ripost.hu | 2021.08.16. 12:00
Nocsak, teli vannak a balatoni szállodák, mégsincs zsúfoltság a parton
Szállást már szinte lehetetlen találni a nyár hátralevő részére a Balatonon, de a jó hír az, hogy a parton, a büfékben nincs akkora zsúfoltság, mint tavaly.

„A szálláshelyek 85 százaléka már nem foglalható az adott dátumra az adott településen” – ilyen üzenet fogad minket a legtöbb augusztusi dátumra, ha a balatoni szállodák vagy apartmanok közül szeretnénk foglalni a booking.com oldalon. A legalsó értékhatár 85 százalék volt, de gyakran írt ki a rendszer 90 százalék fölötti foglaltságot is, a felkínált szálláslehetőségek pedig méregdrágák vagy lehetetlen helyen vannak.

Beszédes adat, hogy míg az augusztus 16-ai hétre 158, az augusztus 23-ai hétre 1104, míg az augusztus 30-ai hétre 1983, a szeptember 6-ai hétre pedig 2283 balatoni szállás közül tud választani egy háromtagú család a booking.com-on.

A ripost7 felhívott a balatoni szállodák közül többet is, ahol megerősítették: a balatoni hotelek többsége telt házzal üzemel.

„Augusztus végéig telt ház van nálunk”

Siófokon a 4 csillagos Hotel Azur recepciósa elmondta lapunknak: teljesen telt házzal üzemelnek, de mivel nagy szállodáról van szó, náluk abszolút nincs zsúfoltság.

– Bocsánat, de le is teszem a telefont, mert sokan várnak becsekkolásra – szabadkozott a hölgy.

Gyenesdiáson a szintén 4 csillagos Wellness Hotel Katalinban hasonló a helyzet.

– Nálunk nemcsak most, hanem a foglalások alapján augusztus végéig telt ház lesz. Mindez abszolút nem jár semmilyen kényelmetlenséggel a vendégek számára, hiszen a szálloda szolgáltatásai biztosítják, hogy ne legyen zsúfoltság. A wellnessrészlegünk például 2000 négyzetméteres – mondta a telefonunkat fogadó alkalmazott.

A balatonföldvári 3 csillagos Hotel Jonathan munkatársa telefonos érdeklődésünkre szintén azt mondta, hogy nemcsak most, hanem egészen augusztus 20-áig telt házzal működnek.

„Már csak pár üres szobánk van a nyárra, de folyamatosan jönnek a foglalások”

Egyedül a Balatonalmádiban található 3 csillagos NEREUS Park Hotel recepciósa mondta azt, hogy csupán néhány üres szobájuk van jelenleg, így majdnem telt ház van náluk is. Mint megtudtuk, elsősorban családok érkeznek hozzájuk, a foglalások folyamatosak.

A parton nincs akkora zsúfoltság, mint máskor

Zamárdiban és Balatonföldváron viszont a strandokon, büfékben kisebb a zsúfoltság, mint tavaly.

A part menti büfések, vendéglátósok egyöntetűen azt mondják: jó a forgalom, de az idei szezon nem annyira durva, mint a tavalyi, amikor már túl nagy volt a tömeg.

– Ez most egy közepesen erős szezon, jó a forgalom – mondta Szili Zsolt, egy zamárdi parti étterem tulajdonosa. – A mostani forgalom optimális, mert jobban eloszlanak a vendégek, és nincs akkora zsúfoltság. Az a strandolóknak se jó, hogy félórákat kell várni a büfé előtt. A tavalyi szezon annyira túlzsúfolt volt, hogy nem volt hely a strandon, ami az embereknek se jó, és a személyzetet is megterhelte, az idei szezon viszont optimális. De sajnos a nyersanyag­árak emelkedtek, így minimálisan mi is emeltünk az étterem árain.

Juhos Viktória, akinél vízi eszközöket lehet bérelni, elmondta: évről évre nagyobb divat a SUP, vagyis az „állva evezős” deszka. Hozzátette: úgy érzi, a tavalyi év jobb volt, mint az idei, és sajnos árat is kénytelenek voltak emelni.

Czakó Viktor, aki éppen az ötéves kisfiát tanította horgászni, úgy vélekedett: idén mintha kevesebb ember lenne a Balatonon, mint tavaly, és kicsit drágább a lángos és a sör, meg a horgászjegy is.

Tribol Norbert, egy fagyizó eladója szerint az idei szezon gyérebb, mint a tavalyi, ami érthető, mert mindenki kivette a járvány miatt a szabadságokat, és kevesebb a pénzük az embereknek. „Mi nem emeltünk az árakon, hogy ezzel támogassuk az embereket” – tette hozzá.

A tanulság: ha balatoni szállodák vagy szállások között nem találunk foglalhatót, akkor is érdemes egy-egy napra is elugrani a Balaton-partra idén…

Az oltásnak köszönhetően rekordot dönthet idén a turizmus

– A tavaly belföldi rekordot hozó nyár után idén júliusban tovább emelkedett a hazai turisták vendégéjszakáinak száma Magyarországon – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. Könnyid László azt mondta: az előzetes adatok szerint több mint 5,2 millió vendégéjszaka várható júliusban a hazai turisták részéről, de augusztusra is meghaladja már a 3,2 milliót a foglalások száma. Ez alapján várható, hogy a múlt évi rekordhoz képest akár tizedével is bővülhet a belföldi vendégéjszakák száma júliusban.

A magyarok nagy átoltottságának köszönhetően biztonságosabb az idei nyár, mint a tavalyi. Ez a foglalásokon is látszik: amint bejelentették, hogy megvan az 5,5 millió beoltott, ugrásszerűen, negyedével nőtt a belföldi foglalások száma. Egy friss kutatás szerint a válaszadók mindössze 4 százaléka mondta azt, hogy idén nem tervez nyaralást.

 

Forás: ripost.hu
Nyitókép:shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva