Krausz Andrea | 2019.09.03. 13:49
Nyáron is lehet hatalmas pontyot fogni a Balatonban
Mások egy életen át várnak egy 20 kg-os pontyfogásra, Kamondi Péternek 18 évesen sikerült a nagy álom: Balatonszepezden, a szezon kellős közepén akasztotta meg a gyönyörű tükörpontyot.

Kereken 20 kg-ot nyomott a hal, amit Kamondi Péter fogott ki 2019. augusztus 5-én hajnalban. A zánkai fiatalembert ismerősei invitálták pecázni egy balatonszepezdi stégre. Jó, hogy elfogadta a meghívást, hiszen a Balatoni Halgazdákodási Nonprofit Zrt. hivatalos mérlegelésével mostantól a legnagyobb fogások között jegyzik a tükröst. A szombathelyi Haladás VSE-ben nevelkedő labdarúgókapust, aki most az ELTE Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézetének testnevelő-gyógytestnevelő tanári szakán kezdi meg tanulmányait, a nagy fogásról kérdeztük.

Nagyon szép, 20 kg-os balatoni tükörponty Kamondi Péter kezében (Fotó: Facebook/Balatoni Hal)

– Milyen körülmények között sikerült horogra akasztani ezt a szép halat?

– Ismerőseim már többször is hívtak a stégre horgászni, ezúttal is így volt. 18 óra körül bementünk, összeraktuk a horgászbotokat, parti dobós módszerrel egy szem 30 mm-es belachanos bojlival csalizva vártuk a kapást. Éjszaka, ott, a stégen le is feküdtünk aludni. Hajnali 5 körül arra ébredtünk, hogy elfüstöl, vagyis folyamatosan sípol a kapásjelző. Ráemeltem a botra, szerencsére megakadt.

Mivel éreztem, hogy nagy a hal, nem akartam a stég körül manőverezni vele. Mondtam a fiúknak, hogy valaki vigyen egy kicsit elé csónakkal, hogy a nyílt vízen legyünk. Ott fárasztottam fél órán keresztül, és a végén sikerült megmeríteni. Már akkor pontymatracra tettük, úgy mentünk ki, hogy folyamatosan vizet kapott. A stégnél kivettem a szájából a horgot, és lefertőtlenítettem. A mély vízben lekötöttük a halat, és az vártuk, hogy megérkezzenek a halgazdálkodási cég szakemberei és hitelesítsék a súlyát. Kereken 20 kg volt.

Kényelmes helyen, pontymatracban várja a hal a lemérést, a lefényképezést, majd a kíméletes visszabocsátást (Fotó: Facebook/Balatoni Hal)

– A félórás fárasztáshoz bizonyára szükség van a fizikai erőre is.

– Igen, de ha jó minőségű az orsó és a horgászbot, akkor egyszerűbb. Ha jó az orsó fékje és jó a bot, akkor kifejezetten nagy élményt jelent a fárasztás. Egyébként pont előtte vettem új felszerelést, ami bevált.

– Milyen gyakran jár ki horgászni?

– Nyáron próbálok minél több időt szakítani rá, a barátnőm is megengedi, hogy a szabadidőmet erre áldozzam. (Nevet)

Minden pontynak egyedi pikkelyei vannak (Fotó: Facebook/Balatoni Hal)

– Páran említették, hogy nyáron nem szívesen horgásznak, mert annyira zavaró a sok ember, a fürdőzők és a zajok, hogy nem sok remény van ilyenkor a kapásra.

– A nagy meleg is zavaró, ezért szoktunk inkább éjszaka kiülni. Ez a stég egyébként azért is jó, mert viszonylag messze van a strandtól. Balatonszepezden kívül otthon, Zánkán szoktam még pecázni a strandon, amikor már nincsenek fürdőzők.

– Hogy szerette meg a horgászatot?

– 2-3 éves koromban ismerősömtől, Kovács Zoltántól kaptam egy mágneses gyerekjátékot, amivel halacskákat lehetett kifogni. Ő vitt először igazi horgászatra is. Később a zánkai testvérpár, Hoffer Dávid és Viktor segítettek, akiktől a mai napig sokat tanulok. Ők nagyon jók, főleg itt a Balatonon. Voltak már 10 kg alatti halaim, valamint egy 21 kilogrammos és egy még nagyobb is, de azok nincsenek hitelesítve. Hatalmas szerencsére van szükség, hogy az ember egy ilyent kifogjon, ez örök emlék marad. Most elkezdődik az egyetem Szombathelyen, ez a legfontosabb számomra, de ha lesz időm, akkor egy kicsit mindig kiülök.

Érdekelnek a további nagy fogások és rekordok Balatonban? Itt elolvashatod!

Szöveg: Krausz Andrea

Fotó, videó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt./Facebook/Balatoni Hal

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva