Krausz Andrea | 2019.07.27. 06:00
Piknik és rockzene! Ilyen mise nem volt még Siófokon!
Zsúfolásig megtelt a város legszebb panorámájú római katolikus kápolnája Siófok-Sóstón, ahol többen plédeken ülve hallgatták a misét. A hívek különleges zenei élményben részesültek: Szilas Imre, a magyar beatmise megteremtője személyesen játszott együttesével a kis kápolna megújulását ünneplő istentiszteleten.

Siófok-Sóstó vasútállomástól nem messze, közvetlenül a Balaton-partján áll az 1938-ban épült Szent István király-kápolna, ahol a helyiek és a nyaraló vendégek részvételével tartanak rendszeresen szentmisét tavasztól őszig.

Nemrég négy és félmillió forintból újult meg a kápolna, a hívők immár térkövezett területen, a szép új padokon hallgathatják a misét egy féltető alatt. A beruházást a Siófoki Önkormányzat, a Balatonszabadi Római Katolikus Plébánia valamint a Szabadifürdő és Sóstóért Alapítvány finanszírozta. Utóbbi szervezet kezdeményezésére született a különleges esemény, vagyis Szilas Imre 52 évvel ezelőtt született beatmiséjének előadása.

A beatmisére is megtelt a kápolna (Fotó: Krausz Andrea)

A zuglói születésű Szilas Imre 1967-ben, 16 évesen szerezte Húsvéti beatmiséjét, mellyel Magyarországon műfajt teremtett.

– Akkor még a rock is újdonságnak számított. Imádtuk a zenét és magától értetődő volt számunkra, hogy bevisszük a templomba is, így dícsérjük az Istent – mondta a likeBalatonnak a ’70-es évektől a kaliforniai Pasadénában élő orgonaművész, aki azóta doktorátust szerzett szakrális zenéből.

Ha kíváncsi vagy, itt meghallgathatod, hogy szóltak Siófok-Sóstón az általa komponált Bevonulás: Fanfárok (Victimae Victimae paschali laudes) és a rock ‘n’ roll-os Örvendjetek angyalok című tételek:

A szentmisét celebráló balatonszabadi plébános, Bara Adolf elmondta, hogy a kápolna területén nyaranta összejöveteleket tartanak. Idén hetedik alkalommal szervezték meg iIfjúsági találkozójukat, ahová rendszerint az egyházmegyéből érkeznek hittanosok.

– Sátrakkal jönnek a táborozók, de sokan matracokon alszanak itt, a fedett rész alatt. 2-3 tábor is van egy nyáron, melyek programjában sorversenyek, szellemi vetélkedők, misék és természetesen strandolás szerepel – emelte ki a plébános.

Saját stégje is van a sóstói kápolnának (Fotó: Krausz Andrea)

A beatmise végén Balogh Péter kért autogramot Szilas Imrétől.

– Szilas Imre zenéje indított el a hit útján – mesélte a férfi, miután kezet fogott az általa tisztelt művésszel. – A budapesti Jézus Szíve Templomban véletlenül hallottam meg egy beatmisét. Hetedikes gyerek voltam, de addig könyörögtem a szüleimnek, amíg 1970-ben bekerültem Hajnal György atya kórusába, ahol csak ketten voltunk gyerekek. Szilas Imre dalait énekeltük, valamint spirituálékat. Az esti próbák kihallatszottak a templomból, és valaki feljelentést tett csendháborítás miatt. Be kellett fejezni a beatmise tevékenységet, Hajnal György atyát áthelyezték, a kórus feloszlott, de a zene szeretete és a hit megmaradt számomra – emlékezett vissza Balogh Péter, aki gyakran üdül Széplakon, és nagy örömmel érkezett a kivételes eseményre.

– Hálás vagyok, hogy felkértek erre az alkalomra! Örmöteli volt a mise és úgy érzem, mindenki jól énekelt, játszott, a hívőknek is élményt jelentett – mondta Szilas Imre a likeBalatonnak adott videóinterjújában, melyből az is kiderül, hogy Kodály Zoltánt személyesen ismerte, gyakran járt hozzá énekelni.

A zenészek között ott volt Ullmann Ottó basszusgitáros, valamint Bardóczi Gyula dobos, akik a 60-as évek végétől rendszeresen játszottak együtt Szilassal a 70-es évekig.

A beatmise előadói Siófok-Sóstón:

Bardóczi Gyula dob, Szilas Imre orgona, Ullmann Ottó basszusgitár, Vigyinszki Máté szólógitár.

Énekesek: Bányai Noémi, Dichter Dóri, Mikita Dorka, Rácz Vivien, Simon Zoltán, Simon András, Szalkári Réka.

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva