2020.01.24. 10:00
Pihenj fillérekért a balatoni gyógyfürdőkben!
A hideg időben a legtöbben nem szeretnek kimozdulni a jó meleg lakásból. A Balaton gyógyfürdői azonban télen-nyáron kényeztetik a testet és a lelket, szóval érdemes meglátogatni többek között a Hévízi-tavat is.

Mire jó tulajdonképpen a termálgyógyvíz? Milyen jótékony tulajdonságai vannak?

Aktív ideggyulladásra nem jó a termálvíz, de orvosi ajánlásra műtétek előtt és után, sportolóknak regenerálódásra igen kiváló. A gyógyvizek arra is jók, hogy betegségeket előzzön meg vele az ember.

– Azt a falat is próbáljuk ledönteni, hogy a gyógyfürdőkbe csak az idősebb korosztály járjon. Szerencsére egyre több a fiatal a fürdőinkben. A fürdőzés teljes körű testi-lelki-fizikai felfrissülés – mondta Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatója.

Hogyan gyógyulhatsz fillérekért?

Fürdőzne, de nincs rá pénze? Indokolt esetben bárki kérhet fürdőutalványt, ami 70–80 százalékos kedvezményt ad, viszont egyes létesítményekbe akár ingyenes belépésre is jogosít. Ahhoz, hogy kihasználjuk a lehetőséget, nem elég csak a háziorvoshoz elmenni, külön szakorvosnak kell felírni a kezelést, amit évente kétszer 15 alkalomra lehet igényelni. A kezelőlapok kiállításától számított harminc napon belül meg kell kezdeni a kezeléseket, amit az első naptól számított 56 napon belül be kell fejezni. A gyógyfürdők vizei a különböző összetételek miatt más-más betegségekre hatnak. A választáshoz kérje orvosa ajánlását!

– Kúraszerű kezelésbe csak orvos utasítására fogjunk bele, amelyeket szigorúan tartsunk be. Sok esetben néhány látogatás is elég a problémák enyhítésére.
A gyógyvizeink ásványianyag-tartalma ezért magas – mondta a Borsnak az igazgató.

Mi a helyzet a Balatonnál?

Tavaly Budapest kapta meg az elismerő rangot, idén Hévíznek sikerülhet Európa legkedveltebb európai úti céljává válni. Ez nem véletlen, ugyanis itt található Európa legnagyobb természetes meleg vizű tava, ráadásul Hévíz az egyik leggyorsabban fejlődő város. Az Európai Bizottság által létrehozott EDEN hálózat által indított versenyt 9 éve rendezik meg. A verseny győztese tavaly Budapest lett. Mivel idén Hévíz is bekerült a húsz legesélyesebb város közé, nem kizárt, hogy egymás után kétszer is magyar város nyeri el az európai ran­got.

Tudj meg többet Hévízről itt!

A Hévízi-tó és közvetlen környezete bővelkedik látnivalókban.

A vizet borító tündérrózsák, a tóban lakó kisvöcsök, a tóra épített fürdőház látványa a közeli erdősávval megnyugtató, energiával feltöltő élmény. A gyógyvíz hatásait fokozza a tavat körülölelő mikroklíma, a növények és a víz színeinek játéka. A tó körüli erdőben sétálva is aktívan pihenhetünk, gyógyulhatunk.

A gyógyvizek típusai

Kéntartalmú gyógyvizek: Ezek leginkább reumatikus panaszok enyhítésére valók. Hévízen, Mezőkövesden, Bogácson, Harkányban, Balfon és a Bükkalján is vannak ilyen gyógyvizek.

Szénsavas gyógyvizek: Ezek a fájdalmas reumás tünetekre ajánlottak. Ilyen vizet Balatonfüreden és Csopakon is lehet találni.

Alkalikus víz: Emésztőszervi és légúti panaszokra való gyógyvíz, amit Gyulán, Mezőtúron, Szolnokon és Szegeden lehet találni.

Radonos gyógyvíz: Leginkább fájdalomcsillapító hatásúak. A krónikus ízületi, kopásos fájdalmakkal küzdők számára kiválóak. Egerben, Miskolctapolcán és Hévízen lehet benne megmártózni.

Kloridos-sós vizek: Nőgyógyászati panaszokra a legjobbak. Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Sárváron és Nyíregyházán találni ilyet.

Földes-meszes tartalmú vizek: Ezek a vizek leginkább Budapest környékén találhatók meg. Kalciumban és magnéziumban gazdagok, leginkább mozgás­szervi, szív-, gyomor- és reumatikus panaszokra ajánlják az orvosok.

 

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva