz a rendezvény csak megfelelő időjárási körülmények esetén bonyolítható le. Az engedély február 22-től március 31-ig érvényes, egy alkalomra szól, és csak hétvégi nap jöhet számításba. Részleteket itt lehet találni!

Egyre többen vallják, hogy nagyon jót tesz akár megmártózni is a jeges Balatonban. Garami Gábor rádiós műsorvezető egyik kedvenc tevékenysége a szaunázás, melynek végén rendszerint hideg vizes fürdőt szokott venni. Legutóbb a BL YachtClub vízre épített forró kabinjából egyenesen a Balatonba vette az irányt, és beült a törékeny jégtáblák közé, a 3 fokos vízbe. Mint mondta, az érzés nem mindennapi volt.

– Zseniális – idézte fel a jégfürdőzést a likeBalatonnak az ismert zenész és rádiós műsorvezető. – Egy percet bírok a jeges vízben, ami nálam rekord. Az egész nagyon jót tesz a testnek, a bőrnek, a vérkeringésnek. Ilyen természetes merülő medence, ahol 3-4 fokos vízbe lehet megmártózni, az országban sehol sincs, mivel általában a merülőmedencék 10 fok felettiek. Egyébként Enyingen születettem, ezért is vonzódom a Balatonhoz– mondta Garami Gábor.

Nézzétek meg a videót!

Garami Gábor jeget tör a Balatonon ?

Közzétette: Hello Balatonlelle – 2020. január 7., kedd

 

A jégtáblák közé bemenni egyébként nem ajánlatos, főként azoknak, akik nem szoktak hozzá a hideg vizes fürdőzéshez, ráadásul a jég fel is horzsolhatja a lábunkat, ha nem figyelünk. A következő napokban egyébként a balatoni öblökben, kikötőkben várható, hogy összeáll a jég, de a nappali felmelegedés, valamint a szél miatt feltöredezik a fagyott felület.

Szombaton erős szél kíséretében egy hidegfront érkezik hazánk fölé, a Balatonnál is megélénkül a légmozgás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a déli parton 30-35 km/h-s szél várható, nappal +7 fokig emelkedik a hőmérséklet. Vasárnap sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk.

Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva