viharjelzés: Siófoknál 0
22°
-2°
DNY
5 km/h
Fábos Erika | 2019.07.22. 08:00
Nézd meg, hogy néz ki a világűr határáról a Balaton!
A magas-légköri ballonnal, a holdraszállás 50. évfordulóját ünnepelték. A szerkezet, mielőtt visszaérkezett a Balatonba, csodás képeket készített róla.

A Bakonyi Csillagászati Egyesület egyetlenként az országban úgy állított emléket a holdra szállás 50. évfordulójának, hogy egy magas-légköri ballont bocsátott fel Ajkáról szombaton délelőtt, az Űrbatyut.

Az előzetes szimulációk alapján, melyet még aznap reggel készítettek, úgy tűnt, a Batyu valahol Balatoncsicsó és Dörgicse közt fog leesni.
Mivel ebből kiderült, hogy a ballon legalább 3 órát tölt a levegőben, a 18 fős keresőcsapat autóba ült, s elindultak Mencshely felé, mely a két településtől nagyjából egyenlő távolságra fekszik.

– Aztán egyszer csak sikerült kapcsolatba lépni a Batyuval, és ekkor jött az első döbbenés: a szelek Tihany irányába fújták a már visszazuhanó, és ejtőernyővel lefékeződő egységet – mesélte a kalandról Ivanics Ferenc, az egyesület elnöke. – Bepattantunk tehát a kocsiba, és irány Tihany. Az érkező adatok azonban azt mutatták, hogy a Batyu a Balaton felett van. Szurkoltunk, hogy a déli szelek fújják a part fölé, ám hirtelen a koordináták állandósultak, és akkor már tudtuk, hogy az egység nem földet, hanem vizet ért, valahol a Sajkodi-öbölben. Bekövetkezett az, amitől tartottunk, a Batyu belesett a Balatonba. Innentől tudtuk, hogy sokkal bonyolultabb lesz begyűjtenünk a ballont.

 

Hosszú és ideges percek következtek, annak ellenére, hogy erre is felkészült a csapat. Erre az esetre azt tervezték, hogy felveszik a kapcsolatot a vízimentőkkel vagy a vízirendőrséggel; és segítséget kérnek a műszergondola kiemelésében. Ám valahol Füred közepén jártak épp, amikor megszólalt a telefon. A vonal túlsó végéről egy kedves hölgy jelentkezett, aki elmondta, hogy látták, amint vízbe esett a batyu.

– A landoló egység első felfedezője, Fülöp-Vidosa Beáta elmondta, Szentendréről érkeztek nyaralni, a gyerekek fürödtek, amikor ő a szeme sarkából észrevette, hogy valami ereszkedik lefelé, és hallották az ejtőernyő surrogását, majd a csobbanást – mesélte Ivanics Ferenc. – Négy gyerek lelkesen odaevezett SUP-okon, majd, miután elolvasták, hogy nem szabad hozzányúlni, szóltak a felnőtteknek, akik a hajóra vontatták a Batyut, majd felhívták a rajta lévő telefonszámot. A tető leemelése után hamar megnyugodtunk, az egység belseje ugyanis teljesen száraz volt.

A harmadik felvonás azonban még csak ezután következett: ki kellett nyerni az adatokat. Természetesen a készült felvételek érdekeltek a legjobban mindenkit. A hasi kamera felvételeiről szépen végig lehetett követni a felbocsátás és az emelkedés pillanatait, ahogy egyre távolodik a felszíntől. Felismerhetővé váltak a közeli települések: Ajka, Ajkarendek, Úrkút, Tihany, ahogy átrepült a Balaton felett.

– Más adatok is érkeztek: a legmagasabban Somogy megyében, Ádánd települése felett járt 26 532 m-en. Maga a ballon addigra körülbelül 15 m-esre tágult ki, majd szétrobbant, és az Űrbatyu megkezdte a zuhanást. A műszergondola belső hőmérséklete A felfelé vezető úton +27 C°-ról +3C°-ra hűlt vissza. A külső hőmérő-szenzor a leghidegebb hőmérsékletet, -58C°-ot 11 948 m-en mérte. Közel 27 km-en már láthatóvá vált a Föld szinte lehelet vékony légköre, s mögötte az űr sötétje. Csodálatos felvételek készültek a Balatonról a világűr mezsgyéjéről, mi magunk is csak ámultunk, s azóta is hatása alatt vagyunk a történteknek, s a felvételeknek.

 

Fotók: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva