Mihály Szilvia | 2020.01.27. 14:00
Rózsaszín fények éjszakája a Balatonnál
Száz nappal a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi "nagy rajtja" előtt rózsaszín díszkivilágítást kapnak a városok középületei. Ehhez az eseménysorozathoz csatlakoznak balatoni települések is.

De mi is ez a körverseny, és hogy kerülnek az olaszok a Balatonhoz?
A Giro d’ Italia a világ egyik legnagyobb sporteseménye, amely májusban 3 napra Magyarországra költözik, hazánk a 13. külföldi helyszíne a megmérettetésnek.

Május 11-én, a Giro d’ Italia kerékpáros körverseny harmadik napján érkeznek a versenyzők a Balatonhoz. Székesfehérvárról teker a 176 versenyző Zalakarosig, útba ejtve többek között az alábbi balatoni településeket is: Balatonfüred, Tihany, Veszprém, Tapolca, Hévíz, Keszthely és Zalakaros.

A szinte emberfeletti teljesítményre képes versenyzők átlagosan 45 km/h-s sebességgel tekernek végig a Balaton-felvidéken. Valódi fesztiválhangulat várható, több tízezer drukkert várnak a helyszínekre, de már 100 nappal a verseny előtt elkezdődik a szurkolók hangolódása.

Január 30-án, 100 nappal a nagy rajt, a Grande Partenza előtt a Balaton környékén is rózsaszín fényben úszik majd több épület.

– De miért pont rózsaszín a Giro hivatalos színe?
– Az első rajtra 1909. május 13-án, 2 óra 53 perckor került sor, Milánóban. A Giro első szponzora a Gazetta dello Sport volt. Az újság érdekessége, hogy lapjainak színe nem fehér, hanem rózsaszín – tudtuk meg Révész Máriusztól, a kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztostól.
– Ez a szín végigkíséri a versenyt, ezért borulnak rózsaszínbe a városok, helyszínek, és ezért rózsaszín a verseny végén megnyerhető, összetett verseny győztesének járó kerékpáros mez is. Komoly férfiak azért tekernek 3500 km-t, hogy a verseny végén egy rózsaszín pólót vehessenek fel – nevet.
– A városok épületei rózsaszín szalagokat, masnikat kapnak, az éttermek rózsaszín szalvétákat, terítőket használnak, rózsaszín lufik és esernyők lepik el ilyenkor a Giro verseny helyszíneit.

Kép: pixabay

A drukkerek órákkal a versenyzők érkezése előtt kimennek a helyszínekre, természetesen rózsaszín pólóban, sapkában, parókában, rózsaszín zászlókat lobogtatnak.
Akár esőben, szélben, tűző napsütésben is várják a kedvenceiket, akik nagyjából 30 másodperc alatt száguldanak el előttük. Fel sem ismerik a sportolókat, hiszen azok szinte egyszerre, egy bolyban érkeznek meg eléjük, mégis órákat töltenek a várakozással, és hatalmas ovációval fogadják a bicikliseket. Hatalmas élmény élőben látni a Giro mezőnyt és átélni a fieszta hangulatot. Sok szurkoló napokig vagy akár az egész versenyen kíséri a csapatokat.
A versenyzők előtt néhány órával a Giro támogatóinak kamion karavánja érkezik meg a településekre, a zene, a tánc és a színes programok megalapozzák a jó hangulatot, mire a biciklisek felbukkannak.

Fotó: Mihály Szilvia

Hangolódj te is a Giro-ra, gyere január végén a Balatonhoz, mutatjuk hol láthatod rózsaszínben a világot:

Balatonalmádiban a vörösberényi templomhoz várják a szurkolókat, aki tud, vigyen magával mécsest is!
Veszprémben rózsaszín fénybe borul a belváros és még korcsolyázhatunk is
Tapolcán a Malom-tónál készülnek rózsaszín fényekkel
Hegymagason a Szent György-hegy Lengyel kápolnája kap rózsaszín világítást, de igyekezz, ők már január 28-án felkapcsolják a fényeket!
Szigligeten közös bringás kép is készül a Csonka-toronynál
Keszthelyen a Festetics-kastély úszik ebben a különös színáradatban
A Hévíz-tó is pink árnyalatot kap
Zalakaroson a termáltó és a gyógyfürdő is rózsaszín világítást kap

Listánk folyamatosan frissül!

A verseny olasz szervezői a magyar városokról készült fényképeket is kiteszik közösségi oldalaikra, ahol több millióan csodálhatják meg a balatoni településeket, a legszebb épületek a La Gazzetta dello Sport, Olaszország legolvasottabb sportnapilapjában is megjelennek.

Itt elolvashatod a Giro d’Italia versenyről írt cikkünket!

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva