Mihály Szilvia | 2020.10.05. 10:00
Októberi nyár a Szigligeti-vár tövében
Nyárzáró piknik októberben? Nem kérdés, a Balatonnál már rég nem ér véget a csúcsszezon augusztus 20-án. Szombaton Szigligeten különleges fogásokkal és a régió legjobb boraival várták a vendégeket a BalatoniKör tagjai.

Gyönyörű napsütéses időben vette kezdetét az idei, már a harmadik Gasztropiknik- sorozat Szigligeten.

– Ki voltunk éhezve erre a rendezvényre – hallottuk nem csak a kiállító BalatoniKörösöktől, hanem a vendégektől is. A járványügyi korlátozások mellett tartott szabadtéri esemény kiváló alkalom volt a nagy beszélgetésekre, az őszi ízek kóstolására.

A Szigligeti vár alatt található Várudvar Gasztroplaccon október 3-án a Balaton legjobb éttermei és borászatai kínálták finomságaikat. Minden kiállító nagyon készült a rendezvényre, hol meghökkentő, hol kicsit csavart receptúrákkal kápráztatták el az ízlelőbimbóinkat. Almás rizlinges pacalt nem sok helyen kóstolhatunk, de a Kalóz Strandbisztró kínálatában igen.

Almás, rizlinges pacal
Fotó: Mihály Szilvia

– Nem paprikás alapú pacalt készítettünk, hanem egy franciásabb változatot. Nem is volt kérdés, hogy ősszel pacal is kerüljön az étlapunkra, Fövenyesen is megkóstolhatják ezt az ételt a vendégeink. Azt hiszem, ez lesz az őszi beach foodunk – tudtuk meg Nagy-Golyán Nikolettától.

És hogy milyen ez a pacal? Az első hallásra megosztó, férfiasnak gondolt étel hihetetlenül finom, nem nehéz, inkább könnyed fogás, pedig bab is van benne. Egy sűrű levesnek mondanám, amit a kapribogyó, a zeller és alma tesz különlegessé.

– A Balatoni kör tagok 13 étteremmel és 11 borászattal jöttek el Szigligetre, itt volt a keszthelyi Creativ Kitchen és a Sacler Cace kürtöskalácsos is. A gyerkek a Fanyűvő játékparkban játszhattak, míg a szülők egy pohár borral a kezükben a Babos-Piller jazzduo játékát hallhatták. Piller Balázs szigligeti származású, nem csak az alapanyagok tekintetében fontos a környékbeli, hanem a fellépőknél is –nevet Vincze Péter, a BaltoniKör szervező és elnökségi tagja. Az est során Rakonczai Imre is szórakoztatta a táncolni vágyókat. – Ezzel a rendezvénysorozattal megmutatjuk a vendégeknek, hogy hozzánk a Balatonhoz az év bármely napján érdemes ellátogatni.

A BalatoniKör Szigligeten
Fotó: Mihály Szilvia

Bár az idő még nyárias volt, a kínálatban már az őszi összetevők domináltak. Erdei gombák, vadak, sütőtök, zeller, cékla, szilva és persze halak is kerültek az ételekbe.
A szigligeti Villa Kabala zelleres szőkecsokis desszertje szarvasgombával nem egy mindennapi fogás, valódi ízbomba volt.

 

Szőkecsoki szarvasgombával és zellerrel
Fotó: Mihály Szilvia

Vincze Péter a helyszín tulajdonosának és üzemeltetőjének valamint az önkormányzatnak is köszönetet mondott, hogy ilyen nagyszerű környezetben fogadhatták a vendégeket. A Várudvar Gasztroplacc a nyár folyamán több koncertnek is helyt adott, vendéglátó- és közösségi térként is működik.

Gasztroplacc Szigliget
Fotó: Mihály Szilvia

– Másfél hónappal augusztus 20. után egy egészen kellemes nyári nappal zárjuk a csúcsszezont – mondta Kardos Gábor. – Mondhatjuk úgy, hogy ez a szigligeti Gasztropiknik a nyárzáró és az ősznyitó rendezvényünk, ahogy körbenézünk, boldog embereket látunk.

Tulajdonképpen a balatoni csúcsszezont én a szüret végével zárnám le, rendkívül sok izgalmas szüreti programmal és szeptemberben is strandidővel várta a vendégeket a régió.

Én azt szeretném, ha a csúcsszezon nem is az időjárástól függene, hiszen egy borúsabb, kicsit szelesebb vagy esős napon is lehet nagyon színvonalas gasztro rendezvényeket tartani. Ehhez még sok mindent kell tenni, mert míg balatoni teraszos helyekben jól állunk, addig rendezvényhelyszínből még kevés van.

Kardos Gábor
Fotó: Mihály Szilvia

Nézd meg a Szigligeten készített képeinket:

 

A következő Gasztropiknik állomás november 7-én Siófokon, majd december 5-én Balatonlellén lesz.

Tóth Balázs, a BalatoniKör alelnöke, a BL YachtClub vezetője Balatonlellén már szervezi a téli vitorlásverseny sorozatot is, készülnek a november végi jégpálya nyitásra és a szilveszterre is.
– Azt gondolom, ennek a vírushelyzetnek a Balaton egy nyertese. Nyáron is több olyan vendég választotta a tavat, akik eddig a tengerhez jártak nyaralni, és várhatóan a januári, februári időszakban eddig a távolabbi, egzotikus helyeket preferáló utazók is a biztonságosabb Balatonon fognak pihenni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva