likeBalaton.hu | 2022.06.02. 00:01
Nyári balesetek: kerüljük el!
Hirdetés - Végre itt a nyár, és jöhet a jól megérdemelt pihenés. Jó azonban tudni, hogy a baleseti statisztikák szerint ez egyáltalán nem egy felhőtlen időszak. Cikkünkben mutatjuk, mire érdemes vigyázni nyáron!

Nyakunkon a nyár, a belföldi turizmus egyre jobban felpörög. Sokak szerint ez az év legszebb időszaka, amikor szinte féktelen örömmel vetjük bele magunkat a programokba.

Kirándulunk, strandolunk, utazgatunk, minél több időt töltünk a szabadban. De vigyázat: a nyári örömökkel gyakran jár együtt a felelőtlenség is. A baleseti és a halálozási statisztikák szerint a nyári hónapok az év egyik legveszélyeztetettebb időszakának számítanak.

Valóban több veszély leselkedik ránk nyáron, mint az évben máskor? Nos, a válasz sajnos igen – szakértői cikkünkben részletesen írunk a baleseti statisztikák tanulságairól! Most pedig végignézzük, mire érdemes figyelni

A megnövekedett nyári forgalom

Fotó: Freepik

A nyári hónapokban megnövekszik a balesetek száma az utakon, amely több okra vezethető vissza.
Egyrészt ilyenkor megnő a forgalom: sokkal többen vannak az utakon, mint az év többi időszakában. Ez már önmagában fokozza a veszélyt, erre pedig rátesz, hogy a nyári programok miatt nem a megszokott útvonalakon közlekedünk. Ezért a sofőrök számára ismeretlen a környezet, így bizonytalanabbak, kiszámíthatatlanabbak a cselekedeteik.

Másrészt a magas hőmérséklet miatt is gyakoribb lehet a figyelmetlenség az utakon – sokan küzdenek nyáron vérnyomásproblémákkal, és ez sajnos érződik a reakciókon is.

Harmadrészt a szabadságok alatt sajnos több az ittas sofőr is – a nagy melegben sokan nem tudnak ellenállni egy-egy hűsítő sörnek. Pedig köztudott: az alkohol tompítja a reflexeket, rombolja a józan ítélőképességet, és növeli a balesetek valószínűségét. Akármennyire is nehéz lehet, érdemes inkább az alkoholmentes italokat választani, ha vezetünk.

Negyedrészt növelik a tragédiák számát a könnyelmű utazási szokások is. Sokkoló tény, hogy a halálos kimenetelű közlekedési balesetek többsége elkerülhető lett volna, ha a jármű utasai be vannak kötve. Tehát egy egyszerű kézmozdulat megmentheti az életünket – érdemes erre is ügyelnünk.
A fenti okok miatt a Balaton felé tartó autópályán, az M7-esen érdemes különösen óvatosan vezetni, hiszen a balesetek sajnos halmozódnak nyáron. Szomorú tény, hogy itt található az ország jelenleg harmadik legveszélyesebb, azaz a leggyakoribb balesetszámmal rendelkező útszakasza.

Gyakori vízibalesetek

Fotó: Freepik

Annak ellenére, hogy a Balaton hatszáz négyzetkilométernyi vízfelületének Európában egészen egyedülálló biztonsági rendszere van, még mindig nagy számban történnek balesetek. Évente hárommillió ember látogatja meg a tavat, és az időjárás is egyre szélsőségesebb, ezért az egyéni felelősség rendkívül fontos.
Gyakori ok, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a viharjelzéseket, emiatt kerülnek bajba, és a kimentésükre van szükség. A csónakos horgászok esetében is rendszeresek a balesetek: a horgászatba merülve nem figyelnek kellőképpen az időjárás változásaira, miközben egyre messzebb merészkednek, és amikor baj van, sajnos már nem tudják elérni a partot.

A Balatonnál ugyan medúzacsípésre nem kell számítanunk, a víz viszont itt is kiszámíthatatlan. Fontos, hogy mindig csak kijelölt fürdőhelyen strandoljunk, és a fürdést tiltó táblát vegyük komolyan, mert az életünk múlhat rajta.

Sajnos számos halálesetet okoz minden évben, hogy a napozástól, esetleg alkoholfogyasztástól felhevült testtel ugranak vízbe. Ezt mindenképp kerüljük, és nem ajánlott a fürdőzés étkezés után, tele gyomorral sem.

Idősek, betegek esetén különösen fontos, hogy vízparton is mindig árnyékos helyen pihenjenek, hiszen a nap okozta bőrproblémák sajnos a leégésen túl akár rákos bőrelváltozásokhoz is vezethetnek. Idősként nem szabad sem a hőgutát, sem pedig a kiszáradást megkockáztatni, mert végzetes következményei lehetnek.
Egy napernyő alatt, sok vízivással, sok gyümölcsfogyasztással pihengetve azonban feltöltő lehet a vízparti nyaralás!

A tömegközlekedés is veszélyeket rejthet

Fotó: Freepik

Nyáron sajnos nem csak a közúti, hanem a tömegközlekedési balesetek száma is szignifikánsan magasabb.
A Balaton-menti települések lakói szomorúan emlékeznek számos vonatbalesetre: 2021-ben egy vonat és egy lakókocsi ütközése sokkolta a nyaralókat Szabadifürdőn, de az idén januári tapolcai vonatszerencsétlenség is tragikus volt, ahol négy fiatal vesztette el az életét.

Hogy mindenre felkészüljünk, jó tudni, hogy tömegközlekedésen utazva biztosítva vagyunk a a közlekedési vállalat által. Ezt az érvényes menetjegy vagy bérlet, vagy pedig az ingyenes utazásra való jogosultság tényének fennállása biztosítja minden utas (és vonat esetén utaskísérő) számára – erről, és hasonló témákról blogunkon olvashatnak.

Első a biztonság!

Természetesen nem riogatni szeretnénk írásunkkal. Nagyon fontos, hogy nyáron valóban feltöltődjünk, és gondtalanul kiélvezzük az évszak adta örömöket. Hiszen egész évben erre vártunk, és az itt átélt élmények hosszú hónapokra velünk maradnak, feltöltenek bennünket.

Ám éppen emiatt érdemes elővigyázatosnak lenni, ugyanis senki sem szeretné a nyár egy részét kórházban tölteni, vagy például begipszelt lábbal végigbicegni.

Érdemes ezért több oldalról is biztosítani magunkat: egyrészt baleset-, vagy utasbiztosítással, hogy ne ütközzünk anyagi problémába baj esetén, másrészt extra odafigyeléssel, hogy elkerülhessük a ránk leselkedő veszélyeket. Ha e kettő megvan, valóban felhőtlen lehet idén a nyaralás.

Nyitókép: freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva