Krausz Andrea | 2018.10.06. 10:00
Oda gurul a szauna-show, ahová csak akarod
Most éppen Siófokon, az Aranyparton csíptük el az egyedülálló mobil lakókocsi-szaunát, melynek tulajdonosa, Molnár István show-műsornak is beillő felöntéseket tart, ráadásul a végén ott a hűsítő csobbanás a Balatonban.

Ámulva figyelték a színes kitelepülést az arra járók. Törölközőbe bugyolált vidám társaság készült a szaunaszeánszra. A fura építmény első pillantásra faháznak is tűnhetne, de közelebb lépve látszik, hogy bizony ez egy Adria lakókocsi szaunának kialakítva. Bent a megfelelő hőmérsékletről egy fatüzelésű kályha gondoskodik, a kétszintes padozaton akár tíz ember is elfér. Óránkénti váltásban több szaunaprogram is zajlott, folyamatosan érkeztek az emberek. Az egyik férfi elárulta, hogy Balatonalmádiból jött át Siófokra az élményért. Otthon is van szaunája, de ez mégis más. Megéri átruccanni az északi partról.

Mobil szauna Siófokon, az Aranyparton (Fotó: Krausz Andrea)

Jólesett mindenkinek a jó meleg, kint ugyanis fújt a szél, a lemenő napot eltakarták a felhők, és néha szemerkélt egy kis eső. A siófoki Galerius fürdőből is ismert szakember, Molnár István 12 perces, zenés szaunaszeánszán fontos szerepet játszottak a színes hangulatfények, a levegő áramoltatása legyezővel és törölközővel, valamint az illatok, így a bambusz, a kubeba és a fekete ribizli.

– Előre kikeverem az illatokat és bekészítem. A szaunakövek lehűtése után öntöm csak rájuk az illatot, hogy nehogy megégjen. A locsoláshoz esőkanalat használok, ami a vizet egyenletesebben juttatja rá, mert a nagyobb kanállal adagolt folyadék túlságosan lehűtheti a kövek egy részét. Tulajdonképpen egy hőterápiát végzünk ilyenkor, ezért is kell figyelni a a hőfokok beállítására – avat bele a szaunaszeánszok lényegébe István.

– Nagyon sokat foglalkoztam vele, szinte fanatikusan. 2008-ban uszodamesterként dolgoztam a zamárdi Hotel Wellamarinban, amikor jött a szálloda részéről az ötlet, hogy tartsak szaunaszeánszokat. Kiderült, hogy van érzékem a hőfokok beállításához és folyamatosan tudtam haladni, fejlődni. Sokat segítettek az országos bajnokságok, ahol lehetett tanulni a kollégáktól. A legnagyobb motiváció számomra, hogy megfeleljek a közönségnek, próbálom egyre magasabb fokon űzni a dolgot – mondja Molnár István.

Folyamatosan keringeti a levegőt a szaunamester (Fotó: Krausz Andrea)

A déli part jól ismert szaunamestere egyébként egy egészen új szolgáltatást valósított meg azzal, hogy kialakította a lakókocsis kabint. Mint mondja, most már nem csak a szauna, de a szaunamester is mobil. Eddig is léteztek hordó alakú, könnyen mobilizálható, 2-3 fős építmények, de az ő esetében a szolgáltatás is mobillá vált. Hívják céges rendezvényekre, születésnapokra, különböző eseményekre és gyakori vendég a fürdőcentrumokban is.

– Úgy gondolom, hogy egy teljesen új üzletág jött létre a szaunázás területén, melynek én vagyok az úttörője. A kocsi építése során én találtam ki, hogy hogyan helyezkedjen el a padozat és megterveztem egy szaunamesteri állást, ahol elhelyezhetem az eszközeimet és könnyen tudok mozogni, ventilálni. Négy hét alatt épült meg a belső rész, szinte végig ott álltam az asztalos mellett és mondtam, hogy mi hová kerüljön. A teljes bútorzatot kivettük és egy bukókeretet kellett beépíteni, mert a bútorzat tartotta a vázat. A ledfények az autó akkumulátoráról működnek, a kályhát fával fűtöm, így nincs szükség áramellátásra – mutatja be újítását a szakember.

Szauna után következik a csobbanás (Fotó: Krausz Andrea)

István szerint sok műfaj létezik már a szaunaszeánszok világában, például a levegő egyenletes eloszlására és a gyógynövényes illatokra épülő klasszikus stílus, de a legkedveltebbek most a show-műsor jellegű felöntések.

– Ezek már performanszok, zenével, fénytechnikával, jelmezzel. Szinte szauna-színházban érzi magát az ember. Nyugat-Európában, például Németországban, vagy Ausztriában hatalmas, 100-200 fős szaunákban zajlanak ilyen jellegű felöntések vagy versenyek. Egyre nagyobb a fejlődés, Magyarországon a balmazújvárosi Kamilla fürdőben létesítettek egy 100 fős szaunát, amivel itthon ők a csúcstartók -mondja a szaunamester.

Molnár István egyébként szeretne egy fix vízparti helyet is kialakítani, a Balatonnál ugyanis a vízhőfoktól függetlenül lehet szaunázni, télen, a 2-3 fokos vízbe is nyugodtan be lehetne menni. Mint mondja, van is egy meghívása az orfűi Jeges Újévi Csobbanásra, ahol a résztvevők az ő mobil verdájában melegedhetnek majd át.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva