2020.02.09. 21:00
Rendkívül erős szél jön - a katasztrófavédelem külön figyelmeztet
Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel csak a dunántúli megyékben, hétfőn és kedden azonban már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. A hidegfront mentén a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat.

A katasztrófavédelem a közösségi oldalán is figyelmezet, hogy milyen előkészületekkel készüljünk fel a viharra.

„A Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen: zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat” – írja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ierősen szeles lesz a várható időjárás az ország területén hétfő estig: éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, hajnaltájt a Dunántúlon és északon néhol eső már előfordulhat. Hétfőn napközben többnyire erősen felhős idő várható átmeneti elvékonyodásokkal, felszakadozásokkal, majd késő délután északnyugaton tartósan csökkenhet felhőzet. Kora délutánig főként az ország északi felén szórványosan, majd délebbre is, és immár nagy területen várható eső, zápor, a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél éjjel a Dunántúlon, napközben másutt is viharossá fokozódik, délután északnyugatira, nyugatira fordul, de erejéből nem veszít.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +7 fok között alakul. Fagy csak északkeleten lehet, néhol -5 fok alatti hőmérséklet is előfordulhat, de az éjszaka második felében már ott is melegszik a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 10 és 15 fok között várható, de nyugaton egy-két fokkal melegebb, északkeleten hidegebb lehet.

Fotó MTI Varga György

 

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívd a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva