Keszey Ágnes | 2021.10.21. 16:20
Óriási a szél, kibillentette a Balatont is
Erős szél fúj órák óta, ami a Balaton vizét is eltolta. Ha Keszthelyen és Balatonfűzfőn is a vízre fektetnél egy gumimatracot, a kettő között 67 centis különbség lenne.

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense, Siklós Gabriella a likeBalaton.hu érdeklődésére elmondta: vízügyi szempontból nem jelent gondot a helyzet.
– Vízügyi szempontból inkább a tavaszi időszakban jellemző, hosszan tartó északi, északkeleti szél szokott gondot okozni, mely délnyugat felé tolja a vizet. Balatonberény, Balatonmáriafürdő, a Keszthelyi-medence partja fekszik olyan alacsonyan, hogy ott olyankor homokzsákkal is védekezni kell. Most nem ez a helyzet, hiszen most hosszirányú kilendülés volt: Siófoknál és Fűzfőnél jelentkezett magasabb vízállás.

 

 

A jelenség addig tart, míg ilyen hevesen fúj a szél, amint mérséklődik, a vízszint is kezd visszaállni az átlagos mértékre. A most délnyugati szél egyébként holnapra csillapodik és északnyugatira fordul.

Tavaly majdnem a rekord is megdőlt, olyan erősen kilengett a Balaton.

A vízügyi honlap adatai szerint – a délután két órai méréskor – a vízállás legalacsonyabb, mindössze 48 centiméteres – Keszthelyen, ezt követi Balatonmáriafürdő, ahol 60 centimétert mértek.

A legmagasabb Balatonfűzfőn 115, Balatonaligánál pedig már kicsit kisebb: 111 centiméter, Siófoknál pedig 107 cm.

A vízmércelista adatai szerint a Balaton átlag vízállása 60 cm.

Ez a videó is jól mutatja, milyen erős szél kell a tó vízszintjének kilengéséhez.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva