Krausz Andrea | 2019.03.28. 14:00
PÖFF, ahol már az ötévesek is vitorláznak
A balatoni téli vitorlásverseny-sorozat gyermek résztvevői irányították rá a figyelmünket a PÖFF Sportegyesületre. A Balatonudvari-Fövenyesen működő vitorlásiskola gyerkőcei sapkában, overálban és nagy lelkesedéssel álltak rajthoz Balatonlellén, a Mikulás Regattán, ahol két hajót is megtöltöttek, olyan sokan voltak.

Litkey Árpád és Litkey Zsuzsi 5-13 éves tanítványai az első szóra igent mondtak arra a felvetésre, hogy a felnőttek számára is rémisztően hangzó téli versenyen elinduljanak. Természetesen a gyerekek hatalmas élményekkel tértek haza, bejutottak a döntőbe, ami nagy szó a felnőttek versenyében, és emellett most már azt is elmondhatják magukról, hogy decemberben is vitorláztak a Balatonon!

De kik azok a szakemberek, akik képesek ennyire motiválni a fiatalokat és szüleiket?

A PÖFF Sportegyesületet a versenyző-edző Litkey Árpád és felesége, Litkey Zsuzsi hívta életre 2014-ben. Egy sajátos modellt, újító koncepciót hoztak létre az utánpótlás-nevelésben és a vitorlázás népszerűsítésében, ugyanis mindkettőt kiemelten fontosnak tartják.

A PÖFF-modell létrehozói, Litkey Árpád és Litkey Zsuzsi

A kezdők katamaránnal és egytestű hajókkal is tanulhatnak, Éole néven Árpád például saját, speciális oktatóhajót tervezett. A kétárbócos jollén több gyerek is elfér, a két nagyvitorla és az orrvitorla kezelése pedig igazi csapatmunkát igényel. 12 éves korig kizárólag csapatban tanulnak vitorlázni a gyerekek, a versenyzés pedig nem kötelező.

A környékbeli ovisokkal egészen finom módszerekkel szerettetik meg a sportágat: játékosan vezetik be őket a vitorlázásba. A kicsik tempójának megfelelően készülnek, választanak hajót. Bemennek a nádasba megnézni az ott lévő élőlényeket, és aki szeretne, az egy kicsit kormányhoz ülhet vagy bíbelődhet a vitorlával. Hihetetlen cukik az ovisok a hajóban!

Litkey Árpád és a legkisebbek. Már ovis korban megszerettetik a vitorlázást

– Szeretnénk, ha nálunk mindenki örök kapcsolatban maradna a vitolázással! Ez egy olyan egyesület, ahol a versenyző, a hobbi szinten vitorlázó gyermek, felnőtt és nyugdíjas ugyanolyan megbecsülést kap, mint az, aki az olimpiára szeretne kijutni – mondta Litkey Zsuzsi.

– Nagyon sok sportágban a fiataloknak versenyezni és teljesíteni kell, észre se veszik, hogy a „mez alatt” ott van egy gyerek. Pár év kiégetett versenyzői múlttal egy fiatalember nem járhat vissza az adott klubba hobbiból űzni a sportot. Mi pedig ezt szeretnénk biztosítani! Ha valaki magas szinten akar versenyezni, azt is megteheti nálunk, hiszen Árpi szakmai tudása tökéletes hátteret nyújt ehhez – fűzi hozzá Zsuzsi.

Csapatmunka a kétárbócossal. A lényeg, hogy szeressék meg és ne hagyják el a vitorlázást!

Van öt szintünk, az első két szinten semmi nem kötelező, csak szeresse meg a gyerek a vitorlázást, és ha szereti, akkor járjon – magyarázza a több mint tízszeres magyar bajnok, kétszeres Kékszalag-győztes vitorlázó, Eb-bronzérmes junior edző, egykori utánpótlás szövetségi kapitány, Litkey Árpád, aki hozzáteszi, hogy a mostani 11-12 évesek már el tudják kezdeni a versenyzői szintet. Akik belső motivációjuk alapján eljutott odáig, hogy szeretnének versenyezni, azok az idei évtől egy komoly francia versenyhajót kapnak, az M by ERPLAST-ot, és egy 55 napos kötelező programot visznek végig. A lényeg, hogy sokoldalú tudást kapjanak a fiatalok és ne hagyják el a sportágat!

Akinek van belső motivációja, az ebbe az M by ERPLAST katamaránba is beülhet

Litkeyék évente 1200 óvodást, iskolást vitorláztatnak ingyen, és fontosnak tartják a helyiek bevonását. A vitorlás-utánpótlásban ugyanis 1 százalékot (!) tesznek ki a Balaton-parti gyerekek, a táborokba is inkább Budapestről vagy más nagyvárosokból jelentkeznek. A balatoniak a turizmusban, vendéglátásban dolgoznak, a gyerekek nem látják szüleiktől, hogy vitorláznának.

Pedig Litkey Zsuzsi szerint igenis lenne rá igény, akárcsak a kishajózásra, amit szintén szeretnének felélénkíteni. Április 27-28-án megrendezik a „PÖFFesztivál” elnevezésű ingyenes összejövetelüket, melyen a könnyen vízre tehető eszközöket lehet kipróbálni. A saját hajóparkjukon kívül lesznek SUP-ok (SUP-jógát és -túrákat is tartanak mindkét napon), és más kishajósok (D-One, WASZP, Open Skiff), modellezők, evezősök, szörfösök, és sok érdekes előadás a meteorológiáról, vagy éppen a vízi biztonságról. Részt vesz a fesztiválon Dr. Gógl Álmos, sportorvos is, aki a sportgenetika hazai úttörője. Olyan eszközökkel találkozhatunk a PÖFFesztiválon, amelyek nem igényelnek kikötőt, fogja az ember, letolja a partra és kimegy a vízre, mert könnyen mozgathatóak.

Iskolai osztályok is eljöhetnek a PÖFF-höz kipróbálni a sportot, több mint ezer gyerek vitorlázott ingyen

– Azt szeretnénk, hogy lássák az emberek, milyen sokféle sportos élményhez lehet jutni a Balatonon – mondja Litkey Zsuzsi. – Én korábban kosárlabdáztam a Csepelben és az MTK-ban, vívtam, úsztam, lovagoltam, de az első pillanattól megtetszett a vitorlázás, amit Árpi révén ismertem meg. Leginkább a kishajós élet vonz. Imádom, hogy délutánonként egy velem egyidős anyukával kimegyünk a vízre, hátrahagyva a stesszt, a problémákat! Erre szerintem nagyon nagy igény lenne, csak még nem ismerik Magyarországon – hangsúlyozza az oktató, aki kiemeli, hogy a helyi gyerekek révén egyre több szülő szereti meg a vitorlázást Balatonudvari-Fövenyes környékén is.

Krausz Andrea

Fotók: Facebook/PÖFF Sportegyesület

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva