Marton Attila | 2021.07.01. 20:00
Rendben van a vízminőség
Alkalmasak fürdésre a Veszprém megyei strandok, állapították meg szezon előtti vizsgálatokon a szakemberek.

A fürdővizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását folyamatosan ellenőrzik a strandolók biztonsága érdekében. A szezon előtti mintavételek alapján a Veszprém megyei és a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei megállapították, hogy a strandok vízminősége alkalmas a fürdésre. A szemrevételezés során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás a vizsgált strandon.
A megyében idén közel 70 strand üzemel, amelyek közül 64 balatoni.

Fürdésre alkalmas a Veszprém megyei balatoni strandok vízminősége
Fotó: Krausz Andrea

A magyar tenger fürdőhelyei mellett a kislődi Hámori tavon, a nagyteveli víztározón, valamint a marcalgergelyi Joó-tavon üzemel még strand a megyében. Megjegyezték, fürödni csak olyan helyeken lehet, amelyet nem tiltanak az előírások, és a jogszabályok szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A nem kijelölt fürdőhelyek a balesetveszély és a fertőzésveszély szempontjából is nagyobb kockázatot jelentenek, hívták fel a figyelmet.
A kormányhivatal azt is közölte, hogy 2017–2020 között a Veszprém megyei strandok javarészt „kiváló” minősítést kaptak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség interaktív térképén megtekinthető a hazai és az Európai Unióban hivatalosan működő szabad vízi fürdőhelyek állapota és besorolása.

A szezon előtti mintavételt havonta újabb ellenőrzések követik a strandokon.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva