2018.07.15. 22:09
"Rétest csináltunk egy teljes héten át"
Mézes-erdei gyümölcsös, hecsedlis, Laci bácsi káposztása, szegény ember rétese – csak néhány rétes fantázianeve azok közül, amelyeket a mesztegnyői Rétesfesztiválon kóstolhattak a hétvégén a vendégek.

Tizenötezer szelet rétest készítettek erre az alkalomra a településen, ahol már egy héttel korábban megkezdődött a készülődés a hagyományos fesztiválra.
– A jó rétes titka a liszt, de gyakorlat sem árt hozzá – foglalta össze Hajas Istvánné, aki éppen a tésztát nyújtotta. – Régen ritka volt az a ház, ahol nem csináltak rétest mindenszentek idején, és utána folyamatosan került az asztalra. A fesztiválra sokat már előre legyártunk és fagyasztjuk, aztán itt csak kisütjük. Szinte leáll az élet a faluban ilyenkor, csak rétest csinálunk egy teljes héten át.


– Régen nem volt nagy a kínálat – fűzte hozzá Pozsayné Bakos Ibolya. – Hajdan csináltak krumplis és búzadarás rétest is, mert a túrós drága volt. Emlékszem, a mamám krumplis rétese nagyon finom volt. A mákos meg az ilyenek már extrának, különlegesnek számítottak.

Meiszterics Sándorné tanácsot is adott a fesztiválon: az első a liszt minősége, a kidolgozáshoz pedig türelem kell. Húsz éve készít rétest önállóan, előtte ez az anyósa feladata volt a családban, tőle tanulták meg a gyerekek is. Náluk a tökösmákos, a káposztás és a túrós fogy a legjobban, de kipróbálnak másik fajtákat is.

Az egyik vendég, Gergye Csaba Kaposváron szakácsként dolgozik. Megkérdezte, beállhat-e segíteni, mert mesztegnyői rétest még nem készített. A nagyanyjára emlékezett ezzel. Ám egy másik látogató, az inkei Pál József is édesanyja rétesére emlékezett vissza.

Összesen tizenhárom csapat hét kategóriában ötvennégy fajta rétessel nevezett a fesztiválra. Somogyból érkezett csapat Gadányból, Nemesdédről, Tapsonyból és Bakházáról is. A somogysámsoniak például diós rétessel rukkoltak elő, a bakháziak különlegessége pedig a kókuszos volt. A tapsonyiak minden fogást az öregektől tanultak, tudtuk meg Fábos Istvánnétól.
Somogy megye legnagyobb gasztronómiai rendezvénye a mesztegnyői rétesfesztivál, 150 ember dolgozik rajta, ezt a munkát köszönte meg mindenkinek a polgármester, Nagy László Péter. Az idén is több ezer látogató érkezett a hétvégén Mesztegnyőre, volt, aki száz rétest is megrendelt, jövőre a jubileumi, huszadik fesztiválra készülnek a településen.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva