2019.06.04. 09:00
Mutatjuk a leggyönyörűbb fotókat a Balatonról, kattints!
Harminc év analóg fotózás után, közel húsz éve digitális technikával dolgozik. Ő Rostásy Szabó Mihály, akinek a Nyitott Balaton fotópályázaton három alkalommal első díjjal jutalmazták felvételeit.

– Fotográfusokat és fotótermék-kereskedőket tanítok iskola rendszerű felnőttképzésben. Szerencsés vagyok, mert a hivatásom egyben a hobbim is. A Balaton nekem a béke és nyugalom szigete, évszaktól függetlenül készítem felvételeimet a tóról, elsősorban az északi partról, a Balaton-felvidékről, az épített környezetről, fesztiválokról és rendezvényekről – mondta el Rostásy Szabó Mihály, aki szinte mindig magával hordja a fényképezőgépét. Több önálló kiállítása volt, felvételeit internetes oldalak rendszeresen közlik.

Nem használ semmilyen képmódosító eljárást, szerinte a Balaton szépsége semmilyen művi beavatkozást nem igényel.

Fotó: Rostásy Szabó Mihály

Harminc évvel ezelőtt vett a hegyoldalban egy kis faházikót, ahonnan gyönyörű a kilátás, szerencsésnek és boldognak tartja magát, hogy amikor kiül a teraszra, megcsodálhatja a Balaton páratlan szépségét. Mindig felfedez benne valami újat, ami magával ragadja az embert. – Ma éppen felhős volt az ég, eszembe jutottak Eötvös Károly szavai, miszerint nézz az égre, és meglátod a Balatont, nézz a Balatonra, és meglátod az eget. Gyönyörű felhők voltak, és az a néhány vitorlás, amely kint volt, szinte virított. Alsóörsöt azért is szeretem, mert nekem ez a béke szigete, itt megnyugszik az ember – vallja.

Közel húsz éve tanít. Diákjait is „megfertőzte” a Balatonnal, mert minden év tavaszán és őszén tesznek egy-egy fotó-bor túrát.

Fotó: Rostásy Szabó Mihály

Ilyenkor elmennek Badacsonyba, fotóznak, beszélgetnek és kóstolgatják a finom borokat. Ő üzemelteti a Balaton a mi tengerünk közösségi oldalt, melynek közel negyvenezer tagja van. Itt csodálatos balatoni fotók jelennek meg, készüljön az éppen Siófokon vagy Alsóörsön. Fontos a minőség, ebből Mihály nem kíván engedni.

– Nem szeretem azokat a fotókat, amelyek túlmisztifikáltak, látszik és érezhető rajtuk, hogy photoshopot használtak. Egy kép alá nemrégiben megírtam, hogy még szerencse, hogy nem barna a Balaton, nem sárga az égbolt és nem bordó a nádas. Sokan úgy gondolják, hogy akkor alkotnak nagyot, ha belenyúlnak a fotóba. Nálam a természetes színek dominálnak, erre hívom fel mindig a figyelmet – tette hozzá Rostásy Szabó Mihály, aki méltán büszke lehet az öt évvel ezelőtt készült díjnyertes alsóörsi viharos fotójára, ahol még egy kontrasztot sem állított.

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Rostásy Szabó Mihály

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva