2019.09.20. 17:58
Óriási elismerés! Még a különdíjat is bezsebelték az Eb-győztes Majthényiék
Magyar sikerrel ért véget a balatonföldvári Repülőhollandi Európa-bajnokság. A Majthényi Szabolcs -Domokos András páros már csütörtökön magáénak érezhette az Európa-bajnoki aranyat, az utolsó, kilencedik futamban elért eredményüktől függetlenül, ám pénteken mégis kivitorláztak a pályára.

A kieső nélkül (azaz az összes futam alapján) számított elsőségért járó különdíj ugyanis egy arany Repülő Hollandi modell, amelyért még meg kellett küzdeniük. A pénteki futamban elért negyedik helyükkel ezt a célt is elérték. Majthényiék egész héten szenzációs formában vitorláztak, négy futamot megnyertek és a többi bennmaradt futameredményük sem volt dobogósnál rosszabb.

Érdekesség, hogy az immár hatszoros Európa-bajnok és tizenháromszoros világbajnok páros a Balatonon, azaz hazai vízen először nyert világversenyt.

Így értékelt Majthényi Szabolcs:

A mai zárófutamra északkeleti, mérsékelt, pörgölődő szélben került sor, az időhúzást elkerülendő a főrendező Fluck Bence azonnal a legszigorúbb, fekete zászlós rajteljárás mellett döntött. A sikeres rajt után feladta a leckét a megszokott sémáktól eltérően forgolódó szél, a feladvány megoldása a cseh Hruby-Houdek párosnak sikerült, akik gyakorlatilag végig vezetve nyerték meg a futamot, és ezzel feljöttek az összetett ötödik helyére.

Még a különdíjat is bezsebelték Majthényiék (Fotó: Cserta Gábor/Spartacus VE)

A dobogós helyezéseken nem változtatott a mai verseny: az ezüstérmes a német Borowski testvérpár lett, a bronz a dán Bojsen-Möller unokatestvér-párosnak jutott. Az összes kiírt – összesen kilenc – futamot sikerült teljesíteni, a versenyzők által nagyra értékelt rendezést az időjárás is segítette. A két egymást követő erősszeles napon végigvitorlázott három-három futam sokak számára emlékezetes marad…

Fotó: Cserta Gábor/Spartacus VE

A Spartacus Vitorlás Egylet évek óta több kategóriában is a legeredményesebb hazai vitorlásklub. Minden évben pályáznak egy-egy világverseny megrendezésére, általában sikerrel. 2017-ben Finn dingi világbajnokság, 2018-ban Laser Radial EB volt Földváron. Az idei év sikertörténete pedig a Repülőhollandi Európa-bajnokság lett, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával és az egyleti tagok önkéntes munkájára támaszkodva rendezett meg a klub.

A végeredmény:

1. Majthényi Szabolcs, Domokos András – 13 helyezési pont
2. Jörn Borowski, Bodo Borowski (Németország) – 22 helyezési pont
3. Jörgen Bojsen-Möller, Jens Bojsen-Möller (Dánia) – 25 helyezési pont
…11. Ziegler János, Czeizel Balázs – 85 helyezési pont
…17. Süli András, Papp Dávid – 118 helyezési pont

Olvasd el itt korábbi cikkünket az esélylatolgatásról!

Beszámoló az első napról.

Így zajlott a szerdai nap.

Ilyen volt a csütörtöki verseny.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva