likebalaton | 2018.07.15. 07:00
Őzek a balatoni utakon
Minden balatoni úton, ahol vadak számára alkalmas élettér található az út két oldalán, fokozott a vadveszély – figyelmezteti az autósokat az Országos Vadászati Védegylet.

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete. Ezen időszakra esik az őzek násza. Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Az őz a legelterjedtebb nagyvadfajunk, egyedszámát mintegy 360 000-re becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban évente elütött mintegy 5-6000 nagyvadból több mint 4000 egyed őz, és a balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat. Ilyenkor mindenhol – nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon! – számíthatunk felbukkanásukra.

Mit tegyen, ha őzet lát az úton?

Ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk! Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is!

Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet.

A motorosok számára még veszélyesebb az ütközés

Sznopek Veronika, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a nyári időszakban a motorosok is fokozott veszélynek vannak kitéve, baleseti kockázatuk átlag feletti, hiszen nem védik őket a gépkocsikra jellemző passzív biztonsági megoldások.

– Ezért is van nagy szerepe a megfelelő védőruházat és bukósisak viselésének. A vadelütések különösen az éjszaki és hajnali órákra jellemzőek. A balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy ilyenkor is fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közlekedjenek, és ne csak azokon az útszakaszokon, ahol vadveszélyt jelző tábla figyelmeztet az állatok mozgására.

Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes, vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrhatóság gondoskodik.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva