Kovács Emőke | 2019.01.26. 07:00
„Nyáron mindenki tud bringázni, de télen…”
2019. február 23-án Balatonfüredről indul az első balatoni BringaFarsang. A 78 km hosszúságú túra célja a kerékpársport és a téli Balaton szépségeinek együttes népszerűsítése. Kovács Emőke beszélgetett Harangvölgyi Andrással, a balatoni BringaFarsang szervezőjével.

– Balatonfüreden él családjával, és régóta elkötelezett a kerékpársport terén. Mielőtt a bringázásra térnénk, kíváncsian kérdezem: honnan ez az erős balatoni kötődés?

– Szüleim 1952-ben építették kis nyaralónkat Balatonkenesén, s bár életvitelszerűen Budapesten laktunk, fél életemet itt töltöttem a tó partján. Ide kötnek a fantasztikus fiatalkori élmények és a máig tartó barátságok. Szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehettem a Balaton fénykorának, amikor minden településen híres zenekarok játszottak az 1960-70-es években, és „dübörgött az élet”. Öröm számomra, hogy mostanában kezd újra visszatérni ez a remek hangulat.

– Az ön édesapja – idősebb Harangvölgyi András – 26-szoros magyar bajnok sífutó volt, a sport szeretete egyfajta családi hagyomány önöknél. Miért a kerékpár és miért a mountainbike sport lett a fő csapásirány önnél?

– Édesapám nem csak többszörös síbajnok volt, hanem hatszoros motocross bajnok is. Mindig magával vitt a Pannóniáján az edzésekre, versenyekre. Együtt jártuk be a pályákat, ott ivódott belém a pályatervezés képessége. A hegyikerékpár sport rendkívül hasonlít a motocrossra, csak jóval „csendesebb”. A Balaton körüli dombok pedig fantasztikus lehetőséget kínálnak a hegyikerékpárosoknak, és az új divat, az ebike (elektromos kerékpár) elterjedésével nem gond a szintkülönbségek legyőzése.

– Több alkalommal szerveztek – feleségével és egyesületükkel közösen – balatoni kerékpártúrákat. Miért egyediek ezek a túrák és mi motiválja az érdeklődőket?

– Mivel a Balaton mellett élünk, töviről-hegyire bejártuk a környező hegyeket és fantasztikus utakat fedeztünk fel, gyönyörű környezetben. Egyedi túrákat kezdtünk szervezni, ahol olyan csodákat tudunk megmutatni a kalandra vágyó bringásoknak, amiket maguktól nem találnának meg, vagy maguktól nem mertek volna elindulni ezekre a helyekre. Olyan vidékekre visszük el őket, ahonnan elképesztő balatoni panoráma tárul elénk: megnézünk egy bivaly rezervátumot, eldugott levendula ültetvényt, medvehagyma mezőket, több száz éves ősfákat vagy hegyoldalban lévő hangulatos boros pincéket, ahol természetesen finom borokat is kóstolunk. Élményt adunk, de jól felépített, biztonságos szervezéssel.

– Most egy rendhagyó és egyedülálló eseményt indítanak útjára: a Bringafarsangot.

– Örvendetes az a turisztikai irányvonal, hogy négy évszakos programkínálat legyen a Balatonnál. Nyáron számtalan Balaton-kerülésen lehet részt venni, de télen egy sem akad. Ki gondolná, hogy ez nem lehetetlen? Hát mi belevágtunk, hogy színesítsük a téli sportolási lehetőségeket. Milyen parádés hosszú hétvége lehet egy család számára, hogy bringázik a Balcsinál, másnap síel Eplényben, majd egy kedvezményes wellness hotelben lazít a tó partján. De akár még egy szigligeti korcsolyázással is bővíthető a kikapcsolódás, valamint számtalan kulturális programmal. A téli kerékpározás nem bonyolultabb, mint a sízés, ugyanúgy megfelelő ruházat kell: aláöltöző, thermo ruha, síkesztyű, kamásli, egyszóval kellő felkészültséggel ez is megoldható.

Ami egyedi a téli Balaton körüli bringázásban, hogy nincs forgalom, csend és békesség honol, lenyűgöző a téli balatoni látvány, amiben csak ilyenkor lehet részünk. A Balatoni Bringa Farsang Túra ezt az élményt kínálja.

Február 23-án, szombat reggel indulunk a balatonfüredi Balaton Szabadidő és Konferencia Központtól. Utunkat – kompátkeléssel – Tihanyban folytatjuk, majd Zamárdi, Siófok, Aliga, Akarattya, Kenese, Fűzfő, Alsóörs, Csopak érintésével érkezünk vissza Füredre. Az útvonal a kijelölt balatoni kerékpárúton halad, ahol a hivatalos táblázás nem megfelelő, kiegészítő jelző táblákat helyezünk el. Nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy ez a 78 km-es kerékpárút nem verseny, hanem egy kellemes túra, jókedvű bringás farsang. Már több mint 150 elszánt kalandozó regisztrált, úgyhogy szinte biztos, hogy betelik a 300 fős maximált kvóta!

– A kerékpározás az ön számára több mint sport, életforma. Feltételezem, akadnak tervei a jövőre nézve is.

– Természetesen nagy terveim vannak. Szeretném szakmailag segíteni a Balaton régióban a kerékpáros turisztikai fejlesztéseket. Továbbá családi sportvállalkozásunk már készül a május 5-én, Balatonfüreden megrendezésre kerülő IV. Balaton Mountain Bike Maratonra, amelyre 1000 résztvevőt várunk. Fő célunk, hogy további minőségi tematikus túrákat szervezhessünk a Balaton-felvidéken, együttműködve a helyi borászatokkal. Nagy álom még egy családi Bringa Park létrehozása – keszthelyi központtal –, ahol a gyerekek biztonságos körülmények között sajátíthatják el a kerékpár kezelésének csínját-bínját. Úgyhogy feladat van bőven, és már most kezdjük szervezni a 2020-as téli túrát is, remélhetőleg még több résztvevővel. Ezúton is köszönjük a jelentkezőknek a bizalmat és az elszántságot, jó mulatság lesz mindegyik esemény.

Kovács Emőke

Balatoni Bringa Farsang Túra

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva