2019.07.25. 14:00
Rend van a vízen
A vízirendészet hónapokkal ezelőtt felkészült mind az anyagi, technikai, mind a személyi feltételeket tekintve, hogy kiváló legyen a közbiztonság a Balatonon egész nyáron.

Már eddig is több millió nyaraló kereste fel, és továbbra is számos rendezvény vonzza a víz szerelmeseit. Így a zsaruk állandóan készenlétben vannak, ha kell, azonnal segítenek a bajbajutottaknak.

A Balaton itthon továbbra is a legnépszerűbb nyári úti cél, milliókat vonz főként ezekben a hónapokban. A fürdőzőket az idei csúcsszezonban kivételesen jó feltételek várják, a vízminőség kiváló, és a vízszint is magas. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) 24 hajóval ügyel a biztonságra, és segít a bajbajutottakon 600 négyzetkilométernyi felületen. Jelenleg mintegy 140 kijelölt fürdőhely van. Az ingyen használható strandok nagy részét a déli parton találják a fürdőzők, ezért ott többen is nyaralnak.

– A fürdőzők és a hajózók biztonságát idén is felszerelt kollégáink és vízimentők vigyázzák komoly háttérrel – emelte ki Verb István alezredes, a BVRK helyettes vezetője. – Állandóan figyeljük a vizet, és a siófoki szolgálatirányító központba érkező hívásokra azonnal reagálunk. Hat vízirendészeti rendőrőrs tartozik hozzánk: a siófoki, a balatonföldvári, a fonyódi, a keszthelyi, a balatonfüredi és a balatonkenesei. Hetek óta jelentős a „forgalom” a vízen is, a családok többsége a tanév végeztével megkezdte a nyaralást. Ugyanakkor számos táborozó is hazánk legszebb tavánál tölti a szünidőt. A nagyobb rendezvényekről nem is beszélve, amelyek egymást követik. Alighogy megtörtént a Balaton-átúszás több mint 9000 résztvevővel, máris kezdődött újabb rendezvény.

– Naponta számos bejelentés érkezik Siófokra, mindet szinte percek alatt kezeljük – tette hozzá Borbély András főtörzszászlós, szolgálatparancsnok. – Meghibásodott egy vitorlás kishajó június 15-én, ezért nem tudott partra jutni a Balaton­kenese előtti vízterületen. Tőlünk kértek segítséget a 1817-es telefonszámon, kollégáim a helyszínre siettek, a hajót vontára vették, és a vezetőjével, valamint az utasával együtt a kikötőbe vitték.

Másnap délután a Vonyarcvashegy előtti vízterületen, a parttól mintegy 500 méterre észlelték, hogy a megélénkült szélben egy vízibicikli magatehetetlenül sodródik. A helyszínre siető zsaruknak a három eger­acsai fiatal elmondta, hogy önerejükből már nem tudtak volna visszajutni a partra. A zsaruk szolgálati kisgéphajóval a vízibiciklit vontára vették, és az utasaival együtt épségben a vonyarcvashegyi strandra vontatták. Csak június 28-án hat esetben összesen tíz személyt mentettek ki a tóból.

– Nagyon jó a felszereltségünk – magyarázta Verb István alezredes. – Ki kell emelni a munkaeszközeinket. A pár éve kapott öt kisgéphajónak 7,5 méteres Zodiac a teste, és 250 lóerős Suzuki motor hajtja. Elmondható, hogy világszínvonalat képviselnek. Ezt a konstrukciót használják hasonló célokra számos országban folyókon, sőt tengerek partközeli vizein is. A korábbinál is jobb reakciókészséggel tudjuk ellátni a feladatainkat.

Ottjártunkkor még zajlott Európa egyik legnagyobb ötnapos szabadtéri zenei fesztiválja, a Balaton Sound, de már készültek a déli parton a tóátevező versenyre. Július 6-án több mint kétezren evezték át a Balatont. A másik kiemelt esemény Zamárdiban a Red Bull Air Race világbajnokság július 13–14-én. Idén először a tó felett tartották a világ legnépszerűbb pilótáinak összecsapását, melyre százezreket vártak. Mindezek további leterheltséget adtak a vízen dolgozóknak is, hiszen sokan fürdés közben vagy vízibicikliről nézték a versenyt.

A megelőzésben is segítenek a zsaruk. Nyaranta számos ott táborozó gyerek keresi fel a vízirendőrséget, hogy szakemberektől halljanak a biztonságos strandolásról. Főként az úszni nem tudó gyerekeknek kell jobban figyelniük, fejtette ki Gézárt Attila őrnagy, víziközlekedési osztályvezető-helyettes. A gyerekeknek tartott tájékoztatókon a mentőmellény fontosságára is felhívják a figyelmet.

Jelentős a hajóforgalom

Április 20-án indult el a 173. személyhajózási szezon a tavon. Tavasszal, illetve az előidényben június 30-ig összesen 157 ezer utast szállítottak a személyhajók. Az idei személyhajózási szezonban a pünkösdi hétvége mellett a Balaton-átúszás volt az év eddigi legforgalmasabb napja. Június 29-én Balatonboglár és Révfülöp között egyetlen nap alatt 13 700 utast szállítottak a társaság hajói. A július 6-án kezdődő, 58 napos személyhajózási főszezonban 15 útvonalon, 21 kikötőből több mint 4 ezer alkalommal indulnak a menetrend szerinti járatok.

 

 

TANÁCSOK

  1. Aki nem tud úszni, csak a parti sávban hűsítse magát!
  2. Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  3. Soha ne távolodjunk el a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával csak most ismerkedünk!
  4. Kerüljük a vízibiciklikről, egyéb eszközökről a vízbe ugrást, hiszen sokszor nem ismert a vízmélység, és a vízhőmérséklet is sokkhatással van a szervezetre!
  5. A nem biztosan úszók vízi járműveken használjanak mentőmellényt!
  6. Lehetőleg ne tartózkodjunk a nyílt vízen extrém melegben, hőcsúcsokban (11–16 óra között)!
  7. Senki ne fogyasszon alkoholt fürdőzés előtt, hogy fizikailag képes legyen egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  8. Távol a parttól kerüljük az egyedül úszást, a fürdőeszköz-használatot!
  9. Tilos fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett, kivéve, ha a vízterület megvilágított, ez esetben is legfeljebb a mély víz határáig!
  10. Erősödő szélben a csó­nakkal, úszógumival, gumimatraccal elsodródók lehetőleg maradjanak a fürdőeszközön, amíg sekély vízre nem érnek, vagy megérkezik a segítség! Elsodródott játékok, matracok után ne ússzunk mély vízbe!
  11. Elsőfokú jelzésnél a viharjelző percenként 45-öt villan, ilyenkor úszni, illetve csónakkal és más sport­eszközzel a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú jelzésnél a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, és nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

Ha valaki a vízfelületen bajba kerül, tegyen bejelentést a BVRK 1817-es, ingyenes segélyhívóján!

éjszaka a tóban matracon iszogató ember

 

Forrás: police.hu (Kun Mónika)
Nyitókép: Marosfalvi Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva