likeBalaton.hu | 2020.12.31. 14:00
Régi idők szilveszteri menüje és a krampampuli
Ha eddig csak hírből hallottál a krampampuliról, ezentúl már el is tudod készíteni! Nem csak a Balatonnál, hanem országszerte kedvelt téli és szilveszteri ital volt ez az égetett puncs!

Az ínyesmester szakácskönyvéből kilencven évvel ezelőtti szilveszteri menüsort hoztunk nektek, de ez a vacsora ma is megállja helyét az ünnepi asztalon, Magyar Elek receptje alapján pedig még krampampulit is könnyedén készíthetsz!

„Szilveszter estéjén nem malacot, hanem halat, nyulat (esetleg őzet) és szárnyast eszünk. A hal elúszik, a gyorslábú nyúl vagy őz elszalad, a szárnyas elrepül az ó-esztendő bajaival. Újév napján ebédre viszont malac való, mely ormányával felénk túrja az új esztendő szerencséjét.”

Szilveszterkor különösen hasznos, ha tudjuk, miként szolgáljuk fel az italokat, erre is kapunk tanácsokat a szakácskönyvből.

Italok rendje

„Étkezés előtt, mielőtt asztalhoz ültettük volna őket, aperitifet adunk vendégeinknek: egy pohárka koktélt, whiskyt szódával, avagy vermútot, azaz ürmöst (kitűnő fehér és vörös magyar ürmöseink vannak), de még inkább tokaji szamorodnit, mégpedig a száraz, vagyis nem édes fajtából. Mindezekhez kis sós pogácsaféle is járulhat.
A leves előtt közvetlenül egy pohár sör, leveshez valami kis pohárka édeskés, jófajta magyar bor, vagy sherryféle, hal mellé könnyű fehér bor (az osztriga speciális itala a chablis), a pástétomhoz vörösbor, a sültek mellé fehér pecsenyebor, a szárnyashoz és tésztához pezsgő (esetleg bólé), az édességek mellé csemegebor (tokaji aszú) illik leginkább.
A feketekávéhoz konyakot és likőröket szervírozunk. Koktél, vermút, whisky, sör, pezsgő, bólé jégbe hűtve, a vörösbor kissé megmelegítve, a pecsenye- és aszúborok pedig legfeljebb pincehidegen kerüljenek az asztalra.
A különböző nagyságú poharakat mindenki terítéke előtt jobbkezétől balfelé haladó sorrendben állítjuk fel; vizes, sörös, fehérboros, vörösboros, pezsgős- és aszúboros pohár. A rajnai és a hasonló jellegű magyar borokat zöld, a bordói és hozzá hasonló vörösborokat sok helyütt vörös pohárban szolgálják fel.”

Szilveszter esti menüsor

  • Erőleves csészében szárnyasmáj-szeletkékkel
  • Kocsonyázott csuka vagy kecsege
  • Nyúl vadmártással, burgonyakrokettekkel és áfonyával
  • Tűzdelt kappan vagy gyöngytyúk
  • Vegyes kompot
  • Gesztenyesaláta
  • Malakov krém
  • Sajt, gyümölcs
  • Éjfélkor krampampuli vagy tojásos puncs

Forrás: Fortepan

A puncs elkészítése nem olyan bonyolult mint elsőre hinnénk, mutatjuk a recepteket, amivel ma is sikert arathatunk. A krampampuli kimondása is nehezebb, mint az elkészítése, bátran álljunk neki ennek az italnak is.

Tojásos puncs
Egy liter teát főzünk egy rúd vaníliával és egy citrom darabokra vagdalt, vékony héjával. Átszűrjük és letakarva 35-40 percig állni hagyjuk. Akkor 8 tojássárgáját habosra keverünk 20 deka cukorral, összevegyítjük a teával és folytonosan, erősen keverve a tűzön (vagy gőz fölött), krémet főzünk belőle.
Levéve a tűzről még kicsit tovább verjük, aztán belekeverünk rumot, vagy valamilyen finom likőrt (minden személyre 1-2 likőröspohárral számítva), és poharakba töltve melegen tálaljuk.

Égetett puncs-Krampampuli
Az asztalra tett tűzálló edény fölé, amelybe vagdalt fügét, darabokra tört szentjánoskenyeret, mazsolaszőlőt, kimagozott datolyát és cukrozott narancshéjat rakunk, vasrostélyt helyezünk és erre egy kiló süvegcukrot teszünk.
A cukrot leöntjük fél liter jó rummal és vigyázva meggyújtjuk. Mikor a szesz kiégett és a cukor felolvadva az edénybe csepegett, beleöntünk két liter jó erős fehér forralt bort, egy liter forró teát, egy citrom és egy narancs levét.
Kis ideig állni hagyjuk, de vigyázunk, hogy ki ne hűljön. Melegen tálaljuk, jól megkeverve, mielőtt a poharakba töltenék. Minden pohárba teszünk a gyümölcsből is.

Az idézetek és a receptek forrása Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve

Nyitókép: fortepan

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva