2018.08.08. 11:41
Országúton vagy autópályán menjünk?
Ha nem történik baleset, és nincs útépítés, az autópályán vezet a leggyorsabb út a Balatonra. Több alternatív útvonalat tesztelve, arra voltunk kíváncsiak, mennyivel több időt töltünk az úton, és mennyi idegeskedést spórolunk meg, ha autópálya helyett az országutat választjuk.

Ki ne tudná, hogy mekkora koncentrációt és fegyelmet igényel egy hétvégi balatoni túra. Péntek délután fél Budapest a Balatonra indul, és a tó felé tartó megnövekedett forgalom kitart szombat délig. Ez azt eredményezi, hogy hiába araszolt ki a nép a városból, az autópályán is a pedálok nyomogatásával lehet csak haladni. Szerencsétlen esetben elég egy koccanás, és órákra az autópályán rekedhetünk. Ha minden jól megy, akkor is kell hirtelen fékezésekre, megállásokra, helyenként araszolásra számítani. Alternatív útvonalakat teszteltünk.

Selfi indulás előtt

Az egyszerűség kedvéért Budaörsről indulunk. Innen 38 perc alatt lehet autópályán Székesfehérvárra érni. Azért csak Székesfehérvárig számolunk, mert a Budaörs–Székesfehérvár, vagy a Székesfehérvár–északi part vonatkozásban is több alternatív útvonal is szóba jöhet.

1.Budapestről Székesfehérvárra a régi jó 7-esen.

Ha átverekedtük magunkat Diósd és Érd lámpáin, akkor rajta vagyunk a nagyjából az M7–el párhuzamosan futó 7–esen. Ez egy darabig közös szakasz a 6–os úttal, élénk a forgalom.

Egy darabig együtt fut a hatos és a hetes

Érdnél figyelni kell, mert a városban könnyű elvéteni a kereszteződéseket, mi is elnéztük a kétsávos körforgalom lehajtóját, és tettünk egy szédítő második kört is.

Csak tovább Ercsinek

Mivel ez egy balatoni tematikájú oldal, le merem írni: a 7-es útról, kocsiból nézve, megállt az idő a Velencei- tó mellett. Velencén és Gárdonyon áthaladva úgy éreztem, a 80-as években időutazom, de legalábbis nem látszott a felkapott fürdőtelepülésekre jellemző fejlődés és nyüzsgés.

Szép kis kikötő Gárdonynál

 

Azért sok kerékpárost láttunk

 

A köztéri libák kifejezetten tetszettek

Az út tűrhető minőségű és Fehérvárig 1 óra 13 percet tartott.

2.A kalandos verzió a 6-oson

Akit a változatosság gyönyörködtet, az maradhat Érd után is a 6-os úton, ahol elhalad Százhalombatta kéményei mellett Ercsiig, onnan pedig alsórendű utakon megy tovább Sárosd felé.

Nem is olyan távol a MOL százhalombattai olajfinomítójának kéményei

Kirepülés előtt a kisgólyák

Sárkeresztútnál csatlakozunk a 63-as útra, ez bevezet a Fehérvár körgyűrűbe. Ez az út másfél órás, igazi vidéknéző túra, de elvetni nem kell. Nincs forgalom, a vadkanok, akik az autópályán letolnának szabályos közlekedés mellett, itt legfeljebb az erdőszéleken, valódi formájukban mutatkoznak. Az út minősége helyenként nagyon rossz, Székesfehérvár környékén patchwork takaróra hasonlító szakaszok is vannak, de legalább javítva vannak.

Kicsit patchwork

Mi még egy szamárfogattal is találkoztunk, aminek nagyon örültünk.

Szerintünk csak ezért megérte, őszintén: ki, mikor látott utolj0ára szamárfogatot?

Székesfehérvár-Balaton

Ezen a szakaszon a legfontosabb kérdés, hogy az északi vagy a déli part- e az úticél. Ha a déli, akkor az M7 és a 7-es között lehet dönteni, ez a szakasz fél óra alatt teljesíthető autópályán, 10- 12 perccel hosszabb a menetidő a 7-es úton.

Ha az északi partra indulunk, mindenképpen érdemes a 8-as út használatát megfontolni. Idén nyár eleje óta már nem kell átmenni Várpalotán, Veszprémig végig kétsávos jó minőségű aszfalton autózhatunk, a legtöbb helyen 110-es tempóval.

Az inotai- vagy rendes nevén a November 7 hőerőmű hűtőtornyai és épületmaradványa Várpalota mellett

A Székesfehérvár- Veszprém útszakasz megtétele a Várpalota elkerülő megépítésével és a 8-as út folyamatos fejlesztésével mindössze fél órára csökkent.

Veszprém előtt a 72-es út Fűzfő és Almádi irányába gyorsan járható, Veszprémből a 73-as Csopak, Füred felé alternatíva, de aki Szigliget és Keszthely felé veszi az irányt annak is érdemesebb a 77-esen Tapolca felé menni, mint a hétvégi zsúfoltságban, a 71-es parti úton araszolni. Ha pedig Veszprémben vagyunk, érdemes megállni és szentelni legalább néhány órát a városnézésnek, mert nagyon megéri.

Esti Veszprém hőlégballonnal

Kép és szöveg: Sági Ági és JLI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva