likebalaton.hu | 2018.07.01. 16:00
Nyaralás alatt is biztonságban
Minden bajt nem lehet megelőzni, de némi elővigyázatossággal elérhető, hogy a szabadság valóban a pihenés, a regenerálódás és ne a kárrendezés, az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen.

Két kedvelt elfoglaltsághoz, a fürdőzéshez és a kerékpározáshoz adunk néhány tanácsot.

A biztonságos strandolás

Először is, a szünidős, balatoni programokra csak a feltétlen szükséges mennyiségű pénzt vigyenek magukkal, ezt is több helyre szétosztva. Ékszer, drága technikai eszközök, de még a telefon is nélkülözhető a strandolás idejére, a magukkal vitt értékeiket ne hagyják őrizetlenül. Ha lehetőség van rá, használják a csomagmegőrzőt, a kulcsát lehetőleg mindig tartsák maguknál. Ha erre nincs mód, a csomagokat, pénztárcát mindig zárható táskába tegyék, és felváltva vigyázzanak rá.

Aztán irány a hullámok, de a gyengén úszók csak sekély vízben mártózzanak meg, ismeretlen helyen pedig az úszni tudók se ugorjanak be, ha nem akarnak kövek, cölöpök, karók miatt megsérülni. Aki nem tud úszni, az felfújható fürdőeszközzel se merészkedjen mély vízbe, a gumimatrac ringatása pedig akár halálos is lehet, ha a strandoló elalszik, függetlenül az úszástudástól. Tragédiák sokasága következett be amiatt is, hogy a vízibicikliről ugrottak le némi hűsölésre az utasok, a felhevült testet érő hősokk ugyanis halálos lehet. Ha a szélben elsodródnak a felfújható eszközön, maradjanak rajta, amíg a segítség megérkezik, és ne próbáljanak meg kiúszni.

Az elsodródó fürdőeszköz visszaszerzése reményében utánaúszni se jó döntés. Hínáros vízen a lehető legkisebb mozdulatokkal lehet átúszni. Örvénybe kerülve, ha lemerülnek, ne kapálózzanak, a lélegzetet visszatartva várják meg, míg az örvény ereje csökken, és ússzanak a felszínre!

Tragédiák sokasága következett be amiatt is, hogy a vízibicikliről ugrottak le némi hűsölésre az utasok, a felhevült testet érő hősokk halálos lehet. Fotó: zaol.hu

Ne fürödjön a tilosban!

A fürdőzés teli gyomorral vagy ittasan egyáltalán nem javasolt. Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek! Mivel a vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz használata fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak.

A szabad vizeken, így a Balatonon is a kijelölt fürdőhelyet válasszák, ennek határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 centiméternél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.

Tiltott helyeken különösen veszélyes a fürdőzés, ilyenek például a bányatavak, ezek hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek az alján, ráadásul csak a víz felszíne meleg, az alja rendkívül hideg lehet. A tiltott helyen fürdőzés szabálysértésnek minősül, s ez 5-50 ezer forint pénzbírsággal sújtható, de az a kisebbik veszély, a nagyobb a víz, a meder kiszámíthatatlansága.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben. Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül ne használjanak vízibiciklit se!

Kerékpározzunk körültekintően a Balaton körül is

Sokak kedvelt közlekedési, kirándulási eszköze a kerékpár. Talán többen is lennének, ha bizonyos félelmek nem tartanák vissza őket. Néhány tippel igyekszünk segíteni a bizonytalankodóknak.

Alaptétel: a kerékpár jármű, aki ezzel közlekedik, az a forgalom teljes jogú résztvevője. Először kezdjék kisebb, csendesebb utakon, ez segít hozzászokni a közlekedéshez. A kerékpáros közlekedés legfontosabb elve az együttműködés, ne okozzunk mások számára váratlan, veszélyes vagy ijesztő helyzeteket.

Fontos mindig látszódni, egyértelműen jelezni haladási szándékunkat. A többi közlekedő számára kiszámítható módon biciklizzünk, és ne menjünk szorosan az út jobb szélén! A legtöbb kerékpáros baleset azért történik, mert a gépjárművezetők nem veszik észre a kerékpárost. Ennek elkerülésére már szürkülettől használjuk a világítást, láthatósági mellényt (ez utóbbi még lakott területen belül is ajánlott), és kerülni kell a gépjárművek holttereit! Ha jól látszódunk is, fontos megbizonyosodni arról, hogy észrevettek-e. Ehhez legnagyobb segítség a szemkontaktus. A közlekedők tekintetéből következtetni lehet a szándékaikra.

Ha a kereszteződésben elsőbbségünk van, de látjuk, hogy az érkező jármű vezetője nem néz ránk, másik irányba fordítja a fejét vagy épp telefonál, lassítsunk, hogy ha kell, meg tudjunk állni. Hiába van elsőbbségünk, ha nem kapjuk meg. (Tipp: a járművek vezetőit jobban látjuk, ha polarizált szűrős szemüveget használunk, akkor ugyanis nem csillog a szélvédő és belátunk az autóba.)

Haladáskor gyakran biztonságosabb elfoglalni a sávot, vagy legalább kissé balra tartani, mint rátapadni a jobb oldali padkára. Utóbbi esetben a járművezetők hajlamosak rá, hogy a megfelelő oldaltávolság tartása nélkül előzzenek. A sáv elfoglalása különösen körforgalmakban szolgálja a kerékpáros biztonságát. Ott a forgalom lassabb, nem nehéz felvenni a tempóját, a sáv közepén jól látható a biciklis az autósok számára, és nem kell attól tartani, hogy elütnék a körforgalomból kikanyarodó járművek.

Balra kanyarodáskor kellő időben, jól látható módon jelezzük szándékunkat. Ha a túl nagy forgalom megrettent minket, akkor a kereszteződésnél álljunk le jobbra, s gyalogosként keljünk át az úton! Ez időigényesebb, de biztonságosabb megoldás. Parkoló autók mellett nyitott ajtó szélességnyire guruljunk el! Kerékpározzunk preventív szemlélettel, mindig keressük a kitérés lehetőségét! Ha veszélyes helyzetbe kerülünk, elsősorban az elkerülést válasszuk, ne egyből vészfékezzünk! Amennyiben mégis intenzíven kell lassítani, a hátsó féket használjuk először és erőteljesen, az elsőt csak ezután!

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva