2018.09.08. 14:00
Okostelefon miatt fullad vízbe egyre több gyerek
Német szakértők szerint egyre több gyerek fullad vízbe a strandolás közben, míg a szülők az okostelefonjukra figyelnek.

Az okostelefonok miatt évente egyre több 15 évesnél fiatalabb gyerek fullad vízbe Németországban strandokon, illetve kijelölt fürdőhelyeken. Erről a meglepő hírről szól a The Guardian magazin cikke, mely a German Lifeguard Association statisztikáira hivatkozik.

A német vízi mentők nyilatkozata szerint egyre nagyobb problémát jelent, hogy a szülők inkább az okostelefonjukat nyomkodják, minthogy odafigyeljenek a többségében úszni sem tudó gyerekekre.

Magyarországon szerencsére nem történt még ilyen okból tragédia.

– A vendégek 80 százaléka az okostelefonját nézi strandolás közben is, de Siófokon emiatt még nem történt baleset vagy tragédia – mondta Kasza Géza, mentőtiszt, a siófoki strandokon egészségügyi szolgálatot teljesítő szervezet irányítója. A strandi mentők munkaterülete az 1,80 méteres vízmagasságot jelző bójákig tart, tehát a sekély vízben történt esetek tartoznak a szolgálathoz. A mélyvízi mentés a gyorshajóval rendelkező vízirendészet hatásköre, akiket adott esetben ők értesítenek.

– Vannak figyelmetlen szülők, de konkrétan nem köthető a mobilozáshoz az, hogy például a nagy tömegben szem elől tévesztik a gyerekeket. Mi pedig azért vagyunk, hogy erre is figyeljünk. A főszezonban a siófoki Nagystrandon összesen 4-5 kisgyereket vittünk vissza épségben a szülőkhöz, mert elkóboroltak – mondta Kasza Géza, aki hozzátette, hogy a sekély vizű déli parton nem derül ki a strandi mentők számára, hogy tudnak-e úszni a gyerekek, mert nagy távolságot kellene ahhoz megtenni, hogy egyáltalán úszni lehessen, a gyerekek pedig inkább fürdőznek, játszanak a vízben.

Képünk illusztráció (Pixabay)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva