Mihály Szilvia | 2021.07.12. 08:00
Saját SUP deszkával a Balatonon
Eveztél már SUP-on? Szeretnél egy saját deszkát? Az ár, a forma, szín és a méret kínálat majdnem olyan bőséges, mintha robogót vagy autót vennél.

Az elmúlt években egyre többen próbálták ki a SUP élményt a Balatonnál, sokan beruháztak már és saját deszkájuk van, és sokan gondolkodnak azon, hogy idén nyáron vesznek egyet.

Vannak élelmiszerboltokban is kapható 100 ezer forintos vagy még olcsóbb deszkák, a márkás sportszergyártók 2-300 ezer forint körül kínálnak felfújható SUP-okat, a határ a csillagos ég, hiszen egy profi, dizájnos versenydeszka akár egymillió forint is lehet.

Nagy Adri SUP-pal a Balatonon Fotó: Red Lemon hivatalos

Nagy Adri SUP-pal a Balatonon
Fotó: Red Lemon hivatalos

Miért jobb saját deszkán evezni, mint kölcsönzősön?

Ha beleszerettél a SUP-ozásba, és rendszeresen bérelsz deszkát, akkor egy-két év alatt megtérül majd a saját deszka ára.

Olvasói fotó: Kovács Klaudia

A nagy népszerűség miatt előfordulhat, hogy a kedvenc balatoni kölcsönződben nincs éppen szabad deszka akkor, amikor te eveznél.

Saját SUP-pal szinte bárhol és bármikor vízre szállhatsz, nem kell olyan strandot keresned, ahol üzemel kölcsönző.

A deszka egy nagyobb méretű utazótáskányi helyet foglal a csomagtartódban, de akár vonaton is szállíthatod, bárhol és bármikor felfújhatod. Ez kézi pumpával sem tart tovább 10 percnél, de vannak akkumulátoros és autó szivargyújtóról működtethető pumpák is, ha nem akarsz leizzadni a vízreszállás előtt.

A pumpálás jó bemelegítés
Fotó: Mihály Szilvia

Milyen márkát válassz?

Vásárlás előtt érdemes több márkát és típust kipróbálni, a balatoni SUP kölcsönzőkben többnyire többféle deszkán evezhetünk.
A szélesebb, rövidebb deszkák lassabbak, de stabilabbak, a keskeny orrúakkal akár gyorsasági bajnokságot is rendezhettek.
Döntsd el, hogy túrázni szeretnél inkább, vagy jógázni, viszel-e magaddal kutyát vagy gyereket, vagy sportrekordokra vágysz inkább.

A keskenyebb deszka sokkal gyorsabb
Fotó: Mihály Szilvia

Miért ajánlanak márkás deszkát a forgalmazók?

Az olcsóbb, akár élelmiszerboltokban kapható SUP nem tartja a formáját hosszú távon, akár egy-két év alatt eldeformálódik, tönkremegy, megcsavarodhat a napon. Ha ezzel kalkulálunk, akkor ár-érték arányban nem járunk jobban, mint egy márkás deszkával, hiszen gyakrabban kell olcsóbb, de új deszkát vásárolni.

Tudtad???‍♂️?‍♀️
⬇️⬇️⬇️
A Starboard a világ egyik első olyan márkája, mely a felhasználás mértéke alapján belsőleg…

Posted by Starboard SUP Hungary on Saturday, June 19, 2021

– A márkás sport deszkák többrétegűek, egy speciális anyaggal vannak körbevéve, így kicsi a nyúlásuk.
Az összmerevítést befolyásoló tényezők első ránézésre láthatatlanok, ez mégis nagyon fontos szempont a választásnál. Ezeket jobban fel lehet fújni, és minél merevebb egy deszka, annál gyorsabb, annál jobb az evezési élmény, a profi versenyzők ezért eveznek merev deszkán.

Én a kölcsönzőben is minőségi deszkákat kínálok a vendégeknek – tudtuk meg Blödorn Pétertől a Szigligeti strand SUP kölcsönzőjében.
– Én magam is Starboard deszkán evezek, nekem ez a márka adja meg a teljes SUP élményt, nagyon jók a tesztjei is. Könnyen irányítható, gyors, jó élmény vele haladni.

Ha valaki kevesebb összeget szánna egy deszkára, akkor én inkább ajánlok egy használt, márkás, mint egy új, noname deszkát.

Fotó: Mihály Szilvia

Ha egy átlagos vagy átlag alatti deszkát vesz valaki, akkor azt hamar ki is növi, hiszen minél többet evez, annál ügyesebb lesz, és annál lomhábbnak érzi maga alatt a SUP-ot. Már az első evezőcsapásoknál érezhető a különbség, egy jobb minőségű deszkával gyorsabban lehet haladni és nagyobb távolságokat tudunk megtenni.

Saját deszkával ősszel is evezhetsz
Fotó: Mihály Szilvia

– Mit nézzünk még a deszkán vásárlás előtt?
– Nemcsak a márka, a dizájn és a deszka anyaga fontos. A foot pad minőségét is nézd meg, ez az a rész, amin állsz a deszkán, fontos, hogy kényelmes, csúszásmentes legyen, ne szakadozzon szét a víz és az UV sugárzás hatására.

MTI Fotó: Varga György

Nem mindegy, hogy a fogó, amivel a vízbe cipeled a felfújt deszkát, megfelelően van-e rögzítve, mert ha nem, akkor könnyen kiszakadhat. Fontos a deszkán a ragasztási illesztések minősége is, hiszen a gyakori összehajtások miatt ezek a részek sérülékenyek lehetnek, ha nem jó az illesztés, le fog ereszteni a deszkánk.

Kattints ide, és tudd meg, kik azok a magyar sztárok, akik imádnak SUP-olni.

Érdekel az idei balatonfüredi SUP világbajnokság? Itt mindent megtudsz a rendezvényről.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva