vitorlazasmagazin.hu | 2020.12.10. 14:00
Önbizalomfejlesztés vitorlázónőknek: 5 tanács, hogy hogyan hozd ki magadból a legtöbbet
Georgie Corlet-Pitt, a Yachts & Yachting magazin munkatársa beszélgetett Elaine Penhaullal, a Magenta Project vezetőjével arról, hogy hogyan tudják a vitorlázónők kibontakoztatni lehetőségeiket a vitorlázásban.

Mi a legnagyobb akadálya annak, hogy a nők több szerepet vállaljanak a vitorlázásban? Az önbizalom, vagy inkább annak hiánya: érint minden nőt, minden szinten, a sport minden területén. 25 éves vitorlázói, edzői, vitorlásújságírói tapasztalatom alatt első kézből figyeltem meg számtalan esetben és formában ennek jelenlétét. Legfőbb tünete, hogy hiába bukkan fel egy új lehetőség, sok nő egyszerűen elszalasztja.

Mi a megoldás? A vitorlázónőknek egyszerűen „tökösebbnek” kellene lenniük? Elaine Penhaul szerint, aki felsővezetői coachként is dolgozik, számos lány és nő számára ez nem ennyire egyszerű.

– Az önbizalomnövelés a nők között összetett problémakör, nincs egyetlen, mindenki számára működőképes megoldás. A legtöbb embernél – férfiaknál és nőknél is -, a probléma gyökere a gyerekkorban keresendő, és nem egyszerű helyrehozni – mondja Elaine. Tehát hogyan tudják a női vitorlázók javítani az önbizalmukat, és valóra váltani vitorlás ambícióikat?

Elaine Penhaul a következőket tanácsolja:

 

Keress egy mentort!
Egy mentor nagyon sokat tud dobni a nők önbizalmán. A Magenta Projectben az elmúlt három évben kialakítottunk erre egy rendszert, de te is találhatsz magadnak egy mentort, aki segít fejlődni. A nők általában nagyon jók a kapcsolati hálójuk kiaknázásában – mi több, ezt női erősségként tartják számon. Használd a kapcsolati hálód, hogy szélesítsd a lehetőségeidet! Válassz egy olyan személyt, akit tisztelsz, vagy úgy gondolod, hogy hasznodra lehet. Ez nem biztos, hogy mindig ugyanaz a személy lesz a vitorlás karriered során: lehet, hogy egy adott időszakban éppen egy technikai szakértőre van szükséged, máskor olyanra, aki betekintést nyújt a vitorlázás egy számodra eddig még ismeretlen területébe.

 

Oszd meg az élményeket a megfelelő barátokkal!
A nők gyakran azért próbálnak ki egy sportot, mert egy barátjuk már űzi azt, vagy mert együtt vágnak bele egy új hobbiba. Az önbizalom gyakran abból ered, hogy valakivel megosztjuk az élményt. Ahogy a mentornak, úgy ennek a barátnak sem kell feltétlenül nőnek lenni, ugyanúgy lehet férfi is. A társadalmi változások folyamatosan szélesítik a lehetőséget, egyre több figyelmet kap a nemi egyenlőség, és ez hatással van a vitorlázásra is. Így vannak olyan férfiak, akik megértik a problémát és szívesen segítenek, ami nagyszerű dolog!

Az érem másik oldala is létezik: olyan nők, akik már megszilárdították vitorlás karrierjüket és bizonyos okokból szándékosan akadályt állítanak más nők elé. Szerencsére az ilyen nőkből nincs sok, de fontos, hogy ha mégis találkozol velük, ne vegyék el a kedvedet a vitorlázástól. Inkább keress valakit, aki szívesen megosztja a rögös út örömeit és fáradtságait!

 

Értsd meg a háttérmechanizmust!
Az önbizalomra nagy hatással van az a tudattalan belső narratíva, ami általában még gyermekkorunkból ered. Ez segítheti és akadályozhatja is az előrejutásunkat. Ha egy olyan családban nőttél fel, ahol a fiúk voltak mindig az erősek, a lányok a csinosak, és a fiúkat azért dicsérték, mert bátrak, a lányokat pedig azért, mert jól viselkednek, akkor nem csoda, ha felnőve is úgy gondolod, hogy mindig jól kell viselkedned. Ha valaki nem illik bele ezekbe a skatulyákba, akkor „nehéz természetűnek” titulálják – a fiúknál ez időnként ismét dicséretet érdemel, amiért bátrak, hogy szembe mernek szállni a normákkal. Végső soron viszont inkább a nehéz természetű nők változtatják meg a világot, nem pedig azok, akik jól viselkednek.

Szóval, kérdezd meg magadtól: kész vagy elfogadni ezt az új címkét? Ha igen, akkor mit fogsz kezdeni a lehetőséggel? Min fogsz változtatni? Újra kell keretezned saját magadat, át kell venned az irányítást a belső narratívád felett. Vizsgáld meg, mi az, ami valóban boldoggá tesz téged, és mi az, ami nem! Legyél őszinte magaddal, és ne fogadj el semmilyen címkét, mielőtt meg nem kérdőjeleznéd, hogy biztosan illik-e rád!

 

Legyél saját magad legjobb barátja!
Beszélj úgy magadhoz, mintha saját magad legjobb barátja lennél: valaki, aki tényleg hisz benned. Mit mondana egy jó barát? Azt mondaná: a vitorlás önéletrajzod csodásan fest, nézd, mennyi mindent elértél! Belül, a fejükben a nők gyakran lebeszélik magukat lehetőségekről, hacsak nem érzik, hogy maximálisan képzettek a feladathoz. Ezzel viszont sokszor saját fejlődésük útjába állnak. A magabiztosság úgy épül, hogy próbálkozunk addig, amíg nem sikerül tényleg megtenni, és aztán ezt a fejlődést kell beépítenünk az énképünkbe.

 

Figyelj a sikerre a kudarc helyett!
Miután kipróbáltál valamit, fókuszálj arra, mi ment jól. Elemezd a sikered, hiszen végső soron a sikert akarod megismételni. Ez azért lehet nehéz, mert a nők természetüknél fogva inkább saját hibáikra fókuszálnak – nem úgy, mint a férfiak. A férfiak a sikert sajátjukként kezelik és ünneplik képességeiket, például elismerik, hogy ők tehetnek arról, ha megnyernek egy versenyt. A nők viszont gyakran külső tényezőknek tulajdonítják a sikert: például az övék volt a leggyorsabb hajó, a legjobb csapat, vagy egyszerűen csak szerencséjük volt. Viszont a kudarcokért saját magukat okolják, míg a férfiak, ha veszítenek, hajlamosabbak azt a hajóra vagy más külső tényezőkre fogni. A sikerekre fókuszálva, amiket mi értünk el, kiépíthetjük azt a pozitív gondolkodási módot, amelynek segítségével a siker megismételhetővé válik.

 

Most te jössz!
Ezeket a lépéseket a gyakorlatban is alkalmazva kihozhatod a legtöbbet az új lehetőségekből, legyen az egy új szerep kipróbálása a hajón, egy új hajóosztályba való belépés vagy részvétel egy versenyen, amiről régóta álmodozol. Tűzd ki a céljaidat, aztán határozd meg, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy elérd azokat! A vitorlázásban kevés olyan helyzet van, amit könnyen és gyorsan meg lehet oldani, így készülj fel, hogy ez időbe fog telni és kitartásra lesz szükséged. De bízz magadban, használd ezt az öt lépést, és messzire fogsz jutni!

Bővebb információ a Women on Water Hungaryról itt: https://www.facebook.com/womenonwaterhungary/

Forrás: vitorlazasmagazin.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva