Krausz Andrea | 2018.10.03. 15:00
Pénteken indul a Halfesztivál Siófokon
Idén is megrendezik az őszi szezon egyik legnagyobb Balaton-parti eseményét, a három napos Siófoki Halfesztivált. 2018. október 5-től 7-ig a legkülönfélébb programokkal várják a vendégeket a Fő téren, a halas street food ételek ezúttal is főszerepet kapnak.

Sokféle halas ételt kóstolhatunk idén is a rendezvényen, melyen minden évben jelen van a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is. Két évvel ezelőtt az egyik leghagyományosabb strandétel, a palacsinta továbbgondolt változatát, a Halacsintát mutatták be (halpástétommal töltött, rántott palacsintát, halpaprikás mártással és hagyma-salátával) tavaly pedig a Nyurgambócz, vagyis a nyurgaponty-pástétommal töltött, haltej sodóval leöntött gombóc nyert a Halfesztivál street food versenyén, Nagy Róbert séf ötleteinek köszönhetően.

– Idén is készülünk meglepetés étellel, az új sátrunkban majd bemutatjuk a nagyközönség előtt. Fontos, hogy iskolánk is megjelenjen a fesztiválon, mivel így is népszerűsítjük a a vendéglátást. Próbálunk mindig valami újdonsággal jelen lenni és megmutatni, hogy a cukrász és a szakács szakmákban is benne van a kreativitás és lehet valaki olyan híres, mint például a siófoki származású Sági Szilárd sztárséf. A fesztiválon sok emberrel találkozunk, és próbálunk példát mutatni – emelte ki Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója.

Idén Leányvári Krisztina az iskola oktatója mutatja be legújabb ötletét a Krúdy iskola sátrában. A HarCSAVARázs nevű street food ételéről előzetesen csak annyit, hogy lángosba kerül majd bele a halas töltelék, de nem lőjük le előre a poént, inkább mindenki kóstolja meg majd a Fő téren, vasárnap 13.30-tól ugyanis 200 adaggal várják az ínyenceket.

A szakközépiskolások fish food kóstolója mellett idén is meghirdetik a Civil Halpikniket és Főzőversenyt, melyen a városi egyesületek csapatai mérik össze főzőtudásukat, valamint a fish food bajnokságot, melyen a jelen lévő árusok vehetnek részt. Utóbbi verseny zsűrijében a siófoki Pintér Károly, a Kempinski Hotel Executive Sous Chef-je is bírálni fog.

– Fontosnak tartjuk, hogy a Balaton nyári fővárosában legyen egy ilyen rendezvény. Szeretnénk megmutatni, hogy Siófok nem csak a strandolásról, hanem egy sportról, méghozzá a horgászatról is híres. A horgászat és a hal elválaszthatatlan – hangsúlyozta Pintér Tamás, a főszervező Balaton-parti Kft. ügyvezetője. – A rendezvény már jól bevált hagyományokkal rendelkezik, melyeket idén is megőrzünk. A gyerekeket ügyességi játékokkal és horgász-szimulátorral is várjuk. A Fő téren két napon át 1500 literes bográcsban fő az Fehértói Halászcsárda tulajdonosa, Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács és csapatának szegedi filézett pontyhalászléje. A színpadi programok pedig nagyon színvonalas lesznek, bemutatkoznak a helyi művészeti egyesületek, de sztárvendégek is érkeznek, koncertet ad az Ismerős Arcok, a Bikini és a Brains.

Emellett a többi között egészben sült halakkal és haltepertővel valamint kézműves kirakodóvásárral várják a vendégeket a Halfesztiválon, melynek részletes programja itt található.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva