Krausz Andrea | 2020.02.18. 17:30
Rekordra készülnek! Elszánt csapat ússza át a téli Balatont
Február 19-én döntenek arról, hogy elindítják-e szombaton az első csoportos, nyilvános átúszást a téli Balatonon. Zimányi András egy évvel ezelőtt egyedül vállalkozott arra, hogy megtegye a Szántód-Tihany közti távot a 7 fokos vízben, mára már neki köszönhetően 15 fős társaság vág neki ugyanitt a megmérettetésnek.

Csak felkészült téli úszók vehetnek részt a csoportos erőpróbán, ők is szigorú ellenőrzés és hajókíséret mellett, egyenként tehetik meg a kijelölt távot. A hétvégi úszás megrendezése attól is függ, hogy eléri-e az 5 fokot a Balaton hőmérséklete, amiben még teljesíthetőnek tűnik a vállalás. Erről az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársával egyeztet szerdán Zimányi András főszervező, aki 2019. március 17-én 35 perc alatt úszta le a Szántód és Tihany közötti 1200 méteres távot. A budapesti taxisofőr ezzel beírta magát a Balaton-átúszások történelemkönyvébe, hiszen ő volt az első, aki a 7 fokos Balatont megállás nélkül átszelte. Idén azonban úszni nem fog, mert a szervezésre kell koncentrálnia.

Zimányi András rajtja az első téli Balaton-átúszáson, Szántódon (Fotó: Krausz Andrea)

 

– Várhatóan két négy fős váltócsapat és további 7 egyéni úszó vesz részt a Balaton-átúszáson – tájékoztatta a likeBalatont Zimányi András. – Ausztriából és Szlovákiából is érkeznek rutinos téli úszók, akik Szántódtól Tihanyig egyedül teljesítik a távot, a váltócsapat tagjai, pedig 300-300 métert úsznak. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hajója kíséri végig az úszókat, ügyelve arra, hogy ha belassul valaki vagy eltűnik a figyelme, akkor kiemeljük a vízből – mondta a főszervező.

Európa egyik legszebb helyszíne télen is felhívja magára a figyelmet (Fotó: Krausz Andrea)

 

Zimányi András és csapata Gyömrőn, a Tófürdő jeges vizében tartották a felkészülést, bárki jelentkezhetett, aki egészséges. Az első felhívásban András előre jelezte, hogy a közös gyakorlások során „kezdetben kínok kínja, később már csak gyötrelem lesz, de brutálisan kemény immunrendszer és az edzések folyamán kábítószer nélküli extra adag endorfin a jutalom”.

– Hideg zuhannyal, hideg vízi mártózásokkal és úszásokkal készültünk. Február 16-án pedig tartottunk egy közös gyakorlást a Velencei-tavon, ahol 4 fokos víz fogadott bennünket. Erre az előzetes próbára nagy szükségük volt, mert éppen olyan alattomos hullámok csaptak az úszók arcába, mint nekem tavaly márciusban a Balatonban. Nyelték is az arcukba vágódó vizet, de mindenki teljesítette a távot, sőt volt, aki 900 és 1300 métert is úszott – emelte ki a főszervező, aki hozzátette, ez lesz az első nyilvánosan megrendezett téli Balaton-átúszás, amit szeretnének egyre magasabb színvonalon és létszámban minden évben megrendezni.

 

Winter Swimming World Championships 2020

Bled awaits! ??With a bit more than a month of registration ahead of us, we're waiting for as many of you as possible ?‍♂️If you're still not with us, now is the time to join. Head on to https://winterswimming-bled.com and register for the biggest event in winter swimming of season 2019/2020! ?

Közzétette: Winter Swimming World Championships 2020, Bled, Slovenia – 2019. december 11., szerda

– Nálunk ez egy új dolognak számít, pedig a téli úszásnak külföldön komoly hagyományai vannak, a cseh és szlovák térségben több, mint fél évszázada foglalkoznak ezzel a sporttal. Néhány nappal ezelőtt Bledben (Szlovénia) részt vettem a Téli Úszó-világbajnokságon, ahol 37 országból több mint ezer nevező teljesítette a legkülönbözőbb távokat, én a 6 fokos vízben 200 méteren 10-dik lettem. Rengeteg helyen foglalkoznak téli úszással, nálunk viszont mi vagyunk az elsők. Most Európa leggyönyörűbb pontjára, Tihany térségére irányítjuk a figyelmet, és reméljük, hogy felkapja ránk a fejét a téli úszóvilág. Láthatják majd a fantasztikusan szép Balatont, ahol meg lehet tartani egy ilyen különleges rendezvényt – összegezte Zimányi András.

A főszervező elárulta, hogy február 19-én, a várható vízhőmérséklet függvényében döntenek arról, hogy 22-én, szombaton, vagy egy későbbi időpontban rendezik meg az első téli Balaton-átúszást.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva