Bólyi Alexandra | 2018.10.09. 18:00
Nyári Károly: Siófokra mentünk nászútra
Nyári Károly zongoraművész-énekes nekem az örök elegancia, mindig úgy érzem, mintha egy régi filmből lépett volna elő. A koncertjeit is ez a hangulat lengi át, ahol a hallgatóság az érzelmek kavalkádja mellett a nyugalom szigetén is megpihenhet.

– Milyen gyerekkori balatoni emlékei vannak?
– Számos balatoni emlékem közül a legmeghatározóbb – mely természetesen a zenéhez köthető – Révfülöpön volt. Sok-sok évvel ezelőtt fiatal koromban, szinte gyerek fejjel, amikor a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora tanszakán tanultam az egyik nyári szünetben lehetőséget kaptam, hogy három hónapon át Révfülöp akkori egyik legimpozánsabb helyén játszhassak a zenekarommal.

Diákként, nagy lehetőség volt számomra ez a három hónap, hiszen a mindennapos próbák és az esti előadások rengeteg tapasztalatot és sok szép élményt adott. Természetesen jutott idő a zenekarommal a közös programokra, így a fürdőzésre, kirándulásra és a pihenésre is. Ezekre a révfülöpi élményekre a mai napig szívesen gondolok vissza.

– A Balaton nagyon romatikus hely. Van esetleg ehhez kapcsolódó története?
Feleségemmel az esküvőnket követően, Siófokra utaztunk nászútra, amit természetesen mindig szívesen idézünk fel, amikor előkerülnek a régi családi fotók és nosztalgiázunk.

– Különböző tematikus műsorral lép színpadra, de számomra mindig az elegancia, a romantika, a zenei múltbéli időutazást képviseli. Amikor vízpart mellett vagy szabadtéri színpadon lép fel, mennyiben más a hangulata a koncertnek? Érezni a közönség reakcióiból a szabadtér varázsát?
– A szabadtéri koncertek alkalmával a természet, mintegy élő díszletként öleli körbe a színpadot és a közönséget, ezért ezeknek a koncerteknek mindig különleges varázsa és atmoszférája van. Éppen ezért, ha koncertfelkérést kapok vízpart melletti vagy szabadtéri színpadon történő fellépésre a nyári időszakban, mindig örömmel vállalom el. A Balaton-partot különösen szeretem, szinte nincs olyan hely, ahol ne léptem volna fel, ha a nagyobb balatoni városokat nézzük. A közönség szeretete mindenhova elkísér, de azt érzem, hogy emellett a szabadtér varázslatos hangulata megérinti a nézőket is.

– Van kedvenc helye?
– Nehéz lenne választanom, ha el kellene döntenem, melyik a legkedvesebb hely a Balaton-parton a számomra. Az északi partnak is megvan a maga varázsa, de a déli part is nagyon hangulatos. Balatonfüredet nagyon szeretem a pezsgő kulturális életéért, a táj szépségére pedig mindig rácsodálkozom, amikor Tihanyban vagy Szigligeten járok. Az egyik legkedvesebb barátom a családjával pedig Balatonszemesen tölti a nyár nagy részét, nála is szívesen töltök el a családommal egy-egy napot. Sok szép közös emlékünk van, ami a Balatoni nyarakhoz kötődik, és amire szívesen emlékezünk vissza.

– Milyen helyekre utazik szívesen? Szeret különböző kultúrákat felfedezni?
– A hivatásomhoz hozzátartozik a sok utazás, így számos európai országban volt alkalmam koncertezni. A külföldi fellépéseket követően, ha időm engedi, igyekszem az adott várost felfedezni. Nagyon nyitott és kíváncsi vagyok az ottani szokásokra, szeretek ismeretlen kultúrákat, új embereket megismerni, és kifejezetten érdekel a helyi gasztronómia is. S bár a világ számos helyén jártam már, Magyarország után számomra mégis Hollandia a legkedvesebb.

A főiskola elvégzését követően, pályámat Hollandiában kezdtem, ahol közel tizenhárom évet töltöttem el. Ezért nagyok sok felejthetetlen emlékem, ehhez az országhoz köthető. A szakmai sikereimre való tekintettel megkaptam a holland állampolgárságot.

– Nemrég látványos lemezbemutató koncertet adott. Az albumon igazi örökzöld slágerek csendülnek fel, különleges szimfonikus feldolgozásban. Az Egy nyáron át anyagát saját kedvencei közül választotta ki? Lesz az album témájának folytatása?
– Ez év szeptemberében bemutatásra került az Egy nyáron át című lemezbemutató koncertem az Erkel Színházban. A teltházas koncerten többek között hamarosan megjelenő albumom zenei anyagát hallhatta a közönség a Charles Music Kamarazenekar és a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Régi álmom vált valóra azzal, hogy a pályámat meghatározó számomra legkedvesebb dalokat magyar nyelven dolgozzam fel az új albumra, különleges szimfonikus hangszerelésben az igényes zenét kedvelő közönségnek. Ezeket az örökérvényű dalokat hallhatta az Erkel Színház közönsége, a saját slágereim mellett. A koncert csodálatos látványvilágát, amely tovább erősítette a dalok dramaturgiáját, Varró Zoltán álmodta meg erre az estre. A koncertről TV felvétel készült, melyet hamarosan láthatnak a nézők. Természetesen számos olyan dal van még, amelyek nem kerültek fel az albumra, ezek a dalok a későbbiekben lehet, hogy egy újabb lemezem megjelenése alkalmával, kiadásra kerülnek.

– Láttam a MasterChef VIP műsorban, és nagyon ügyesen mozgott a konyhában. Mivel körül van véve hölgyekkel, azt gondoltam, hogy nem ért a főzéshez. Szokott főzni máskor is? Mi a kedvence?
– Nem áll tőlem távol a főzés, már gyerekkoromban is rengeteget segítettem a konyhában. Édesanyám minden nap főzött, ahogy most a feleségem is. Frissen főtt ebéddel, vacsorával várnak, így könnyebb belelátni a főzés tudományába. Mit mivel lehet főzni, hogyan kell az ételeket elkészíteni. Édesanyámtól, nagymamámtól, most a feleségemtől, a lányaimtól, Aliztól és Edittől lestem el a fortélyokat.

Itthon a családnak vagy baráti összejöveteleken, ha időm engedi szoktam főzni. Nyáron kerti partikon, bográcsban vannak specialitásaim. A csülökpörkölt, töltött káposzta, a magyaros ételek, amiket a legszívesebben elkészítek, de az olasz, francia, indonéz, thai konyha ízei sem állnak távol tőlem és természetesen a holland étel különlegességeket is nagyon szeretem elkészíteni.

– Az Erkel Színház után pihenés jön, vagy készül még meglepetésre az ősszel?
– Most az Egy nyáron át című új albumom utolsó munkálatai várnak rám a november eleji megjelenést megelőzően. De több koncertem lesz még az év hátralévő részében, hogy csak néhányat említsek: októberben a Győri Filharmonikus Zenekarral, három alkalommal koncertezem. Év végére pedig felkérést kaptam, hogy Ankarában a törökországi Magyar Nagykövetség megrendezésében koncertet mutassak be és művészetem által képviseljem hazánkat. Természetesen a hagyományos karácsonyi koncertem előkészületei is már javában zajlanak.

A Budapesti Karácsonyi Koncertem 2018. december 27-én 15:00 és 20:00 órai kezdettel kerül megrendezésre az ország egyik legnagyobb koncerthelyszínén a Budapest Kongresszusi Központban. A koncerten a legszebb és legmeghittebb karácsonyi dalok csendülnek fel a már megszokott szimfonikus hangszerelésben. Természetesen az új album dalaiból is hallhatnak válogatást a koncerten az általam alapított Charles Music Kamarazenekar és a Budapesti Jazz meghívást kaptak, akikkel gyönyörű duett számok lesznek hallhatóak. Az exkluzív koncerten a zenei élmény mellett, gyönyörű látványvilágban is részük lesz a koncertre látogató nézőknek.

Még több sztárinterjút olvasnál? Kattints a többi interjúért!

EGY NYÁRON ÁT…Nagyon sokat jelent nekem ez a csodálatos dal és amikor ez a felvétel készült a Magyar Állami Operaház…

Posted by Nyári Károly on Friday, August 24, 2018

Fotók: Charles Music

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva