Keszey Ágnes | 2021.10.12. 16:00
Programszervezőknek segítség, a közönségnek élmény
Több pályázatot is meghirdetett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata. Az ötleteket október 31-ig várják, a nyertesek által szervezett eseményeken, programokon pedig a közönség a felvezető évben, azaz 2022-ben vehet részt. A jövőben még több támogatási lehetőség lát majd napvilágot, jobbára - de nem csak - kulturális és művészeti témában.

2023-ban Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa. A projekt honlapjáról kiderül, hogy ezt a címet több mint három évtizede hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma. A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését. A VEB2023 EKF csapata már a pályázat leadásakor elhatározta, hogy három alapvető elvárásnak minden programelem kapcsán meg fog felelni.

„Az akadálymentesség, a fenntarthatóság és a gyermekbarát programfejlesztés számunkra nem csak szempontok, hanem alapelvek, amelyek a saját és partnereinkkel közös aktivitásainkban is komoly szerepet kapnak”– emelte ki a VEB2023 EKF csapata.

–Az EKF program esetében az uniótól a címet lehet elnyerni, de forrást mindig az adott ország, vagy tartomány, esetleg település adja. Esetünkben az EKF program költségvetése három részből tevődik össze. Döntő része – mintegy kilencven százaléka – a kormány támogatása, ezt egészíti ki a régió önkormányzatainak -köztük Veszprém városa – hozzájárulása. Mindezek mellett lehet számolni a programok jegyárusításából befolyt összegekkel és szponzorációs bevételekkel – ismertette Mike Friderika programfejlesztésért felelős igazgató, azon a háttérbeszélgetésen, melyet a napokban tartottak Veszprémben.

Összefogás, kultúra-és közösségfejlesztés

Bár 2023 az az év, amikor régiónk lesz a kontinens Kulturális fővárosa, de addig is számos projekt valósul meg. Ezek mindegyikében fontos az összefogás, a közösségépítés: szervezetek, vállalkozások, települések között. A VEB2023 EKF programot összefogó és koordináló szervezet pályázatokat is kiír a régióban élő magánszemélyek és ténykedő szereplők számára: kulturális, művészeti helyszínek létrehozására és programok megvalósítására. Ennek már volt egy előzménye: az első felvonásban idén október végéig megvalósuló projekteket támogattak.

A mostani „Kulturális-Művészeti Projektek támogatása” kiírásban hét témakört jelöltek meg.

Első körben október végéig egy rövid ötlettervet várnak a VEB2023 EKF programgazdái, a honlapon megtalálható adatlap kitöltésével. Azok a pályázók, melyeknek terve – vagy tervei – illeszkednek a program célkitűzéseihez, november 8-ig kapnak arról értesítést, hogy továbbjutnak a második fordulóba. Itt már részletesebb projekttervet kell kidolgozni, melynek benyújtási határideje 2021. december 10. A pályázatok eredményéről a VEB2023 Zrt. 2022. január 31-ig küld értesítést A programoknak 2022. február 1. és december 31. között kell megvalósulni.
Az igényelhető legkisebb támogatás mértéke 500 ezer forint. Két féle nagyságrendben hirdették meg a pályázati lehetőséget. A kisléptékű projektekre maximum öt millió forint támogatás kérhető, a stratégiai projektek öt millió forint feletti forrásigényű- ennél nincsen maximalizálva a felső határ. Ebben a pályázati fordulóban 780 millió forint a rendelkezésre álló forrás, így várhatóan 35 -110 közötti projektet tudnak támogatni. A pályázatok utófinanszírozásúak, de 80 százaléknyi előleg igénylésére lehetőség nyílik.

A VEB2023 EKF jelmondata: Ragyogj! -a kreativitás ünnepe – ez a „A pezsgő élettel teli megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitása, a kulturális-kreatív ipar új otthona, az Európa Kulturális Fővárosa program víziója” szellemiségét összegzi
Fotó: Keszey Ágnes

Irodalom; színház és táncművészet; képzőművészet, fotó és dizájn; kultúrtáj; helytörténet és kulturális emlékezet; zene; valamint közösség és ifjúság témakörhöz illeszkedő projektekre lehet támogatást igényelni.

Mindezek belül fontos kitétel, hogy négy prioritásnak eleget kell tenni a tervezés és megvalósítás során:

a projekt legyen látogatóbarát (esélyegyenlőségi dimenzió), gyerekbarát (családi dimenzió), környezetileg fenntartható (ökológiai felelősség/zöld dimenzió), önkéntesekkel megvalósuló (bevonási dimenzió)

– Szeretnénk azt, hogy a 2023-ban megvalósítandó programok ne ezer kis, különböző színű kirakódarabból álljanak össze, hanem a különböző tématerületeken tudjunk egy egységes képet mutatni saját magunkról, mind Veszprém, mind a régió vonatkozásában. Fontos hangsúlyozni, hogy kulturális, művészeti projekteket szeretnénk támogatni. Itt nem egyedi művészeti ambíciók támogatásáról van szó, ezekre számos más pályázati konstrukció létezik. Az EKF sokkal több, mint egy rendezvénysorozat – emelte ki Mike Friderika.

Kultúra, közösség, összetartozás – ezeket emelte ki Müller Mihály, Mike Friderika és Mihályi Patrícia a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt pályázatairól a veszprémi Füge fagyizóban megtartott sajtóbeszélgetésen
Fotó: Keszey Ágnes

 

Párbeszéd és közös programalkotás – segítség a pályázóknak

A pályázóknak több módon is segítenek: erről Mihályi Patrícia pályázati és forrásteremtési koordinátor mondott el részleteket. Arról is beszélt, hogy az előző pályázat tapasztalatai alapján egyszerűsítettek a pályázati folyamaton -így iktatták be az első körös, rövid terv kérését, valamint még több segítséget adnak a programok fejlesztéséhez.
–A Magyarországon általában elérhető kulturális támogatásokhoz viszonyítva ez kicsit más logikájú rendszer. Bár úgy néz ki, mintha kifele, a szervezetek felé menne a pénz, valójában befele, a program felé szeretnénk húzni a szereplőket a jó programjaikkal, ötleteikkel – és egymással is össze szeretnénk hangolni- emelte ki Mihályi Patrícia. Részben az előző forduló tapasztalatai alapján a VEK2023 EKF honlapján nem csak az jelent meg, hogy milyen tervekre lehet forrást igényelni, hanem arról is írnak, hogy milyen terveket nem tudnak támogatni. A pályázók részére online konzultációs lehetőségeket hirdetnek, s már eddig is több helyszínen rendeztek tájékoztató rendezvényeket. S ha esetleg valamelyik pályázó terve kiesik az előszűrésen, neki más pályázati lehetőségeket tudnak ajánlani.
A mostani lehetőségen kívül még több pályázati felhívás lát majd napvilágot, további projektek megvalósítására. A régiós értékek és a közösségi kezdeményezések középpontban lesznek, ezeken kívül 2022-ben lesz -elsősorban szakmai témájú – a gasztronómiai és borkultúra területéhez illeszkedő támogatási lehetőség, a 2023 -ra tervezett programokhoz illeszkedve pedig a sportélethez kapcsolódó felhívást is közzétesznek majd. A szervezők azt is elmondták, hogy majd jövő év őszén jelenik meg az a programfüzet, mely a 2023- Európa Kulturális Fővárosa program eseményeit, rendezvényeit tartalmazza.

Ezek a pályázati lehetőségek és a megvalósult, valamint jövőbeli programok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kultúra az ne csak az legyen, hogy egy fekete szmokingos ember bejön a színpadra, leül egy zongorához, játszik valamit, meghajol és a végén kimegy, hanem maga az élet legyen a kultúra – összegezte zárszóként az Európa Kulturális Fővárosa balatoni-veszprémi program lényegét, célját Müller Mihály sajtófőnök.

 

Borítókép: Gelencsér Pictures / Veszprém-Balaton 2023

 

 

.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva