likeBalaton.hu | 2022.04.28. 18:00
Ragyogás a képzőművészetben is – bemutatkozott az EKF újabb programja
Kreatív, újszerű, modern, felkelti a fiatalok figyelmét. Ilyen művészeti, kulturális programokat szervez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa. A terveket szerdán sajtótájékoztatón mutatták be.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy a Veszprém-Balaton régiót, mint kulturális-kreatív térséget elsősorban a kortárs képzőművészet eszközeivel mutassa be, úgy, hogy a térség hagyományos értékeire is jelentős figyelem irányuljon.
Szeretnék növelni az itt élő és alkotó művészek, képzőművészettel foglalkozó intézmények, szerveződések láthatóságát, látogatottságát; ebben a tájnak, a természeti adottságoknak, a hangulatoknak nagy szerepe van.
Az EKF programgazdái kiemelték, hogy Európa Kulturális Fővárosaként nélkülözhetetlennek tartják a nemzetközi művészeti hatások befogadását. Ezért a rezidencia programok keretén belül külföldi művészeket is meghívnak és felkérik őket, hogy képzőművészeti alkotásaikon keresztül mutassák be, hogy látják ők ezt a régiót.

A szervezők reménye az, hogy a kiállítások, workshopok képesek lesznek megszólítani a fiatal (középiskolás, egyetemista) korosztályt is, valamint hosszútávon – tehát 2023 után is –fenntartható kezdeményezéseket indítanak el. Kiemelten lényeges az edukációs szándék is, hogy a képzőművészet, mint műfaj a fiatalabb generációkat is megfogja.

Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy Veszprém és a régió számára a képzőművészet fontos elem azon az úton, hogy a város a nemzetközi kulturális élet térképén hosszú távon is kívánatos célponttá váljon.
– Talán az Európa Kulturális Fővárosa 2023 évad leginkább várt pillanata az, amikor a városi programokat bejelentjük. A cím viselése megtisztelő, ugyanakkor komoly felelősséggel is jár, megmutatjuk magunkat Európának. A kultúránkat, a hagyományainkat, az örökségünket, és mindezt úgy kell megtennünk, hogy az érdekes és izgalmas, ugyanakkor modern szemléletű is legyen a turisták és művészek számára – mondta Porga Gyula.
Arról is szólt, hogy a magyar hagyományok mellett a helyi, veszprémi, balatoni művészeket és munkáikat is bemutatják.
– A Művészetek Háza Veszprém képviseli azt az értéket, melyet a vendégeinkhez szeretnénk közelebb hozni, az EKF pedig még vonzóbbá és érdekesebbé teszi majd a helyi kulturális kínálatot– tette hozzá a polgármester.

Fotó: Kovács Bálint – VEB2023 EKF

– A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt képzőművészeti programja nemcsak vonzó képzőművészeti eseményeket tervez a városban és a régióban, hanem arra is törekszik, hogy a programjai egymást erősítsék, így például a Balatoriumnak, a Pajta programnak, a LandArt programnak, vagy a nemzetközi művésztelepeknek (A.I.R.) lesznek olyan képzőművészeti eredményei, alkotásai, amelyeket a kulturális évad során fogunk bemutatni – mondta a Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális-művészeti főtanácsadója.
Részletezte, hogy kiemelten lényeges az edukációs szándék is, hogy a képzőművészet, mint műfaj a fiatalabb generációkat is megfogja.

Ehhez új stílusú, a digitális világra nyitott kiállítások, show-k kellenek, nem szokványos terekben megvalósított művészeti alkotásokkal.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója hangsúlyozta: céljuk, hogy a megújuló Művészetek Háza Veszprém valamennyi intézményegysége aktív és hosszú távon is fenntartható közösségi élet helyszíne legyen.
— A kortárs kultúrát bemutató intézményként a különböző művészeti ágak közötti párbeszédet teremtő kiállítások mellett, figyelmet fordítunk a lelki egészség megőrzését és a környezeti fenntarthatóság ügyét szolgáló programok fejlesztésére is. A VEB 2023 projekt támogatásával a társadalmiasított működésre törekedve, szeretnénk megújítani az intézmény nemzetközi kapcsolatait, a közösségi klubéletet és az intézményhez kötődő amatőr művészeti csoportok mentorálását.

Fotó: Kovács Bálint – VEB2023 EKF

A Művészetek Háza Veszprém 2023 januárjában, a Magyar Kultúra hetében már teljes lendülettel várja a kulturális év nyitását: három kiállítás nyílik ezen a héten.
A címviselés évében nemzetközi képzőművészeti és fotóművészeti rezidencia programot indít a helyi művészeti hagyományokhoz, illetve a Művészetek Háza Veszprémben bemutatott Vass László Gyűjteményhez kapcsolódva.
A hiánypótló projekt célja, a VEB 2023 támogatásával nemzetközi művésztelep létrehozása, a Veszprém-Balaton régió nemzetközi láthatóságú kulturális-kreatív térségként való pozicionálása a képzőművészet eszközeivel.

 

Nyitókép:
Fotó: Máhl Kornél / VEB2023 EKF

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva