2019.11.05. 14:00
Pikáns őszi ízkavalkád
Még csak most kezdődött a szezonja és egészen január közepéig tart, de ne várjunk vele tovább, hiszen nemcsak egészséges, hanem nagyon finom is a sütőtökből készült sütemény vagy éppen a pikáns krémleves.

SÜTŐTÖKTORTA

HOZZÁVALÓK
A tésztához: 10 dkg háztartási keksz, 3 db tojásfehérje, 10 dkg dió, 12 dkg barna cukor,
A töltelékhez: kb. 1 kg sütőtök, 2 ek tej, 2 db tojás, 15 dkg barna cukor, 1/2-1/2 mokkáskanál só, őrölt bors, szerecsendió, szegfűszeg, 0,3 dl whisky

ELKÉSZÍTÉS
1. A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, magjait kikaparjuk. Héjastól nagyobb kockákra vágjuk, tepsire tesszük, és sütőben, közepes lángon megsütjük.

2. Amíg kihűl, a kekszet és a diót ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy 20-30 cm átmérőjű, enyhén kikent, morzsával behintett formába öntjük. Sütőben nagy lángon 15 percig sütjük.

3. Ez idő alatt a sütőtököt meghámozzuk, és áttörjük. Az így kapott tökpüréhez hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket és a whiskyt. A masszát az elősütött tésztára öntjük, majd közepes lángon 45 percig tovább sütjük.

PIKÁNS SÜTŐTÖKKRÉM

HOZZÁVALÓK
1,5 kg sütőtök, 2 fej vöröshagyma, 2 db kápia paprika, 1 tk étolaj, 1 csipet só, 1 csipet bazsalikom, 1 csipet oregánó, 1 csipet bors, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mk paradicsompüré, kenyér

ELKÉSZÍTÉS
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A hagymát felnegyedeljük. A kápia paprikát kimagozzuk, hosszában negyedeljük, majd a hagymákkal együtt a tepsibe helyezzük a sütőtök mellé. 190 fokon 45-50 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni.

Ezután aprítóba tesszük a sült hagymát, a sült kápia paprikát, a héjából kifejtett sütőtököt, valamint az olajat. Sóval, bazsalikommal, oregánóval, borssal, fokhagymával és a paradicsompürével ízesítjük, majd az aprítógéppel pürésítjük. Az elkészült sütőtökkrémet pirítóssal fogyasztjuk.

PIKÁNS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK
80 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 db gyömbér, olaj, só, bors, csípős paprikakrém, 2 dl tejszín, csilipaprika

ELKÉSZÍTÉS
A sütőtököt, a hagymát és a gyömbért meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban kevés olajon lepiritjuk a hagymát, majd rádobjuk a sütőtököt és a gyömbért és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sóval, borssal és a csípős paprikakrémmel ízesítjük.

Amikor a tök puhára főtt, leturmixoljuk, majd a tejszínnel felforraljuk. Ha kész, szűrön átszűrjük. Tejszínnel meglocsolva és egy kevés csilipaprikával megszórva tálaljuk.

Forrás: mindmegette.hu További sütőtökös recepteket találsz itt!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva