origo.hu | 2020.08.29. 10:00
Rekord a turizmusban! Soha ennyi ember nem nyaralt még belföldön
Minden eddigi rekord megdőlt a nyáron, soha ennyi magyar turista nem nyaralt, nem pihent még belföldön, mint június-júliusban – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hivatalos podcastjában Guller Zoltán vezérigazgató.

Példa nélküli, ami a mögöttünk álló időszakban történt, a rendszerváltás óta ilyen sikeres nyarat nem zárt még a belföldi turizmus – számol be az origo.hu.

1,2 millió magyar vendéget regisztráltak július hónapban, 160 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Augusztusra vonatkozóan is hasonló adatokat várnak az MTÜ-nél. Akinek lehetősége volt rá, az belföldön elment nyaralni, pihenni valahová.

A Balatonnál a Tisza-parton és más helyeken is megteltek a szálláshelyek, az éttermek. Közel 1,3 millió vendég kereste fel a Balatont, akik több mint 4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A teljes országos vendégforgalom 40 százaléka kötődött egyébként a Balatonhoz, a második legnépszerűbb utazási terület a Mátra-Bükk térsége volt, és sokan üdültek Hajdúszoboszló környékén is.

Guller Zoltán kiemelte, hogy több olyan szálláshelyről tud, ahol augusztus elején a hónap végéig már minden időpont le volt foglalva. Úgy véli: hihetetlenül izgalmas és nagy forgalmú nyarat zárunk a belföldi turizmusban. Szeptemberben is szinte minden hétvégén közel telt házzal fognak üzemelni a magyarországi vidéki szálláshelyek. Úgy gondolják, október közepéig ez a tendencia folytatódni fog.

(Fotó: Penovác Károly/Napló)

 

Ha megnézzük közelebbről a magyar turisztikai tortát, akkor azt látjuk, hogy 38 százalékát a magyarok a fővároson kívül, belföldön töltik el, 4 százalékát Budapesten. A főváros kitettsége jelentős a külföldiekkel szemben, hiszen 96 százalékban külföldi turisták érkeznek, most azonban alacsony töltöttséggel üzemelnek a szálláshelyek, sokan ki sem nyitottak. Budapest turizmusa tehát most nehezebb időket él át.

A hazai turizmust tekintve összességében az a legfontosabb cél, hogy megmutassuk, miért érdemes nekünk, magyaroknak felkeresnünk a belföldi turisztikai helyeket. Azt szeretnénk elérni, hogy aki teheti, ne csak nyáron, hanem minden évszakban utazzon minél többet belföldön.

Balatonalmádi, Wesselényi strand – Fotó: Szücs Ildikó

– Tovább folytatódnak a turisztikai célú fejlesztések, hiszen a Kisfaludy Program honlapján már megjelent az a felhívás, amelynek keretében újabb 3 milliárd forintot biztosítunk a szabad vízi strandok felújítására – emelte ki Guller Zoltán. – Ennek köszönhetően további 80 strand újulhat meg. Az MTÜ 2017-ben indította el ezt a programot, amelynek az a célja, hogy 2030-ig az összes ilyen létesítmény megújulhasson, és európai színvonalú fürdőhelyek jöjjenek létre. Most tartunk a negyedik ütemnél, eddig 10 milliárd forintot fordítottunk erre a célra, és 2030-ig évi további 3 milliárd forinttal támogatjuk ezt a programot – tette hozzá podcastjában a vezérigazgató.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva