Krausz Andrea | 2019.06.09. 09:00
Pünkösdi Fesztivállal indult be a nyári pezsgés Siófokon
Díjátadással, felvonulással, színpadi programokkal, kézműves vásárral megkezdődött a 4 napos Pünkösdi Fesztivál Siófokon. A város tele van vendégekkel, beköszöntött az év első igazi kánikulai hétvégéje.

A nyárindító Pünkösdi Fesztivál hagyományai régre nyúlnak vissza Siófokon, a szórakoztató programok mellett a tradicionális eseményekre is nagy hangsúlyt fektet a város. Az egyik ilyen esemény a Kálmán Imre Emlékplakett átadása, amely az idén is a Millenium parkban álló zenepavilon előtt zajlott. Ezt a kitüntetést 1998 óta olyan színészek, előadóművészek, rendezők kapják, akik az operett világában eltöltött többéves kitartó és sikeres munkájukkal a város világhírű szülötte, Kálmán Imre kultuszát ápolják.

Idén a kaposvári születésű Teremi Trixi színművésznő vehette át a díjat, aki az Operettszínházban eltöltött évei során megkaphatta a legjobb szubretteknek járó Bársony Rózsi emlékgyűrűt is.

Teremi Trixi színművésznő a Kálmán Imre Emlékplakettel Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

Az előadó könnyeivel küszködve köszönte meg az elismerést és mivel a tiszteletére rendezett műsor szereplői nem értek oda az eseményre (baleset és a hatalmas forgalom miatt szinte egész délelőtt dugó volt az M7-esen), ezért mikrofont ragadott és az ugyancsak előadóművész férjét is táncra invitálva énekelt a közönségnek.
Teremi Trixi nagyon szereti Kálmán Imre műveit. A művésznő a likeBalatonnak elmondta, hogy Kálmán Imre olyan dallamokat komponált, amelyeket a magyar előadók tudnak a legjobban interpretálni. Azt is elárulta, hogy ő egy balatoni lány, hiszen Fonyódon nevelkedett.

A részletek kiderülnek az itt látható a videóinterjúból:

Az ünnepség után gyalogos menetben vonultak a hajóállomásra a város művészeti és civil csoportjai, valamint a meghívott testvérvárosi delegációk. A pünkösdi menetet ezúttal a hosszú hétvégén Siófok-Kilitin szereplő Richter Flórián Cirkusz gyönyörű holland fríz lovai és artistái vezették.

A színpadi köszöntők után átadták a Nyár Fővárosának kulcsát, ami a főszezon kezdetét szimbolizálja, majd megkezdődtek az ingyenes koncertek, művészeti produkciók a színpadon. A városban kinyitottak a szezonális vendéglátóhelyek, lassan megtelnek a strandok is, a Balaton vízhőmérséklete elérte a 22 C° fokot. Sokan sétálnak a kikötő környékén, ahol lépten-nyomon sétahajózásra invitálják a turistákat. A Talizmán hajó kalózkapitánya például kedvenc sárga-kék ara papagájával a karján fogadja az utasokat, nem csoda, hogy mindenki vele szeretne fotózkodni.

Szentpéteri Ildikó, a siófoki Turinform Iroda vezetője szerint a helyi szállásadók és szolgáltató egységek visszajelzései alapján is nagyon sokan foglaltak erre a hétvégére, szinte teltház lesz.

– Szeretnénk folytatni azt a hagyományt, ami a város 50 éves évfodulójához kapcsolódott tavaly, vagyis minél több programmal idecsalogatni a vendégeket. 2016 óta sikerül tartani az egymillió fölötti vendégéjszaka-számot, amit úgy gondolom, hogy a színes programok segítségével idén is elérhetünk. Marketing-kommunikációnk középpontjában a főszezonban az élmény-ígéretek állnak, tehát főként a kulturális- és a rendezvényturizmusra helyezzük a hangsúlyt. Ősszel egy hiánypótló fesztivállal készülünk, hiszen szeptemberben első alkalommal rendezzük meg majd a Sör- és Csülökfesztivált – mondta Szentpéteri Ildikó.

A hosszúhétvégén folytatódnak a Pünkösdi Fesztivál programjai, fellép a többi között vasárnap a Compact Disco, hétfőn pedig az Old Boys. A hajóállomáson vásárosok, kézművesek, gasztrokereskedők várják a vendégeket.

Itt olvasható a fesztivál részletes programja.

További fotók a rendezvényről:

 

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva