Szücs Ildikó | 2021.09.30. 09:00
Októberben Kerámia Alkotótábor lesz a csodás Nivegy-völgyben
A Balaton-felvidék öt faluból álló tájegysége, a Nivegy-völgy, a Könyvek völgye nevű eseménysorozat helyszínként kapcsolódik be a 2023-as Európai Kulturális Főváros (EKF) eseménysorozatba. A Balatontól 10 km-re található Óbudavár október elején ad helyet a Könyvek völgye rendezvénysorozat nyitóeseményének, a két hétvégés kerámia alkotótábornak, ahol bárki kipróbálhatja magát keramikusként.

A táborokra a szervezőknek sikerült megnyerniük Ottmár Dóra keramikust, aki évek óta szervez népszerű alkotótáborokat, workshopokat. A korongozásnál Nagy Lászlóné Panni helyi fazekas is segíti majd a résztvevőket. A kétszer 3 napos programon a résztvevők különböző kerámia technikákkal – korongozás, lapból nyújtás – készíthetnek maguk tervezte könyvtámaszt, szobrot, teásbögrét. Az első hétvégén elkészülnek az agyag tárgyak, másodikon történik a színezés, díszítés, mázazás.

Az alkotótábor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, amelynek köszönhetően az alkotótáboron való részvétel díjmentes, de természetesen előzetes regisztrációhoz kötött.

A Nivegy-völgy a borturizmus mellett a csendes turizmus helyszíne, kék-túrázók, kerékpárosok, elvonulni vágyók kedvelt helye.

 

Az öt falu – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó – együttműködésével szerveződő Könyvek völgye rendezvénysorozat amellett, hogy

ráirányítja a figyelmet a tájegység természeti adottságaira, a kultúra és kikapcsolódás összekapcsolását is kínálja, valamint a balatoni szezon meghosszabbítására keres és teremt lehetőségeket.

Az alkotótáborok helyszíne a Szent Márton Pihenőpark, ami kiránduló helyszínnek is gyönyörű, ráadásul itt a völgyben található a Káli-medence jellegzetes mosóházai közül az egyik, amelyről mi is írtunk már. Maga a völgy egy szelet béke, nyugalom és a természet csodája, amit a falubeliek nagy gonddal őriznek.

Varázslatos környezetben az óbudavári egykori mosóház

A mindössze 58 lakosú Óbudavár az egyik különleges és gazdag programot kínáló EKF helyszín, amely hosszú távon gondolkodik a programsorozat folytatásáról.

Ottmár Dóra, építész, 2009-ben Főváros mellől települt át a Balaton-felvidéki Mencshelyre. Itt kezdett el komolyabban kerámiával foglalkozni. Egyedi kézműves ékszerek és használati tárgyak kerülnek ki a műhelyéből. Kézzel formált ékszerei rusztikus hatásúak, a színes, fényes mázakkal igazán dekoratívak. Emellett készít kézzel korongozott mázas kerámia bögréket, kancsókat, tálkákat, de különleges karácsonyi díszek, gömbök is megtalálhatók az alkotásai között. Jellegzetes felületkezelése gazdagon sokszínű, az organikus motívumok és a geometriai minták egyaránt megjelennek a formavilágában.
Évek óta tart népszerű alkotótáborokat felnőtteknek és családoknak, ahol 10 napon át biztosít gazdag programot a kézműves alkotáson túl is.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva