2019.01.01. 10:00
Síelni megy a gyerek
Noha Magyarország nem rendelkezik túl sok megfelelő sítereppel, kis időbeli és anyagi ráfordítással megoldható, hogy a gyerekünk síelhessen. Persze sok mindenre érdemes odafigyelni akár egyénileg, akár iskolával utazik a csemete, ezeket próbáltuk összegyűjteni az alábbiakban.

Irány síelni. Menjünk azonnal és legyen nagyon jó. Ez így leírva rendkívül egyszerű, de azért a helyzet sokkal komplexebb, főleg ha gyerekekről van szó, akár csoportosan iskolával, akár egyénileg családdal tervezzük a kirándulást. Nyilván ha a gyerek iskolai szervezésben megy síelni, akkor könnyebb a dolgunk, hiszen a sítábort szervező iskola (cég) a feladatok nagy részét elintézi helyettünk. Viszont ha magunk vesszük a nyakunkba a szervezést, vagy éppen mi intézzük egy egész gyerekcsoport síelését, akkor érdemes néhány dologra odafigyelni.

– A külföldi iskolák felkészültek a gyerekcsoportok összeszervezésére, az oktatás profi lebonyolítására, és az adott településhely síiskolájában bejelentkezve azonnal információkat kaphatunk az iskola tanfolyamairól – kezdte érdeklődésünkre az Ausztriában dolgozó Tumbász Gergő, osztrák állami diplomás síoktató és sí-hegyivezető. – A főszezonban mindenképpen ajánlott előre gondoskodni a tanfolyamokról, mivel előfordulhat, hogy kimerül a választott iskola kapacitása. Ha magyar nyelvű oktatót szeretnénk a csemeténk mellé, arra mindenképpen kérdezzünk rá. A tanfolyamok időpontját az iskolák határozzák meg, amelyeken a gyerekek korosztályos csoportokban, a tudásuknak megfelelő körülmények és társak között síelnek. A jókedv, a tanulás és a szórakozás garantált. Természetesen léteznek családbarát síterepek is, ahol a pálya kialakítása igazodik ahhoz, hogy az egész család együtt besíelhesse a terepet, a legkisebbek számára is könnyedén bejárható a teljes pályarendszer. A választást nyugodtan bízzuk az oktatóra, ő jobban ismeri a pályát, a nehézségeket, a kerülőutakat, és pontosan tudja, milyen képességű csoporttal milyen pályára mehetnek.

Tumbász Gergő hozzátette, a legtöbb síterepen online, előre is foglalhatunk felszerelést, sőt lehet egyben az oktatással igényelni, így nem kell utaztatni a léceket, botokat, cipőket, és ha időben foglalunk, jó minőségű felszerelést kaphatunk. Persze aki tutira megy, az itthon gondoskodik mindenről, így semmi meglepetés vagy nehézség nem adódhat az érkezéskor. A kölcsönzőkben tudják, hogy milyen méretű lécet, cipőt adjanak a gyerekre. Egyszerű és könnyen megjegyezhető aranyszabály: kezdő gyermek számára a mellmagasságú léc az ideális. A síoktató is kiemelte a biztosítás fontosságát, amellyel több ezer eurós pluszköltséget kerülhetünk el, sőt érdemes kiváltani és magunknál tartani a nemzetközi TAJ-kártyát is.

Mindenki készüljön fel a síelésre. Ha valaki rendszeresen mozog, sokkal jobban élvezi majd a síelést, és a tanulás folyamán is több lesz a pozitív élmény, csökken a sérülésveszély – tette hozzá Tumbász Gergő. – Teljesen kezdőként, sőt haladóként sem elvetendő ötlet egy-egy magyarországi műanyagpályás óra, ha másért nem, legalább a mozgás felelevenítése érdekében. Minél frissebb a legutóbbi tapasztalat, annál értékesebben telik majd a síelés, és érdemes figyelembe venni, hogy a hóminőség, az időjárás és a magasság is próbára teheti a kezdeti siklásainkat.

Huszonkét éve szervez már sítáborokat a budapesti Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára, Leitner József, aki elmondta: a Weöres Sándor Általános Iskolával és Gimnáziummal karöltve szervezik ezeket a síutakat, amelyet előkészítését nem lehet elég korán kezdeni.

– Akár januárban, akár márciusban utazunk, már szeptemberben elkezdjük szervezni a sítábort, hiszen komoly felkészülést igényel – kezdte érdeklődésünkre Leitner József. – Állandó kapcsolatban vagyunk az egyik utazási irodával, ők is a segítségünkre vannak. Már szeptember közepén meghirdetjük a tábort, azért is, hogy a szülők anyagilag is jobban tudják viselni a terheket, ezt azzal is segítjük, hogy három részletben kérjük a sítábor árát.

A sítáborban a gyakorlati oktatás mellett minden másra odafigyelnek, a napok például felszerelés-ellenőrzéssel kezdődnek, esténként sí-kresz szabályokat oktatnak a gyerekeknek, az utolsó nap során pedig egymás közti versenyeket rendeznek, kupákkal, érmekkel, szóval tartalmas ki programról van szó. Igaz, ebbe egy-egy sérülés is benne van, a csuklósérüléseket nem nagyon lehet megúszni, ennél nagyobb baj viszont nem szokott történni.

AMIRE FIGYELNI KELL

1. Mindenkinek legyen megfelelő felszerelése: bot, léc, ruha, sícipő, kötés.

2. A gyerekek a tudásszintjüknek megfelelő oktatásban részesüljenek és a tudásukhoz illő pályán síeljenek.

3. Mindenkinél legyen naptej – hiába a tél, az erős napsütés miatt szükség lehet rá.

4. A szülők és a gyerek figyeljen oda a biztosításra, anélkül nem szabad elindulni, továbbá nem árt, ha néhány alapvető gyógyszer is ott lapul a táskában.

5. A táborokban alapvetően alkoholtilalom van, a pályákon a zéró tolerancia elve érvényesül.

 

Forrás: Síelés (Nemzeti Sport kiadvány)
Illusztrációk: unsplash, pexels, eplényi sípálya

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva