2019.07.17. 16:49
Paloznaki JAM piknik
Megvan a vicc, hogy egy trombitás és egy szaxofonos bemegy egy kocsmába? De ne szaladjunk ennyire előre…

Pár nappal korábban, egy unalmas tél unalmas vége felé otthon ültek, iszogattak és arról beszélgettek, mennyire dühítő és szomorú, hogy van Veszprémben 300 zenész, aki most mind otthon ül és ugyanúgy bosszankodnak, mint ők ketten. Pár nappal később aztán bementek a Banzáj nevű pubba azzal, hogy van egy ötletük. Ladányi Péter szaxofonossal, az egyik ötletgazdával sikerült beszélgetnem, aki hivatásos zenész, a Magyar Légierő zenekarának oszlopos tagja.

Szakács Tibor (trombita) és Ladányi Péter (szaxofon)

Elmesélte, hogy épp olyan szakaszban tartott az élete, hogy új kihívásokra vágyott, már az is megfordult a fejében, hogy sok zenésztársához hasonlóan külföldön próbáljon szerencsét. De ekkor leült beszélgetni Szakács Tibor trombitással, aki szintén a Légierőnél fúj, és kitalálták, hogy legyen egy olyan, amikor a zenészek csak úgy, kötelezettség nélkül összegyűlnek, és játszanak.

– Minden szempontból sorsfordító volt az első alkalom – meséli mosolyogva Ladányi Péter, – nem csak azért, mert azóta is rendszeresen jammelünk, sőt, a tavalyi veszprémi Sörfesztiválon is felléptünk, hanem ott, az első alkalommal megismertem egy lányt, aki ma már a feleségem… Ráadásul aznap este a billentyűs vitt haza, és amikor kiszálltam a kocsiból, megkérdezte: egyébként épp most rakom össze az ország legjobb partizenekarát, van kedved beszállni? Volt kedvem, azóta is nála zenélek, a feleségemmel együtt.

A veszprémi jam sessionön változó létszámmal gyűlnek össze a zenészek, néha öten, de voltak már huszonhatan is, a legkülönfélébb hangszereken. A helyszín pedig a Banzáj Bisztró, ott mindig szívesen látnak minket. És hogy mit játszanak?

– Amit tudunk és amit akarunk – feleli Ladányi Péter. – Nincs elvárás, ez igazából ismerkedés a többiekkel és a többiek zenei világával. Jazz-, rock-, popzene, átiratok, feldolgozások, kedvenceink, szakmai kihívások, minden előfordul. A zene öröméért csináljuk, és hogy gyakoroljunk és tágítsuk a határainkat.

Vannak állandó tagok, ilyen tehát Ladányi Péter és Szakács Tibor, rajtuk kívül pedig Cz. Nagy Zsófi énekesnő-basszusgitáros, Károlyi László zongorista, Csikós Balázs, Sándorfi Viktor dobosok, Nyakas Krisztián basszusgitár, Balogh Laci és Dobosi Gergő gitárosok. De gyakori vendég Dávid Roland, Hohl Árpád, Pribojszki Mátyás, Arany Ákos, Szalai Bence, Vonderviszt Lajos, Halas Adelaida és Nagy Miklós is.

A JAM a 2018-as Veszprémi Sörfesztiválon

– Mindenkit szívesen látunk, komolyan és őszintén. Bármilyen hangszeren, bármilyen tudással, bármilyen szinten is legyen az illető – mondta Ladányi Péter. – Itt mindenki tanul a másiktól. Sokan mondják, hogy ők nem mernek itt játszani, mert kezdők, de mi mindenkit arra biztatunk, hogy játsszon. Elfogadó és barátságos háttér vagyunk, szívesen segítünk is, kísérünk, terelgetünk. Rossz szava senkinek nincs senkihez.

Ladányi Péter szaxofonos hozzátette: – Bár a veszprémi JAM jól megérdemelt szabadságát tölti, úgy döntöttünk, elvisszük piknikezni Palóznakra . A helyi önkormányzat nagyon kedvesen támogatja ezt a programot – jelképesen anyagilag is, de főleg helyet ad nekünk, és busz is jön a zenészekért, mint ahogy a nagyok csinálják. Az első épp most szerdán, július 17-én 20:00 órakor lesz a PinczePontban. Ez a Tájház udvara. Lesz bor, némi harapnivaló, sok hangszer, meg zene és boldogság. Lehet jönni játszani!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva