2018.08.28. 10:00
Shakespeare szerelmesei Balatonfüreden
Balatonfüred Shaspeare szerelmesei címmel különleges gálaesti előadással lepték meg a közönséget a VIII. Partitúra Összművészeti Kurzus fiataljai Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben.

– Hiszek abban, hogy a műfajok között nincsenek határok. Összművészeti kurzusok, iskolák sokfelé működnek, főleg Amerikában és Nyugat-Európában, de az a fajta képzés, amit már nyolc éve végzünk Balatonfüreden, nem tudom, hogy létezne máshol a világon – érvelt köszöntőjében Horgas Eszter fuvolaművész, a kurzus művészeti vezetője. – Ezek a fiatalok, nemcsak hangszeren játszanak, színészkednek és táncolnak, hanem valamennyire külön-külön is képesek. Aki érzéseit nemcsak énekléssel és egy táncmozdulattal is elő tudja adni, amikor hangszerével kiáll a színpadra, igazán hiteles lehet.

A művész utalt rá, nagyon sikeres a füredi kurzus, rendkívüli módon fejlődtek a gyerekek. Az elmúlt nyolc évben kivételes körülmények között dolgozhattak a városban, ahol szeretet, tisztelet, megbecsülés vette körül őket, és jelentős támogatásban részesültek. Így a szállodában táncórákon, a Vaszary Villában énekórákon, fuvolaórákon, a Ferencsik János Zeneiskolában, valamint a szívkórház Eszterházy termében mozgásórákon vettek részt ismert hazai művészek óráin.

– A fiatalok művészetéből és Shakespeare gyönyörű művészetét ötvözve sikerült csodát összehozni – hangsúlyozta Horgas Eszter.

Hári Lenke alpolgármester üdvözölte kultúra városában működő kurzust, majd hiányolta, hogy a nézők, illetve a családtagok, ismerősök mellett a gyerekekkel foglalkozó szakemberek nem voltak jelen a gálán, ahol láthatták volna, hogy rövid idő alatt mekkora fejlődésre képesek, mi mindent megtanultak a fiatalok.

Lengyel Ernő, a szálloda tulajdonosa, ügyvezetője azt mondta, megtiszteltetésnek tekintette, hogy ennyire tehetséges fiataloknak helyszínt adhatott. Mátrai Gábor, a kurzus egyik támogatója varázslatnak nevezte az előadást.

Horgas Eszter elmondta, a neves, nemzetközileg is elismert tanárok segítségével az egész országból érkezett, zömében művészeti iskolákba járó tanulók az augusztus 15-25 közötti kurzuson betekinthettek a hazánkban kevéssé elterjedt átfogó, több művészeti területet érintő oktatásba.
– Gyerekként valószínűleg sokan álmodtak olyan nyári táborról, ahol kizárólag azzal kell foglalkozniuk, amit szeretnek, és mindezt egy olyan környezetben, aminél ideálisabbat nehezen találhatnánk Magyarországon. A kurzus éppen ezt biztosítja a jelentkezők számára: napi nyolc-tíz óra intenzív összművészeti képzést, közel a Balatonhoz, a reformkori hangulatot idéző városközpontban, fogalmazott a művész.

Szöveg: Kovács Erika, Veszprémi Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva