Szaniszló Hajnalka | 2020.06.26. 06:00
Ringo Starral vitorlázik a Balatonon a Republic énekese - Boros Csaba mesél
A Republic zenekar énekes-frontembere hazajár a Balatonhoz, családjával együtt imádják a vidéket. A zenész-műsorvezető mesélt a tóhoz fűződő kapcsolatáról, a koronavírusos időszakról, de elmondta azt is, mivel tölti az estéjét Tobrukban, valamint hogy mi köze van mindennek Ringo Starrhoz.

– Hol játszik idén a Republic a tó körül?
– Amint lehet, megyünk: augusztus 19-én koncertezünk Siófokon, a Plázson.

Fotó: Udvarhelyi napok

– Mi a legutóbbi balatoni élmény, ami eszedbe jut?
– Amikor megyünk le a tóhoz, van egy külső körgyűrű. Én ott mindig belül megyek az autóval, hogy már akkor lássam a vizet, hogy hogyan hullámzik, hogy milyen szép a mi tengerünk. S ha belegondolunk, tényleg van egy tengerünk.

– Hogyan töltöd a Balatonnál az idődet?
– Balatonfűzfő-Tobrukban van egy kis házunk, rengeteg barátunk, és ha csak tehetjük, ott töltjük az időnket. Sokáig Bagossy Norbi és a zenekar (a Bagossy Brothers Company énekese) volt a szomszédunk. Idén sajnos, nem jönnek egész nyárra. Nagyon szerettük velük tölteni az időnket a tónál. Leültünk este a teraszra, gitározgattunk, ötleteltünk. Este összejönnek a barátok és a szomszédok. Pezsgő élet volt a strandon is. Most picit csendesebb…

– Maradj te is otthon, igen – A Petőfi rádió #maradjotthon kampányának része a dalotok is, amiben ti is otthon maradásra biztattatok mindenkit – te egyúttal a rádió egyik műsorvezetőjeként is komoly szerepet vállaltál ebben.
– Sok jó dal született a témában. A popzenei szakmában is nagy összefogást lehetett tapasztalni. Egymás mellé álltunk, beszélgettünk, erősítettük egymást. A címben az “igen” szó egyébként reflektál a korábbi, “Igen” című Republic lemezre. Azért is tettem hozzá, mert pozitív jelentésű és erre nagy szükségünk volt. Ez a dal, ez az üzenet korosztálytól függetlenül mindenkit megszólít, mindenkinek ad valamit.

– Gyerekkorodban is jártál a Balatonhoz?
– Nagyon ritkán. Gyerekként a Rába-Eto-nál tornáztam Győrben és Vonyarcvashegyre jártunk edzőtáborozni, így jutottam el a tóhoz. Huszonéves korunkban vettük az első faházunkat a feleségemmel, szintén Tobrukban, ahol most is vagyunk. Azóta járunk rendszeresen.

– Hogyan telik egy átlagos este Balatonnál?
– Szeretem a házunkat, vittem le lemezjátszót, minden héten kiválogatom, hogy melyik lemezeket fogom ott hallgatni. Ez volt az esti szeánszom a karantén alatt is: amikor a feleségem és a fiam lefeküdtek aludni, én töltöttem magamnak egy fröccsöt, feltettem egy lemezt, és csak hallgattam. Ez volt a megérkezés az estéhez, az alváshoz. Ilyenek például Paul McCartney albumai. Gyakran a haverokkal közösen hallgatjuk a lemezeket, régi lemezjátszókról. Egy régi lemezjátszóra feltenni egy régi lemezt, olyan érzés, mintha visszautaznál a múltba. Számomra misztikus az egész élmény, érzés.

– Vitorlázol is, ha jól tudom…
– Vettem magamnak egy kisebb vitorláshajót, de csak kocavitorlázó vagyok. Balaton 16-ossal kezdtem, ami a legkisebb hajó, most pedig egy 22 lábassal megyek, amit a komolyabb balatoni vitorlázók biztosan kinevetnek, de én nagyon élvezem. Ringo Starr a hajóm neve. Szeretek kimenni, vitorlázni, valahol lehorgonyozni vele és beugrani a vízbe, picit fürödni a tóban. Ennél több nem kell.

Fotó: Boros Csaba családi archív

– Milyen hatással van rád a víz?
– Tudat alatt eltölt egy különösen jó érzés, amikor megpillantom a tavat. Hogy mennyire szerencsések vagyunk mi, magyarok, hogy van nekünk a Balaton. Hálát adok a sorsomnak, hogy akkor lehetek ott, amikor csak akarok.

– Mit jelent számodra a Balaton?
– A Balatonhoz meg kell érni, picit meg kell öregedni, vagy eleve benned kell, hogy legyen az a “Balaton-érzés”, ami a gyerekeimben már ott van. Nekik mindez már természetes. Számomra nem volt az, és mivel minden ember egy picit elvágyódik otthonról, nekem a Balaton volt az egyik gyerekkori vágy. Kell a másmilyen levegő, a másfajta érzések. Voltam mindenfelé a világban, megcsodáltam sokmindent. S amikor az ember ezt a nagy élményhalmazt magába gyűrte, akkor rájön, hogy mennyire jó a Balatonnál. Itt van, az enyém, a miénk, s nincs is olyan messze. 60-80 kilométer és ott vagy. Gyönyörű ez a tó.

– Miben más a Balaton, mint a tenger, az óceán vagy a világ egyéb tájai?
– Abban, hogy valóban a mi tengerünk. A tengernél másképp süt a nap, más a levegő, más illatok vannak, de a Balaton az a Balaton. Ülni a strandon, fröccsözni, halat enni és közben beszélgetni a barátaimmal: az egyik legjobb dolog.

 

Nyitókép: Udvarhelyi Andor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva