Fizetett promóció | 2022.06.28. 08:00
Nyári munka – a hasznosított szabadidő
Ha nyár, akkor szabadság, kikapcsolódás és nyugalom. Legalábbis azoknak, akik ilyenkor szándékoznak eltölteni éves vakációjukat. A szezonális munkák azonban azok számára is tartogatnak lehetőségeket, akik hasznosan és jövedelmezően töltenék a nyári hónapokat.

 

Ha valaki állandó munkahellyel rendelkezik, az évek felépítése is nagy valószínűséggel hasonló ütemterv szerint zajlik újra és újra. A kiszabott éves szabadsággal persze mindenki úgy sáfárkodik, ahogy neki a legszimpatikusabb, de jellemzően a nyári hónapokra esnek a hosszabb szünetek. Ez persze természetes, hiszen mindenki szeretné kihasználni a jó időt és célba venni a vízpartokat és turistaparadicsomokat. Vagy épp csendesen elvonulni és élvezni a munkamentes napokat, heteket. Akármelyiket is válasszuk, a nyár elsősorban a pihenésé. Kivéve persze akkor, ha valaki nyári munka után néz.

Az állandó, stabil munkahellyel rendelkezők számára a nyári munka nyilván nem élhető opció, sok olyan munkavállaló van azonban, aki aktuális helyzetéből, vagy épp munkaköréből fakadóan megteheti, hogy a nyári hónapokra szezonális munkákat vállal. A nyári munkák jellemzően jól fizető, határozott idejű munkaviszonyt jelentenek, melyek gyakran kötődnek a turizmushoz és vendéglátáshoz. Ha valaki ebben a szektorban dolgozik, a vakáció időszakában a megszokottól is jóval magasabb béreket tehet zsebre. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen munka a diákok számára is kiváló bevételi lehetőséget jelent.

Hasznosított vakáció

A vakációnak tehát jól láthatóan két oldala van. Van, aki pihenésre és van, aki plusz jövedelemszerzésre használja ezt a ragyogó három hónapot. A legegyszerűbb dolga ilyen szempontból a tanulóknak van, hiszen számukra a nyári szünet beköszöntével eltűnnek a teendők. Ennek tükrében a nyári szünet nekik remek lehetőséget nyújt arra, hogy egészen szép összegeket tegyenek zsebre. Ehhez persze szükség lesz némi elhivatottságra is. A szabadidő beáldozása és a sokszor igencsak megterhelő munkák inkább a kontra oldalt képviselik, de az érvek pro oldala is bőven tartogat elemeket a listán. Diákként pedig akár könnyebben végezhető, rövidebb munkaidőt igénybe vevő pozíciók is elérhetők.

A nyári munka szempontjából kiemelt másik csoport azoké, akik ilyenkor – vagy akár egész évben – a turizmus és vendéglátás területén dolgoznak. Ez esetben szépen összeér azok csoportja, akik kikapcsolódással és azoké akik munkával tölti a nyarat. Ennek oka pedig nem más, mint hogy a nyaralóhelyekhez kapcsolódó szolgáltatások jelentik a legtekintélyesebb jövedelemforrást a benne dolgozók számára. A nyári szezonra a kiemelt turisztikai helyszínek tárt karokkal fogadják a határozott időre tervező munkavállalókat. A jelenkori tendenciák szerint pedig szépen meg is fizetik azokat, akik vállalják a nyári munka terheit.

Vízparti álláshelyek

Ha nyári munkákról esik szó, az első és legkiemelkedőbb társfogalom nem más, mint a Balaton. A „magyar tenger” évről-évre számos hazai és külföldi turistát vonz, akik sok esetben akár hónapokat is eltöltenek hazánk nevezetes tavánál. A sok tízezer látogató kiszolgálásra számos szálláshely és vendéglátóhely áll rendelkezésre, melyek a Balaton teljes partszakaszát körülölelik. Sok hely csak szezonálisan tart nyitva, így nem is tehetik meg, hogy fix munkavállalókat alkalmazzanak. Ezeken a helyeken a nyári munka szezonalitása jellemzi leginkább a pozíciókat. Mivel azonban a vendég sok, a munka pedig megterhelő, sokat hallhattunk a Balatont érintő munkaerőhiányról.

Bár a helyzet különböző módszereknek hála stabilizálódni látszik, a hiány mindig keresetet szül. A nyári munkát a Balatonnál töltő munkavállalók így jellemzően magasabb bérekre tarthatnak igényt, mint bárhol máshol az év bármely más szakában. Szakácsok, felszolgálók, pultosok, recepciósok, takarítók, strandon dolgozó kisegítők és még sorolhatnánk. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a diákoktól a képzett szakemberekig mindenkit vár a balatoni nyári munka. Ha a kiemelkedő jövedelem nem lenne elég, gondoljunk csak arra, hogy milyen csodálatos környezetben tölthetjük a nyári hónapokat. A munka sem tart örökké, a szünetekben pedig mindenki élvezheti a Balaton nyújtotta örömöket, amellett, hogy a nyári munkával szép jövedelmet tehet zsebre.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva