Krausz Andrea | 2019.06.11. 20:00
Siófokon zajlott a Tour de Hongrie első napja
Siófok Fő terén, a víztorony lábánál rajtolt el június 11-én a Magyar Kerékpáros Körverseny nemzetközi mezőnye. A prológon, vagyis az egyéni időfutam-versenyen 19 csapat 129 versenyzője szállt nyeregbe. Jan Barta, a cseh Elkov-Author versenyzője végzett az élen.

A belvárosban kijelölt 4 kilométeres, teljesen sík pályán, egyéni indítással teljesítették a távot a kerekesek. Ledfalas kivetítők, helikopteres-televíziós közvetítés és számos program tette még látványosabbá a versenyt.

A hivatalos futam előtt két vilgághírű sportoló vállalkozott arra, hogy bemelegítésként végigmegy a pályán. Az olasz, kétszeres Giro d’Italia-győztes, Ivan Basso mellett Kovács Kokó István, olimpiai és világbajnok magyar ökölvívó állt oda a rajthoz. Kovács Kokó István a likeBalatonnak elmondta, hogy 6-7 éve kezdett el maratont futni és triatlonozni, így nagyon szereti a kerékpározást is. Járt már a Tour de France-on, és Iátta a Giro d’Italia-t is, Ivan Bassoval együtt menni pedig nagy megtiszteltetés számára.

Itt láthatjátok a videót, amelyben azt is elárulja, hogy mennyi idő alatt teker le amúgy 180 km-t (bár itt most csak 4 km-t ment):

A prológ előtt egyébként VIP-futamot rendeztek siófoki, amatőr csapatok részvételével. Rajthoz álltak a többi között a kórház, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., vagy a tűzoltóság dolgozói. A siófoki Pálinkás Andor elmondta, hogy 1993-ban még versenyzőként részt is vett a körversenyen, de most már csak hobbiból teker:

A prológon hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz a 40. Tour de Hongrie siófoki prológján, köztük tizenhat hazai versenyző és három határon túlról érkező kerékpárosunk mutatkozott be. Lovassy Krisztián, az Epronex-BSS Oil Team magyar válogatott versenyzője a legjobb sprinterek közé tartozik, így nagy reményekkel vágott neki a prológnak.

Erről nyilatkozott a likeBalatonnak:

A lengyel CCC Development Team már az elsők között elindította első számú versenyzőjét, Valter Attilát, aki remek időt futott, az indulók felénél hét másodpercnyi hátránnyal a hetedik helyen állt a kétszeres lett országúti bajnok Krists Neilands (Israel Cycling Academy) mögött.

Itt láthatjátok a befutóját:

A korábbi győztesek közül rajthoz állt a Tour de Hongrie 2015-ös sárga trikósa, a luxemburgi Tom Thill és a 2016-os első, az észt Mihkel Raim is. A mezőny pillanatnyilag legmagasabban jegyzett versenyzője a Cofidis francia menője, Hugo Hofstetter, az egyik legrutinosabb kerékpáros pedig az éveken át a World Tour-sorozatban szereplő olasz Giovanni Visconti (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM), de ők sem tudták megelőzni az élen álló Neilands-ot.

Tour de Hongrie prológ Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

Végül azonban jött a cseh Barta, s odalett a lett előnye: az Elkov-Author rutinos kerékpárosa, a harmincnégy esztendős versenyző harmincnégy századmásodperccel megelőzte Neilands-ot, s ezzel megszerezte a 40. Tour de Hongrie sárga trikóját. A huszonnégy esztendős lett versenyző jó eredménye nem meglepő, három éve teker a prokontinentális csapat színeiben, s az elmúlt két évben végigtekerte a Giro d’Italia versenyét (a 17. szakaszon ötödik lett), szinte „onnan érkezett” a Magyar Körversenyre.

Eredményhirdetés (Fotó: Tdh.hu)

Prológ, egyéni időfutam, Siófok (4 km):

1. Jan Barta (cseh, Elkov-Author) 4:17.20
2. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 4:17.54
3. Piotr Brozyna (lengyel, CCC Development Team) 4:19.29
4. August Jensen (norvég, Israel Cycling Academy) 4:19.46
5. Dusan Rajovics (szerb, Adria Mobil) 4:19.62
6. Antonio Puppio (olasz, Kometa Cycling Team) 4:20.36…
11. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 4:22.32
14. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) 4:23.48
16. Vas Balázs (magyar válogatott) 4:24.02
17. Fetter Erik (magyar, Pannon Cycling Team) 4:24.28
21. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 4:25.01
27. Lovassy Krisztián (magyar válogatott) 4:26.15

Összetett verseny: 1. (sárga mezben) Jan Barta (cseh, Elkov-Author)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, elsőkategóriás nemzetközi országúti kerékpárverseny mezőnye hat nap alatt 890 kilométert tesz meg a június 16-i székesfehérvári befutóig, az eseményekről több mint 150 országban számolnak be a televíziós csatornák.

További program:

Június 12. (szerda): 1. szakasz, Velence–Esztergom (194 km)

Június 13. (csütörtök): 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km)

Június 14. (péntek): 3a. szakasz, Kazincbarcika–Tiszafüred (115 km)

Június 14. (péntek): 3b. szakasz, Tiszafüred–Hajdúszoboszló (69 km)

Június 15. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Gyöngyös-Kékestető (138 km)

Június 16. (vasárnap): 5. szakasz, Kecskemét–Székesfehérvár (169 km)

További fotók a versenyről:

 

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

(Borítókép: Krausz Andrea)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva